Ми намагаємося стати краще для Вас. Сьогодні з 00:00 до 00:20 сайт буде на оновленні

Що робити поручителю, якщо позичальник кредиту помер?

chto-delat-poruchitelu

У Цивільному кодексі України чітко прописані ситуації, при яких відповідальність поручителя за несплату кредиту припиняється назовсім (внесення несанкціонованих змін, висунуті вимоги у невстановлений термін і т. д.). Однак відкритим залишається питання: чи зобов'язаний поручитель виплачувати кредит у разі смерті позичальника.

Згідно із законодавством, заборгованості, як і майно у власності, має властивість передаватися у спадок. Результат ситуації може розвиватися по-різному, в залежності від рішення спадкоємців і пунктів письмової угоди.

В цій статті розберемося: чи повинен поручитель виплачувати кредит, якщо позичальник помер, ніж це обґрунтовано, і взагалі - що з кредитом якщо людина помирає?

Що буде з кредитом, якщо людина, яка його взяла, померла?

У ситуації "позичальник помер хто буде платити кредит в банку" все залежить від:

  • Наявності людей, які мають право успадкування;
  • Спеціальних пунктів в кредитній домовленості.

Діти, онуки, подружжя, переписавши квартиру на своє ім'я, автоматично стають відповідачами за кредити покійного. Тому, що буде з кредитом, якщо людина померла, вирішують нащадки. Вони, взявши на себе обов'язки, стають суб'єктами, хто буде виплачувати.

З дня фіксації кончини нарахування відсотків, пені припиняється. Кредитор змушений укласти оновлений контракт з правонаступниками, де змінюється основний заявник, враховується його рівень доходу. Можлива зміна розміру платежів/тривалості терміну дії.

Чи повинен поручитель виплачувати кредит, якщо позичальник помер?

Немає однозначного алгоритму для гаранта, що робити з кредитом, якщо позичальник помер. Потрібно опрацювати всі можливі варіанти.

Перше, що робити поручителю, якщо помер позичальник кредиту, це перевірити двосторонню угоду на дії в разі загибелі. В ньому може бути обумовлена умова, що зміна особи припиняє дію, і особа-гарант знімає з себе повноваження. Перший договір поруки, якщо помер позичальник, втрачає свою юридичну силу.

Особа-поручитель виплачує кредит у разі смерті позичальника в Україні, якщо дає згоду гарантувати надійність нового учасника угоди. Потім складається новий папір-угода.

До питання, як не платити кредит за померлого, можна підійти через позовну заяву. Наприклад, в кредит-договорі бажання відповідати за іншого суб'єкта не зафіксовано, а банк наполягає на своєму - можна подавати до суду (згідно ст. 559 ЦКУ) про зміни в кредит-домовленості.

Бажання зняти з себе обов'язки цілком виправдані, адже ми чудово знаємо, чим ризикує поручитель по кредиту після припинення регулярних платежів (квартирою, машиною, особистими фінансами).

Як повернути кредит, якщо немає грошей?

Цілком реальні обставини, коли людина взяла кредит і померла. Це життя, трапляється всяке-різне. Однак для близьких, родичів це виливається в нові проблеми, паперову тяганину, непотрібні додаткові витрати.

Якщо за законом позбутися зобов'язань не вийшло, доведеться нести цю ношу далі, і витратити частину прибутку на кредитні витрати. Важливо розуміти, що, виплативши заборгованість самостійно, можна через судові інстанції добитися компенсації від суб'єктів-спадкоємців, які ігнорують платежі.

Нові витрати не входили в плани? Можна оформити кредит онлайн в сервісі онлайн-кредитування MyCredit за 15 хвилин з будь-якої точки (вдома, на роботі, в дорозі, в гостях).

Швидкі кредити без довідок і поручителів доступні повнолітнім українцям при будь-якому матеріальному становищі, навіть якщо вони числяться боржниками в інших організаціях, мають зіпсовану КІ, маленьку зарплатню.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи