Чим загрожує прострочений кредит?

chem-grozit-prosrochka

Сергій три роки працював менеджером з продажу в будівельній фірмі. Робота приносила стабільний дохід, вистачало і на повсякденні витрати, і, як то кажуть "на погуляти", навіть трохи залишалося в заначку. Так минуло два роки, і Сергій вирішив придбати авто, оформивши банківську позику. Грошей на перший внесок вистачило, а робота допомагала безперешкодно здійснювати наступні платежі.

Все було добре рівно до тих пір, поки через рік Сергія не звільнили. Наш герой почав з'ясовувати, яке може бути покарання за несплату кредиту.

Сергій підійшов до питання з усією серйозністю: вивчив законодавство, внутрішні правила банків, а також всю інформацію по темі, яка міститься в мережі. Він з'ясував, чим загрожує прострочений платіж по кредиту і почав виплутуватися з цієї ситуації.

Що таке прострочений кредит?

Простроченою позика вважається з того моменту, коли закінчився термін виплати, прописаний в договорі з кредитором. Згідно до ст. 625 Цивільного кодексу України , «боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання». У тій же статті закріплено, що позичальник, який прострочив виконання зобов'язань, по вимозі кредитора зобов'язаний повністю виплатити суму боргу з урахуванням інфляції, який розраховується за весь період прострочення, а також три відсотки річних, якщо інший розмір пені не встановлено умовами підписаного договору. Як правило, організації-кредитори нараховують штрафний відсоток, який на порядок вище звичайної ставки.

Деякі банківські структури та фінансові компанії передбачають для клієнтів пільговий період, який настає вже після кінцевої дати виплати - грейс-період. Грейс-період дає кілька додаткових днів для оплати позики, при цьому нарахування відсотків зупиняється.

Наш герой дізнався, що в його банку такої послуги немає, і штрафи за прострочений кредит нараховуються відразу після закінчення договору, тобто - завтра він вже потрапить в прострочення.

Якщо ви заборгували банку

Сергій брав гроші в банку, тому для нього було важливо, що загрожує за прострочений кредит саме там. І ось що вийшло з'ясувати:

  • банківські структури нараховують штрафні відсотки, які, як правило, в два рази або більше перевищують стандартну ставку;
  • деякі банки надають функцію реструктуризація боргу - сума ділиться на частини і виплачується за кілька разів. Зазвичай, під час реструктуризації нарахування відсотків зупиняється;
  • в Україні існує можливість оформити рефінансування кредиту - взяти нову позику для того, щоб закрити стару. Простіше кажучи, це називається перекредитування. Ця послуга може бути надана як безпосередньо кредитором, так і іншим банком;
  • банк продасть борг колекторам або подасть в суд в тому випадку, якщо клієнт навідріз відмовляється повертати гроші і співпрацювати, повністю ігнорує наявність у нього незакритого боргу і не робить ніяких кроків назустріч. Дане право кредитора закріплено в ст. 61 Закону 2121-III від 7.12.2000 р «Про банки і банківську діяльність», в якій вказано наступне: «Банк має право надавати інформацію, що містить банківську таємницю, приватним особам та організаціям для забезпечення виконання ними своїх функцій або надання послуг... згідно укладениї договорів».
  • якщо ж клієнт готовий співпрацювати, усвідомлює проблему і разом з кредитором шукає шляхи вирішення - питання про те, як не допустити суд за простроченим кредитом, для нього не страшне.

Якщо ви заборгували МФО

Поки Сергій шукав інформацію про прострочення в банківських установах, він знайшов статтю на тему, чим загрожує прострочений кредит в МФО. Сергію вдалося з'ясувати наступні моменти:

  • практично всі мікрофінансові організації пропонують продовжити термін кредиту - оформити послугу пролонгації. В основному, ця послуга безкоштовна, потрібно лише погасити накопичені відсотки;
  • функція реструктуризації боргу доступна в деяких фірмах, що надають послуги. Наприклад, в Майкредіт можна розбити борг на частини і віддавати поступово, роблячи регулярні платежі в установленому розмірі. Це допоможе не допустити покарання за прострочений кредит;
  • МФО мають право передавати борг третім особам, будь то колектори або органи влади, тільки якщо цей момент чітко прописаний в договорі.

Що буде з вашою кредитною історією?

Сергій вивчив усі нюанси і зрозумів, що відновлювати виплати по позичці потрібно в обов'язковому порядку і якомога швидше, щоб не потрапити в чорний список банківських боржників. Туди потрапляють проблемні клієнти фінансових установ, які не повертали борги в великих розмірах. Попадання позичальника в чорний список і негативна кредитна історія можуть надовго закрити доступ до всіх банківських кредитних організацій. І якщо терміново потрібні будуть гроші - отримати їх там не вийде.

Як вийти з ситуації?

Сергій знайшов вихід із ситуації. Він порівняв умови в компаніях, де можна взяти кредит щоб погасити прострочений кредит і прийшов до висновку, що найкращим варіантом буде звернутися в МФО.

Наш герой вирішив взяти терміновий кредит від Майкредіт і відразу погасити частину наявного боргу. Тут виявилися прийнятні умови, низький відсоток, а також можливість продовжити кредит, якщо раптом він зрозуміє, що не встигає його повернути. Сергія приємно здивував той факт, що гроші нараховуються швидко - через 15 хвилин після подачі заявки.

У підсумку наш герой зміг зробити перший платіж за прострочену позику в той же день і уникнути штрафних санкцій.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи