Через який термін очищається кредитна історія?

stored-history

Кожна людина, яка коли-небудь стикалася з кредитами, прямо або побічно знайома з поняттям кредитної історії і кредитного рейтингу. Ці фактори, як правило, є вирішальними при подачі заявки на кредит. Відповідно, питання про те, через який термін оновлюється кредитна історія і як на неї вплинути, мають для потенційних позичальників особливе значення.

Зміст кредитної історії

Кредитна історія складається з декількох розділів:

  • титульна частина;
  • основна (інформаційна) частина;
  • додаткова (закрита) частина.

У титульній частині знаходяться особисті дані позичальника - ПІБ, паспортні дані, ідентифікаційний номер платника податків.

В основній частині безпосередньо представлені дані про погашені й активні кредити - точна сума позики, період кредитування, відсоткова ставка і т. д.

У третій частині - додатковій - містяться дані про користувачів й організації, які цікавилися вашої кредитної історією. Розділ називається закритим, оскільки ця інформація доступна виключно позичальникові особисто. Для всіх інших, хто цікавиться цим розділом, дані представлені в узагальненому вигляді - кількість запитів на кредитну історію користувача.

Скільки зберігається негативна кредитна історія в УБКІ

Питання про те, скільки зберігається негативна кредитна історія в Україні, цікавить всіх потенційних позичальників. Особливо важливим він стає, коли потрібен кредит на велику суму, а через старі проблемні кредити, банки відмовляють в позиці.

Як виявилося, знайти інформацію про те, скільки діє негативна кредитна історія, не так просто, оскільки різні джерела дають різну відповідь на це питання. Проте, єдиним достовірним джерелом є УБКІ. На офіційному сайті Бюро кредитних історій в розділі "Часто запитують позичальники" зазначено, що кредитна історія зберігається протягом 10 років з моменту виконання зобов'язань кредитного договору - тобто з дати повного погашення кредиту. Звідси випливає, що кредитна історія відновлюється поступово.

Хто може звернутися до вашої кредитної історії?

Згідно з даними на офіційному сайті УБКІ, інформація, що складає вашу кредитну історію, надійно захищена. Кредитна історія доступна тільки тим фінансовим або кредитним організаціям, яким ви самі дозволили отримати відповідну інформацію. Як правило, ви погоджуєтеся з обробкою ваших даних на етапі заповнення особистої інформації, а також цей момент прописується в кредитному договорі, відповідно - підписуючи його, ви даєте згоду на отримання доступу до вашої кредитної історії.

Редагування даних кредитної історії

Дані кредитної історії регулярно оновлюються. Кожен раз, коли користувач виконує будь-які дії, пов'язані з кредитами - оформляє новий, здійснює платіж, закриває кредит - ця інформація надходить в УБКІ.

Як було зазначено вище, згідно з даними, наданими УБКІ, термін давності кредиту становить 10 років. По закінченню цього періоду очищається кредитна історія, але відомості про більш "свіжі" позики зберігається і залишається доступною.

Дуже важливо стежити за своєю кредитною історією. Бувають ситуації, що в Бюро міститься неактуальна інформація - ви закрили кредит, а в кредитній історії він числиться як активний, зазначена дата погашення позики не збігається з фактичною і т. д. У такому випадку, вам необхідно звернутися безпосередньо до УБКІ та скористатися правом оскаржити дані кредитної історії. Якщо організація-кредитор підтвердить вашу правоту, в заявлені дані буде внесено корективи. В іншому випадку УБКІ дозволяє «включити в свою кредитну історію коментар розміром до 100 слів щодо інформації, яка оскаржувалася».

Один раз на рік можна перевірити свою кредитну історію безкоштовно. Для цього потрібно скласти письмову заяву і відправити її на юридичну адресу УБКІ поштою. Інформація про те, яким чином має бути складено заяву міститься на сайті УБКІ в розділі "Часто запитують позичальники".

Як очистити кредитну історію?

Самостійно видалити дані з Бюро кредитних історій неможливо. Але є кілька варіантів виправити погану кредитну історію:

  • звернутися в організацію, яка надає послуги кредитування і погашати позики вчасно. Цей спосіб є дуже зручним, оскільки за досить малий період часу дозволить "перекрити" погані кредити. Ви можете оформляти позики на карту з поганою кредитною історією в Майкредіт на загальних підставах, оскільки наша скорингова система враховує й інші фактори, окрім кредитної історії;
  • якщо вам нічим гасити існуючий активний кредит, а час оплати вже підходить - ви можете оформити мікропозику на банківський рахунок у сервісі онлайн-кредитування. Імовірність схвалення заявки в такій організації набагато вище, ніж у банку, та й сама процедура займе мінімум часу. Плюсом також є те, що, отримавши гроші на карту, ви відразу можете погасити старий кредит - через інтернет-банкінг вашого банку.

Щоб не довелося шукати вихід із ситуації, коли кредитна історія вже зіпсована, намагайтеся підходити до питань кредитування обдумано. Звертайтеся тільки в перевірені організації, запитуйте ту суму, яку зможете виплатити, робіть платежі своєчасно, і переживати про свій кредитний рейтинг вам не доведеться.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Эх, почему так в жизни не бывает? Через 10 лет ошибки молодости ликвидируются? :))
В нашем сервисе кредит могут получить все, кто оказался в сложной жизненной ситуации, даже клиенты с негативной кредитной историей. Если срочно нужны деньги, подайте заявку и узнаете результат через несколько минут.
Да ладно! Мистер Пропер надо заливать в голову для читски тем, кто сначала наберет кредитов,а потом не знает как их отдавать. Раньше надо было думать.
Ни фига-се! Гы-гы, пара взяла кредит на свадьбу, выплатила, развелась,а данные о нем еще 10 лет висят:)