Що таке кредитні канікули?

credit-kaniculy

Проблема з виплатами може виникнути у кожного, у кого є активна позика, особливо коли Україна ще не зовсім вийшла з економічної кризи і рівень доходів населення залишається невисоким. А повертати гроші потрібно. Нікому не хочеться переплачувати за прострочення. Тому, щоб уникнути подібних моментів, краще спробувати домовитися і знайти компроміс. Кредитні канікули в Україні якраз можуть стати оптимальним виходом.

Варіанти як вирішити проблему можуть бути різні:

  • позичити у родичів (допоможе тільки, якщо борг невеликий);
  • перекредитування кредиту в іншому банку для погашення поточного;
  • реструктуризація - зміна пунктів кредитного договору, коли збільшується термін оплати і зменшується сума платежу;
  • кредитні канікули - клієнту надають тимчасову відстрочку.

Останній спосіб є оптимальним в тому випадку, якщо ви розумієте, що найближчим часом мають бути великі витрати (подорож, день народження, ремонт). І у вас не вийде ще й заплатити по заборгованості. Але через 1-2 місяці ви повернете стабільний дохід на колишній рівень і зможете повернутися до оплати.

На період канікул, умовно кажучи, виплати припиняються, відсотки і штрафи не нараховуються. Кредитуюча сторона просто чекає обумовленого терміну і не робить ніяких негативних дій. Але чи можна отримати кредитні канікули просто так і як це можливо зробити?

Варіанти кредитних канікул

Подібна відстрочка можлива декількох видів:

  • коли обумовлена умовами договору;
  • на прохання позичальника, коли йому стає важко платити;
  • надається співробітником колекторської фірми, який займається стягненням (неофіційна) на короткий термін.

Розглянемо кожну з них.

Кредитні канікули на максимальний термін можливі, як правило, тоді, коли це передбачено самою угодою. Часто в ЗМІ, метро або інтернеті можна зустріти рекламу про кредитні пропозиції з офіційною відстрочкою на випадок виникнення проблем. Конкретні вимоги залежать від самої пропозиції і в кожній компанії будуть різними. Варто враховувати, що в 2018 таку можливість можуть дозволити собі не всі, оскільки у банків високий ризик неповернення коштів через невисокий дохід населення.

Відстрочка платежу по кредиту в деяких випадках можлива за запитом самого позичальника. Коли він розуміє, що просто не потягне оплату в наступному місяці, він може звернутися до кредитора з офіційною заявою і проханням відстрочити оплату. Обов'язково в такому випадку вказується причина, оскільки кредитор буде аналізувати виплати: наскільки вони були своєчасними, контактність заявника (завжди важливо відповідати на телефонні дзвінки) і не факт, що канікули будуть схвалені.

Неофіційна ж відстрочка зазвичай видається після телефонних дзвінків працівників організації позичальникові, який вже пропустив оплату. Її тривалість зазвичай не перевищує 14 днів, і вона не є офіційною. Це всього лише усна домовленість, поступка, на яку погодилися піти, щоб ви змогли спокійно знайти кошти, вирішити свої проблеми і оплатити за рахунками.

За яких умов можливі кредитні канікули?

Ні законом, ні самим договором не визначаються умови і причини. Все залежить від сумлінності клієнта, його платоспроможності та обставин, що склалися. Наприклад, оформити кредитні канікули на час декретної відпустки для користувача, який вносив платежі щомісяця, вчасно протягом останніх 12 місяців буде реально. Однак, на весь період відстрочення ніхто не надасть (за такий проміжок можна просто забути, що потрібно платити), а ось на 2-3 місяці, може, і погодяться.

Також можуть бути інші причини:

  • хвороба;
  • тимчасовий виїзд за кордон;
  • подорож;
  • спортивні змагання;
  • наказ про скорочення з роботи;
  • відкриття бізнесу в іншій країні і ін.

Чи є та чи інша причина поважною, вирішується співробітниками в залежності від конкретної ситуації. Тому бажано подібні ситуації підтверджувати довідками і документами, щоб довести, що ви не зможете платити з об'єктивних обставин, а не просто не хочете.

Кредитні канікули без причини

Не платити без вказівки причин можна тільки в тому випадку, якщо це передбачено текстом договору. Тоді людина просто бере «відпустку», коли хоче і не пояснює, чому.

У такій ситуації допустима і відстрочка по кредиту на час декретної відпустки, правда, якщо вона не перевищує дозволеного терміну.

Які банки дозволяють оформити кредитні канікули і на яких умовах?

У 2018 в Україні немає актуальних пропозицій по банках, де можна взяти позику з передбаченої відстрочкою. Хоча ще 3-4 роки тому це можна було зробити, наприклад, в «Альфа Банку», «Платинум банку».

Коли немає сенсу в кредитних канікулах?

Прострочений кредит доведеться в будь-якому випадку виплачувати. І чим раніше ви приступите до повернення, тим буде дешевше. Канікули немає сенсу оформляти, якщо ви розумієте, що прострочення невелике і, запросивши відстрочку, за цей час фінансові труднощі не усунути. Тоді простіше знайти потрібну суму і погасити штраф відразу.

Якщо грошей для оплати немає, а родичі вже відмовили, до 10 000 грн завжди можна отримати в сервісі Майкредіт. Тут вигідне кредитування, можлива пролонгація, зручне оформлення, низька ймовірність відмови, а головне практично не має значення історія попередніх позичок. Тому кошти може запросити навіть той, у кого в момент подачі заявки є незакрита угода. Це допоможе швидко вирішити матеріальну проблему, обійтися без прохань про відстрочку і навіть поліпшити кредитну історію (якщо борг в Майкредіт буде погашений вчасно).

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи