Що таке споживчий кредит під поруку?

potreb-kredit-pod-poruchitelstvo

У банківській практиці часто зустрічаються випадки, коли потенційний позичальник не викликає довіри, і організація-кредитор вимагає додаткові гарантії. Вони можуть бути різних видів, включаючи:

  • страхування заборгованості;
  • заставне забезпечення у вигляді рухомого або нерухомого майна (частіше використовують машину та квартиру);
  • фінансове підкріплення у вигляді депозитного рахунку;
  • залучення осіб-гарантів.

У цій публікації розглянемо докладніше споживчий кредит під поруку, його особливості та основні складності.

Детальніше про поруку

Порука по кредиту як один із способів гарантійних заходів використовують у випадках з великими сумами або за відсутності інших методів гарантій. Його частіше застосовують при:

  • споживчому;
  • бізнес-кредитуванні;
  • цільове використання коштів (гроші на навчання, лікування, ремонт і т.д.).

Рідко використовують при заставному форматі фінансування, коли заставою виступає предмет покупки (авто або квартиру). У таких випадках немає необхідності укладати угоду, оскільки вже є вагоме забезпечення.

Хто може виступати поручителем

Зазвичай споживчий кредит під поручительство фізичних осіб оформляється при угоді з близькими родичами (діти, батьки, подружжя, брати/сестри), рідше для цих цілей залучають друзів, колег. На практиці активно використовують підставних людей, які ідеально підходять в якості гаранта й беруть за свою «схвалення» комісійні, на чому й заробляють.

Відповідальність поручителя полягає в гарантуванні фінансової сторони та відповідальності основного позичальника, тому його фінансова благонадійність грає першорядну роль. Так, особа-поручитель повинен:

  • бути повнолітнім, частіше — від 25-27 років;
  • мати стабільний підтверджений дохід певного рівня;
  • бути працевлаштованим й не міняти місця роботи протягом року;
  • мати хорошу кредитну історію;
  • не мати заборгованостей та високої закредитованості.

Недоліки та особливості

Як вже говорилося, кредитування фізичних осіб супроводжується підвищеними вимогами та страхувальними заходами, що з боку кредитора цілком зрозуміло. Але не кожен родич може підійти на цю роль, що банально виключить можливість взяти споживчий кредит.

Також варто відзначити, що подібне заручення підтримкою нерідко стає приводом до розриву відносин (навіть між членами сім'ї). Суб'єкт-поручитель може відмовитися від своїх повноважень і розірвати договір, або суб'єкт-позичальник просто перестане вносити платежі, ніж спровокує інший розвиток ситуації, коли компанія-кредитор буде вимагати покриття заборгованості від гаранта.

Ніяких поручителів не потрібно — в MyCredit

Щоб не ризикувати близькими стосунками при отриманні грошової позики, краще звернутися в компанію, яка надає кредит без поручителя на більш м'яких умовах та з мінімальними вимогами. Так, в сервісі Майкредіт кожен повнолітній українець може отримати експрес гроші без залучення інших людей тільки за паспортом та ідентифікаційним номером.

Статистика прийнятих заявок підтверджує високу лояльність сервісу до всіх груп населення, включаючи бюджетників, студентів, пенсіонерів та безробітних, оскільки тут приймають 9 з 10 запитів з першого разу.

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи