Що таке кредитний портфель (кредит каса)?

kredit-kassa

Оцінка стабільності компаній, які надають гроші в борг, ведеться за багатьма параметрами. Один з найважливіших — кредитний портфель організації, який відображає загальний обсяг заборгованостей по активним договорами.

Мікрокредити, що відносяться до небанківської фінансової сектору, також визначають даний параметр. Кредитний портфель МФО не настільки великий, як у банківських структурах (вони обслуговують і фізичних, і юридичних осіб), але все ж є показовим критерієм якості роботи. Він важливий і для клієнтів: по тому, чи є у кредитора кошти для забезпечення укладених договорів, можна судити про його благонадійності в цілому.

Кредитний портфель та його різновиди

Те, якою буде кредит каса того чи іншого підприємства, багато в чому залежить від способів розрахунку. І все ж є універсальні форми визначення ліквідності:

  • Якщо із загальної суми, виплаченої за активними договорами, відняти резерви для покриття ризику й баланс не піде в мінус, портфель можна вважати чистим.
  • При негативних показниках кредит каса визнається валовою, що вказує на серйозну загрозу ліквідності.

Що входить в кредитний портфель мікрофінансової організації?

Банки і онлайн-сервіси, що пропонують взяти кредит онлайн на картку, отримують прибуток одним способом — за рахунок передачі грошових активів третім особам у тимчасове користування. При цьому кредитний портфель компанії визначається з урахуванням специфіки роботи, не включаючи:

  • позики, надані державним або позабюджетним фондам;
  • позики, надані іншим банківським структурам;
  • ситуативно — прострочені клієнтські зобов'язання.

Creditkasa мікрофінансової організації простіша, ніж у банківської структури, тому перевірити чесність займодавця, що оперує малим капіталом, можна навіть за відсутності спеціальних знань.

Сучасні методи управління кредитним портфелем

Мікрокредитування — бізнес з високою ризиковістю. Для того, щоб забезпечити безперебійну та успішну роботу МФО, необхідно реалізувати всі відомі принципи управління кредитним портфелем, не йдучи врозріз з очікуваннями і вимогами позичальників.

Щоб зберегти контроль над власним капіталом, мікрофінансові установи:

  • ділять боргові зобов'язання за категоріями клієнтів;
  • постійно допрацьовують політику та умови кредитування з урахуванням реалій ринку й пропозицій конкурентів;
  • комплексно оцінюють якісні та кількісні параметри власної активності.

Стабільність роботи МФО багато в чому залежить від того, наскільки точно розраховані відсотки, під які видаються позикові кошти. За відсутності санкцій щодо боржників активи розмиваються, що створює додаткові ризики для внутрішньої кредит каси.

Як провести аналіз кредитного портфеля мікрофінансової компанії?

При виборі займодавця принципово важливо вибрати організацію, яка демонструє стабільне зростання. В іншому випадку повторні клієнти, якщо погіршиться економічна ситуація в країні, будуть змушені платити підвищені ставки за активними договорами або піти в прострочення.

Що ж визначає якість портфеля мікрокредитів? Показників кілька:

  • наскільки точно налаштована система скорингу, за результатами якої приймається рішення про видачу грошей;
  • які вигоди отримують нові клієнти;
  • чи ведуться внутрішні рейтинги користувачів за рівнем платіжної дисципліни та доброчесності;
  • як відбувається захист персональних даних й боротьба з випадками шахрайства.

Як би банально це не звучало, але найпростіший спосіб дізнатися, яка кредит каса в компанії, — вивчити відгуки. Якщо потенційні клієнти скаржаться на суворий відбір й ретельні перевірки, цей фактор відіграє на руку сервісу, який всіма силами намагається зберегти чистий портфель та залишитися благонадійним кредитором.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи