Чим ризикує поручитель по кредиту?

chem-riskuet-poruchitel

Перш, ніж підписуватися під зобов'язання гаранта, необхідно уважно вивчити можливі ризики поручителя кредиту. Вони можуть перетворити спокійне життя в нервування та спричинити серйозні фінансові труднощі. Розбираючи сам термін порука і чим вона загрожує, з'ясовується, що це фінансово-юридична відповідальність за іншу особу, відповідаючи за яку, є величезна ймовірність розлучитися зі своїми заощадженнями.

Якщо йти на подібний крок, це повинна бути близька людина, котрій довіряєте як собі. Плюс вона зобов'язана бути сумлінною, та не бути безвідповідальною.

У цій статті розберемося, чи небезпечно бути поручителем по кредиту, і яким майном відповідає поручитель.

Втрата майна – один з основних ризиків при поручительстві

Відповідальність поручителя за несплату кредиту починається при призупиненні регулярних платежів. Тоді банк звертається до того, хто відповідає. В першу чергу, загрожує порука при кредиті дзвінками, вимогами, іноді погрозами. Поки родич ухиляється, вам доводиться вирішувати виниклі проблеми.

Структура-кредитор подає до суду позов про стягнення необхідної суми. Немає коштів - продайте будинок, але розрахуйтеся. Так націлені юристи банку-кредитора. Вони наполягають на продажу спочатку рухомого, потім нерухомого майна. Тобто конфіскація майна - остання найвища точка.

Якщо заявник втратив працездатність, робоче місце, але не ховається від співробітників, поручитель по іпотеці поділяє порівну щомісячні квитанції. Так можна уникнути втрату нерухомості.

А ось що робити якщо помер позичальник, доведеться нести повні поруки, якщо в право успадкування не вступлять діти /онуки /дружина.

Як знизити ризики при поручительстві по кредиту?

Ми визначили, чим загрожує бути поручителем. Тепер про те, як мінімізувати ризик бути поручителем. Є ряд порад від фахівців, яким необхідно слідувати кожному:

  • Уважно складайте договір поруки, не підписуйте, якщо є незрозумілі моменти;
  • Оскільки ризикує поручитель по кредиту вилученням власності, не рекомендується надавати документи на всі об'єкти, наявні у володінні;
  • Вказуйте максимальну фіксовану суму, або її в процентному форматі. Так ви стаєте гарантом не повного обсягу, а, припустимо, 30%;
  • Також можна взяти відповідальність тільки за "тіло" без нарахування пені, комісій, штрафів;
  • Встановити бажаний термін дії угоди, протягом якого статус активний;
  • Зажадати, щоб позиковий контракт не змінювався без відома сторони відповідача;
  • Додатково слід підписати двосторонню угоду "заявник-поручитель", де перший зобов'язується не продавати особисту власність (ділянку, житло, автомобіль) в період дії угоди.

Що робити, якщо позичальник не платить по кредиту, а грошей на виплату відсотків немає?

Суд призначив платити - доведеться виплачувати. Уникати визнані зобов'язання не вийде. В іншому випадку, будете змушені озброїтися інформацією, що робити, якщо колектори погрожують, оскільки фінансові структури повертають свій капітал будь-якою ціною.

Не слід доходити до крайньої стадії - стягнення боргів, постарайтеся діяти злагоджено, спокійно. Досить взяти кредит без поручника в сервісі онлайн-кредитування MyCredit, і внести черговий платіж, щоб банк не зазіхав на житло, авто. Майкредіт фінансує швидко (15 хв) і безпроблемно (схвалюють 95 з 100 заявок).

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи