Як виправити погану кредитну історію?

fix-credit

Ставитися до своєї кредитної історії потрібно дуже серйозно, оскільки низький кредитний рейтинг істотно знижує ймовірність отримання коштів, особливо в банківських структурах. Звичайно, брати кредити потрібно обдумано і відповідально, чітко розуміючи, чи зможете ви їх виплатити в зазначений термін. Але що робити, якщо кредитна репутація вже "заплямована"? Чи можна виправити ситуацію?

Що таке кредитна історія?

Для початку, давайте розберемося, що включає в себе поняття кредитної історії. Кредитна історія містить інформацію про те, яким чином позичальник виконував зобов'язання, прописані в договорі з кредитною організацією. Дані по кредитним історіям зберігаються в УБКІ (Українське бюро кредитних історій) і слугують для оцінки кредитними установами надійності користувачів і перегляду умов кредитування для окремих осіб в залежності від їх кредитного рейтингу.

Кредитна історія може бути декількох видів:

  • позитивна (хороша) - якщо позичальник погашав всі кредити в строк, виконував всі умови договору і не допускав прострочень;
  • негативна (погана) - якщо позичальник не оплачував позики вчасно, порушував будь-які умови договору або зовсім не повертав позики;
  • чиста - якщо людина не користувалася послугами кредитних організацій і кредитними картами.

Як ви можете опинитися з поганим кредитом на руках?

Бувають ситуації, коли можна погіршити свій кредитний рейтинг ненавмисно, вчасно роблячи платежі, виконуючи прописані умови договору або зовсім не беручи кредит. Опинитися з поганим кредитом на руках можна в разі якщо:

  • ви брали кошти в ненадійній організації;
  • ваші особисті дані потрапили до рук шахраїв;
  • умови договору були прописані некоректним чином: були відсутні будь-які дані, дані були прописані дрібним шрифтом, дані не відповідали реальній практиці і т. д.

У такому випадку для вирішення проблемних кредитів слід негайно звертатися до суду або правоохоронних органів.

Якщо ж причина потрапляння до чорного списку боржників по кредиту не пов'язана з будь-якими протиправними діями третіх осіб, і ви знаєте причину, за якої так сталося, шукати вихід із ситуації доведеться самостійно.

Видалити дані про себе з Бюро кредитних історій, на жаль, не можна, але існують способи виправити погану кредитну історію і підвищити, таким чином, свій кредитний рейтинг.

Як виправити кредитну історію?

Для того, щоб виправити кредитну історію, необхідно спочатку уважно її вивчити. Перевірити кредитну історію можна на офіційному сайті УБКІ, за допомогою спеціального додатку "Кредитна історія", доступного для систем Android та IOS, а також через інтернет-банкінг ПриватБанку або додаток Privat24.

Зверніть увагу: для того, щоб виправити кредитну історію в Бюро кредитних історій, може знадобитися досить багато часу. Якщо ви відповідально підійшли до питання виправлення своєї кредитної репутації, не варто переживати про те, скільки зберігається негативна кредитна історія. Як правило, кредитні організації цікавить історія за кілька років, але якщо працівники відповідних структур побачать, що ви відповідально підійшли до питання поліпшення історії, шанс отримати кошти раніше буде набагато вище.

Ми підготували кілька порад, як можна поліпшити кредитну історію:

  • треба погасити активний прострочений кредит якомога швидше. Якщо в даний момент у вас є непогашений займ, платіж за яким ви прострочили, постарайтеся закрити його негайно. Через певний період невиплати боргу відповідно до законодавства кредитори звертаються до суду, тому, якщо ви вже потрапили в прострочення, поставтеся до погашення позики максимально серйозно;
  • сумлінно оплачуйте все активні позики. Це стосується кредитних карт, активних кредитів, товарів взятих в розстрочку. Ця інформація також може бути доступна фінансовим організаціям і може допомогти отримати схвалення кредиту;
  • скористайтеся послугою реструктуризації. Можна виправити кредитну історію в банку або кредитній установі, оформивши реструктуризацію боргу, яка передбачає можливість виплатити борг частинами за певний період часу;
  • оформіть мікропозику на банківський рахунок. Сервіси мікрокредитування, як правило, пропонують більш прості і вигідні умови, ніж банки, та ймовірність схвалення запиту там набагато вище. Такі позики оформляються на невеликий термін і якщо вчасно погашати і не потрапляти в прострочення, виправити негативну кредитну історію можливо досить швидко.

Термін зберігання історії позичальників в УБКІ становить 10 років. Але якщо при перевірці клієнт виявив неактуальні дані, необхідно звертатися безпосередньо в Бюро для спростування цієї інформації. Співробітники УБКІ нададуть приклад заяви, яку необхідно заповнити для того, щоб кредитна історія була перевірена й оновлена.

Міні позики допоможуть виправити ситуацію

Багато хто думає, що негативна кредитна історія назавжди закриває доступ для отримання кредитів у всіх банківських і небанківських кредитних організаціях. Насправді, це не так - мікрофінансові організації надають допомогу в отриманні кредиту боржникам. Якщо ви потрапили в прострочення, і зараз маєте дуже низький рейтинг, хоча старі кредити вже погашені, ви можете оформити позику на короткий термін в організації, яка надає послуги мікрокредитування.

Завдяки скоринговій системі сервісу Майкредіт, яка аналізує безліч факторів окрім кредитної історії, взяти кредит з поганою кредитною історією тут досить просто. Ми пропонуємо максимально вигідні умови й чітко прописуємо їх у договорі. У нашому сервісі ви самостійно вибираєте суму, термін позики і розраховуєте відсоткову ставку за допомогою кредитного калькулятора. Ми намагаємося піти назустріч клієнту в будь-якій ситуації і готові допомогти поліпшити кредитну історію.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Пліз, не ведіться на тих шахраїв, що за невеликі бабки пропонують почистити к редитну історію - знаємо-плавали:)
Там, де закінчується довіра банків, починається довіра МФО і друзів, родичів!
Татьяна, уверена, что если речь идет лишь об одном платеже по кредиту, который вы просрочили на несколько дней и закрыли с помощью микрозайма, ваша кредитная история не пострадала.
Ага, помню дело: не рассчитала финансовые силы и просрочила кредит. Но взяла микрозайм и быстренько погасила просрочку. Вот сижу и думаю: пострадала ли от этого моя кредитная история?