Брати чи не брати кредит?

brat-ili-ne-brat-kredit

Ринок кредитування працює в Україні більше десяти років, але сумніви, чи варто брати кредит, долають багатьох. Побоювання зрозумілі: будь-яка споживча позика може стати проблемною. З іншого боку, коли є можливість швидко вирішити грошову проблему, чи варто відмовлятися від неї по надуманим причинам?

Кредит: за і проти

Щоб прийняти усвідомлене рішення, брати чи не брати кредит, оцініть плюси і мінуси екстреної фінансової допомоги:

+ Якщо ви отримаєте гроші тут і зараз, життя стане простіше і комфортніше. Коли нема за що купити продукти або болить зуб, сенс чекати зарплати — це нічого не дасть.

+ Періодичні позики допомагають сформувати хорошу кредитну історію. Все ще сумніваєтеся, чи варто зараз брати кредит? Будьте готові до того, що при реальній необхідності отримаєте від банку або фінансової компанії лише номінальну допомогу — до тисячі гривень.

+ Економія на акційні пропозиції. Коли товар першої необхідності продається зі знижкою, а можливості купити його немає, потрібно діяти швидко. Порахуйте розмір можливої вигоди і відсотків — і сумніви, чи потрібно брати кредит, відпадуть самі собою.

У питаннях кредитування є і мінуси для позичальника:

- Сума до повернення завжди більша за ту, яку займали. Але якщо грамотно вибрати кредитора і скористатися акційними пропозиціями (наприклад, промокодом від MyCredit), переплату легко зменшити.

- Якщо платити не вчасно, легко нарватися на штрафи і пеню. Виняток — період карантину, коли всі відповідальні фінкомпанії відмовилися від штрафних санкцій.

Приймаючи рішення, чи варто брати позику, враховуйте не абстрактні плюси і мінуси, а особисту фінансову ситуацію. Якщо зробити це правильно, проблем зі схваленням потрібної суми і виплатами не буде.

Що потрібно знати перед тим, як взяти кредит

Щоб позикові гроші принесли користь, потрібно користуватися ними правильно: виконувати свою частину договору, вносячи виплати за графіком.

Перш ніж прийняти остаточне рішення, чи варто зараз брати кредит 2021, перевірте себе. Прочитайте три важливих факти про платіжну дисципліну і укладайте договір з кредитором, якщо згодні з цими твердженнями.

  • Онлайн-позики реальні. Кредитні договори, які підписуються в інтернеті за допомогою одноразового електронного підпису, несуть таку ж юридичну силу, як і паперові. Це думка не тільки фінкомпаній, а й їх регулятора — Нацбанку, який вже надав роз'яснення з цього питання.
  • Банки і фінансові компанії списують борги у виняткових випадках. Якщо ви сподіваєтеся підвищити доходи за рахунок кредитних грошей, а потім «загубитися» в реєстрах, то маєте всі шанси потрапити в чорний список боржників і вести тривалі розмови з відділом стягнень і колекторами.
  • Прострочення псують кредитну історію, знижуючи шанси отримати позику в майбутньому. Якщо регулярно порушувати терміни виплат, питання, чи вигідно брати кредит вирішиться сам собою: вам будуть відмовляти всі кредитори, посилаючись на записи в Бюро кредитних історій.

Чи вигідно зараз брати кредит

Щоб точно дізнатися, чи вигідно зараз брати кредит конкретно для вас, подумайте, наскільки потрібна бажана сума. Порожній холодильник, затримка зарплати — вагомий привід переплатити за користування банківськими коштами. Те ж правило стосується зимової куртки чи чобіт, яка продається за зниженою ціною лише три дні.

У такій ситуації кредитні гроші, як би парадоксально це не звучало, допомагають заощадити.

На питання, чи вигідно зараз брати кредит 2021, можна сміливо відповідати «так» в наступних ситуаціях:

  • вам потрібна невелика сума на короткий термін;
  • ви точно знаєте, коли будуть грошові надходження — зарплата, стипендія, пенсія, виплата від держави або переклад від рідних;
  • термін погашення обраний з зазором 1-2 дня (страховка на випадок форс-мажору).

Вигідно отримати гроші в кредит можна в мобільному додатку або на сайті MyCredit. Оформити і погасити позику можна повністю в онлайні, не виходячи з дому, а з кожним наступним зверненням в сервіс доступний ліміт буде рости — до 15 000 гривень.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи