Як банки обманюють людей на кредитах?

bank-nechestno

Банки встановлюють свої умови і нам залишається тільки погоджуватися на нах. Але більшість з них не втрачають шансу мати з клієнта якомога більше. Тому досвідчений юрист знайде в договорі невідповідність або завуальовані пункти, які на практиці змусять позичальника заплатити більше. Настав час розібратися, як банки обманюють по кредитам і чи є шанс цьому протистояти.

Безвідсотковий кредит

Для будь-якого зацікавленого покупця словосполучення безвідсотковий кредит звучить потужно і часто грає важливу роль в здійсненні покупки. Насправді банк не працює безкоштовно. Якщо він пропонує таку послугу, разом з нею йдуть додаткові комісії, які складають собою переплату. Щоб не попастися на цей трюк, читайте уважно запропоновані умови.

Розстрочка

Цей маркетинговий хід використовують зазвичай в магазинах побутової техніки. Розстрочка — це угода виключно з магазином. Якщо ж для її оформлення до вас підходить представник банку, то це все-таки кредит. Відсотки по ньому — це знижка продавця для кредитора, тому на кінцевій сумі товару вони не повинні позначатися. Хоча тут додаються комісії, що вже буде вище обіцяного варіанту.

Приховані комісії

Клієнти фінансових структур зауважують, що фактична сума виплат перевищує заявлену раніше. Це можна пов'язати з тим, що банки обманюють людей за кредитами за допомогою прихованих комісій. Наприклад, за відкриття рахунку. Неуважний позичальник не читає про них, оскільки вони прописані в договорі дрібним шрифтом, або у виносці із зірочкою.

Підключення додаткових послуг

Щоб взяти кредит в банку без підключення додаткових платних опцій, потрібно ще постаратися. Менеджери нав'язують страховку, мобільні сервіси та інші функції. Якщо клієнт відмовляється, вони ще вмовляють, розповідаючи про їх переваги (але забувають сказати відразу про вартість). Інші ж просто включають в договір в обов'язковому порядку для всіх. Хочеш-не хочеш, користуйся.

Страховка по кредиту зазвичай є обов'язковою умовою. Банк пропонує список своїх партнерів-страховиків, клієнту залишається тільки вибрати з них. А буває, що і вибирати не доводиться. Обман в тому, що вартість такої страховки напряму нижче, ніж через банківського менеджера.

Пільговий період

Кожен значний позикодавець пропонує оформити кредитну картку з пільговим періодом. Наприклад, в Приваті він становить 55 діб. Важливо уточнити, як він розраховується. Припустимо, відлік пішов з першого числа. Клієнт взяв гроші в кінці місяця і впевнений, що попереду у нього 55 днів на внесення коштів. Ця опція досить-таки заплутана. Перш, ніж скористатися карткою з пільговим періодом, потрібно вивчити всі нюанси, щоб не влізти в борги. Також варто звернути увагу, що є такі платні послуги:

  • Комісія за переведення в готівку коштів;
  • Оплата за користування карткою;
  • Пені за несвоєчасне внесення заборгованості.

В Україні пропонують такі умови з грейс-періодом:

Банк Максимальна сума, грн Пільговий період, днів
Альфа 500-200 000 До 55
PrivatBank До 50 000 До 55
ПУМБ 500-30 000 До 62
Monobank 500-100 000 До 62

Подати позов до суду на банк

Банки обманюють по кредитах витончено, вибудовуючи цілі схеми, які прекрасно працюють на їх збагачення вже багато років. Вони користуються високим рівнем фінансової безграмотності населення. Але якщо ви помітили махінації з боку банку, які завдали вам грошової шкоди, можна сміливо подати позов до суду на банк:

  • Переконайтеся, що всі чеки, квитанції, договори та інші документи у вас в наявності. Без них ваші слова нічого не означають;
  • Не поскупіться найняти юриста, який спеціалізується на цій темі;
  • Пам'ятайте, що суд не завжди стоїть на боці банку, він на стороні закону.
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи