Що таке плаваюча процентна ставка по кредиту?

plavaushaa-pr-stavka

Фінансові труднощі, як правило трапляються раптово, і в рішенні деяких з них без сторонньої допомоги не обійтися. Взяти кредит під мінімальний відсоток - кращий вихід з положення, але щоб знайти таку позику, слід уважно вивчити ринкові пропозиції.

У цій статті розповімо, що таке фіксована і плаваюча процентна ставка по кредиту, і яка з них вигідніше для позичальника.

Що краще, фіксована або плаваюча ставка?

Плаваюча може змінюватися протягом терміну співпраці. Вона розраховується за певною формулою і складається з 2-х частин: базова надбавка кредитора і показник, що змінюється. Він прив'язаний до індикатора грошового ринку (наприклад курс на міжбанку). Зазвичай інтервал її перегляду прописується в договорі.

Надбавка на кредит з фіксованою процентною ставкою не змінюється протягом строку дії кредитного договору. Цей варіант звичніше для багатьох громадян і здається більш безпечним, оскільки дозволяє заздалегідь планувати свої витрати і грамотно розподіляти бюджет.

Чим же відрізняється фіксована ставка від плаваючої? Друга, як правило, нижче першої, відповідно підсумкова переплата буде менше. Однак врахуйте, плаваюча ставка по кредиту може різко зрости, так і на поступки (реструктуризація, рефінансування боргу) банки йдуть дуже неохоче. Стабільна, як ми вже говорили, дорожче, тому що в ній закладені ризики банку на весь період, але є більш придатною для довгострокового кредитування. А якщо гроші берете ненадовго, наприклад, - до місяця, то кредити з плаваючою процентною ставкою будуть доречні.

Де дають кредит з плаваючою процентною ставкою?

Більшість українських банків не видають кредит з плаваючою ставкою фізособам. Це пов'язано з труднощами в оцінці платоспроможності заявника - незрозуміло, яку суму доведеться платити позичальникові щомісяця, і чи зможе він виконувати зобов'язання. А люди віддають перевагу стабільним умовам, так як це гарантія незмінного платежу і відсутності ризиків.

Що робити, якщо відмовляють у кредиті з плаваючою ставкою?

Плаваюча кредитна ставка - явище в Україні досить рідкісне і не кожному доступне. В якості альтернативи рекомендуємо розглянути пропозиції мікрофінансових організацій. На ринку функціонує понад 800 МФО, і щоб вибрати надійну компанію, рекомендуємо порівняти кілька пропозицій, ознайомитися з реальними відгуками позичальників і попередньо прочитати договір позики.

Майкредіт працює на ринку більше 3-х років і займає впевнену позицію в трійці лідерів. Ми пропонуємо взяти кредит онлайн на простих і зрозумілих умовах: ви заповнюєте заявку на сайті, прив'язуєте банківську картку, підписуєте угоду і гроші в розмірі до 12000 гривень миттєво перераховуються на ваш рахунок. Для нових клієнтів діє акція - безвідсотковий кредит. Так, ви без переплат зможете оцінити переваги співпраці з нами. Клієнтоорієнтованість - наша основна цінність. Тому ми пропонуємо:

  • цілодобове обслуговування;
  • можливість продовжити термін дії договору позики безкоштовно на зручний для вас час;
  • швидку відповідь на запити;
  • високий рівень сервісного і допомогу в будь-яких скрутних ситуаціях.
img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи