Що можуть забрати колектори за борги по кредиту?

chto-mogut-zabrat-kollektory

Якщо позичальник перестав обслуговувати кредит, банк може звернутися до суду для отримання рішення про стягнення заборгованості або продати борг колекторам. Оскільки судовий процес триває роками та вимагає великих грошових витрат, а рішення не завжди виноситься на користь позивача, найчастіше можливий другий варіант розвитку подій. Якщо заборгованість за позикою продана, боржникам слід знати, до чого потрібно готуватися і чи мають право колектори забрати майно?

Що передбачає законодавство?

Після прийняття в Україні в 2019 році закону про роботу колекторських фірм з'явилася думка, що борги почнуть вибивати різними способами. Ухвалення закону не означає, що подібним компаніям дозволено все. Документ вводить безліч заборон, що обмежують колекторську діяльність. Тому коли колектори погрожують неплатнику тим, що посадять або конфіскують майно, слід знати, що відносини між фінансовою установою та позичальником регулюються цивільно-правовим законодавством, і кримінальна відповідальність за невиконання боргових зобов'язань не наступає.

На що має право колекторська компанія?

Колекторські фірми є лише факторинговими компаніями, які отримали або купили право вимагати борг у позичальника. Виходячи з норм законодавства України, колектори забрати майно боржника самостійно не можуть, але їм надано право у ввічливій формі:

  • проінформувати клієнта банку про суму боргу, що утворився, та нарахованы відсотки;
  • уточнити причину неплатежів й запропонувати прийнятну схему внесення платежів;
  • повідомити про відповідальність за ухилення від виконання кредитних зобов'язань;
  • попередити про можливу подачу позову до суду;
  • брати участь в судовому процесі і контролювати виконання прийнятого рішення.

Що можна очікувати від колекторських компаній?

Потрібно розуміти, що за законом не можуть забрати колектори за кредитні борги майно боржника. Юридична практика та відгуки позичальників свідчать, що колекторські компанії в 99% випадків не звертаються до суду. Але вони зацікавлені повернути витрачені на покупку кредитного портфеля гроші, тому можуть діяти жорстко, надаючи моральний тиск на боржника, а саме:

  • хамити й грубити під час телефонних переговорів;
  • розсилати листи і смс-повідомлення зі всілякими погрозами;
  • лякати тим, що можуть забрати квартиру за борги;
  • намагатися принизити людину за допомогою розклеювання оголошень в під'їзді або при спілкуванні з сусідами.

Ці дії є незаконними. Потрібно пам'ятати, що колектори не можуть нічого забрати  за борги по кредиту просто так, тому слід якомога швидше зібрати необхідні кошти та погасити прострочення по позиці.

Способи боротьби з колекторськими фірмами

Тому, хто потрапив в складну фінансову ситуацію і зрозумів, як працюють колектори, корисно знати про методи боротьби з ними:

  • Не йти на контакт, жорстко переривати бесіду, не відповідати на листи й попросити знайомих чинити так само.
  • Перестати думати про те, що можуть забрати колектори в разі несплати боргу та не погоджуватися на реструктуризацію заборгованості або пропоновані акції.
  • При спробі сторонніх потрапити в будинок або на роботу викликати поліцію й подавати заяву в прокуратуру.

Що робити позичальникові?

Невиконання боргових зобов'язань — порушення Цивільного кодексу України, але бувають обставини непереборної сили, коли позичальник не може погасити кредит (військові дії, стихійне лихо та інші). Тому потрібно знати, як не платити кредит колекторам.

Це можливо, коли у боржника немає:

  • поручителів або застави по позиці;
  • належної йому нерухомості або її частини;
  • автомобіля або іншого ліквідного майна.

Це не кращий спосіб вирішення питання. Оптимальним виходом стане звернення в МФО MyCredit, щоб отримати онлайн на картку необхідну суму для погашення прострочення, нарахованих відсотків і штрафів. Мікропозику в розмірі від 100 до 12000 грн (при першому зверненні до 6000 грн) видають всім громадянам України, які досягли 18-річного віку (в 9 випадках з 10), включаючи осіб з поганою кредитною історією. Якщо у клієнта не буде можливості вчасно погасити кредит, він зможе пролонгувати договір, сплативши тільки суму нарахованих відсотків.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи