Що таке кредит під поруки?

kredit-pod-poruchitelstvo

Коли банк або фінансова компанія вимагають додаткових гарантій повернення коштів від позичальника, це означає, що потрібно надати заставу або поручительство. Якщо у клієнта немає нерухомості або автомобіля, які забезпечать погашення позики, він може взяти кредит під поручительство фізичних осіб. Людина, який погодиться стати гарантом, повинна розуміти, що для неї  настає відповідальність поручителя. Фактично він є співпозичальником, тому повинен буде погашати весь борг, включаючи відсотки, штрафи та інші витрати кредитора, якщо основний позичальник відмовиться це робити.

Де можна взяти кредит під поручительство фізичних осіб?

Сьогодні взяти кредит під поручительство в Україні можна практично в кожному банку. Клієнту, у якого є гарант, можуть запропонувати вигідні умови видачі позики з меншою процентною ставкою. Але якщо в результаті втрати роботи або хвороби боржник перестане вносити платежі, гаранту доведеться самостійно відповідати за виконання взятих зобов'язань:

  • власним рухомим та нерухомим майном;
  • одержуваними доходами від основної та неосновної діяльності;
  • особистими заощадженнями.

Тепер він стає кредитором позичальника та надалі зможе зажадати відшкодування понесених витрат у добровільному або судовому порядку.

На яких умовах банки дають позику під поручительство?

Оформляючи споживчий кредит під поручительство фізичних осіб, банки висувають до гарантів ті ж вимоги, що і до основних позичальників, тому перед підписанням договору потрібно дізнатися, хто може бути поручителем по кредиту. При довгостроковому кредитуванні (покупка квартири, авто) ними можуть стати найближчі родичі:

  • чоловік / дружина;
  • діти, які досягли 18-річного віку;
  • брати та сестри;
  • мати або батько не старше 70 років.

Якщо оформляється займ з поручительством, гарантами можуть стати громадяни України віком від 21 до 70 років з рівнем доходів вище, ніж у кредитопозичальника. Оформляючи позику під поручительство, важливо розуміти, хто не може бути поручителем по кредиту. До цієї категорії відносяться:

  • іноземні громадяни;
  • особи, які не досягли повноліття;
  • безробітні;
  • люди з поганою кредитною історією;
  • громадяни, які перебувають на соцзабезпечення держави.

Тому, хто вирішив допомогти рідній людині або знайомому, підтвердивши його платоспроможність, необхідно отримати повну інформацію про суму та термін погашення, розмір процентної ставки, оцінити плюси та мінуси поручительства. Перевагою такого рішення є можливість поліпшити власну кредитну історію, до мінусів відноситься ризик стати боржником фінансової установи, якщо позичальник перестав погашати позику.

А чи варто брати?

Одні вважають кредити «борговою ямою», для інших це можливість купити нові меблі, зробити ремонт, поїхати у відпустку або весільний тур, витратити гроші на лікування, просто дожити до зарплати. Як правило, позику онлайн  під поручительство беруть, коли потрібна велика сума грошей на тривалий термін. Якщо потрібна була невелика сума на кілька днів, не варто звертатися в банк, збирати купу довідок, а потім довго чекати рішення. Краще скористатися послугами сервісу MyCredit та взяти кредит без поручителів в режимі онлайн.

Перш ніж подавати заявку, слід визначитися з тим, на що потрібні гроші, яка сума знадобиться, оцінити свої фінансові можливості на випадок тимчасової втрати роботи або хвороби. Порахувати суму, яку потрібно буде повернути, можна за допомогою кредитного калькулятора на сайті компанії. Варто відзначити, що банки неохоче видають громадянам кредит з 18 років під поручительство. Як правило, це студенти та молоді люди, які не мають поки постійного місця роботи. У МФО розуміють, що молодим клієнтам не захочеться псувати кредитну історію, тому вони знайдуть гроші, щоб погасити борг. Скористатися послугами компанії можуть:

  • безробітні;
  • особи, які не можуть офіційно підтвердити свої доходи;
  • пенсіонери, які отримують мінімальну пенсію;
  • громадяни із зіпсованою КІ;
  • боржники банків і інших фінансових організацій.

Щоб отримати гарантований кредит, знадобляться паспорт, ідентифікаційний код, номер мобільного телефону та карта будь-якого банку України, яку потрібно верифікувати в сервісі MyCredit. Після подачі заяви скорингова система оцінить платоспроможність клієнта, та протягом 15 хвилин на телефон надійде смс-повідомлення з кодом від особистого кабінету, щоб підписати договір і миттєво отримати кошти на рахунок.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи