Як позбутися від боргів по кредитах в МФО?

kak-izbavitsya-ot-dolgov

Олександр, що тимчасово не працює, хоче знати, чи законно позбутися від кредитів якщо нема чим платити. У зв'язку з коронавірусом чоловік перебивається випадковими заробітками, і при цьому обслуговує велику заборгованість:

  • Розстрочка на холодильник в Приваті на 24 місяці, щомісячний платіж — 458 грн. Залишки споживчого кредиту залишилось виплачувати 9 місяців.
  • Кредитна карта в Приваті з лімітом в 20000 порожня. Всі гроші пішли на лікування від коронавируса, але є шанс отримати компенсацію від роботодавця через місяць. Щоб залишитися в пільговому періоді, необхідно сплатити 5572 грн.
  • Повинен знайомому 40 000 грн. Це кредит у спадок, отриманий від дядька разом з правом на квартиру. Потрібно віддавати 4000 грн щомісяця, інакше буде нараховуватися пеня 5% від суми боргу.

Середній заробіток Олександра зараз становить 9000 грн в місяць. Тому стає вкрай важливим питання, як позбутися від боргів по кредитах якщо немає грошей і чи можна зробити це легально.

Чи можна позбутися від кредиту якщо нема чим платити?

Бажання позбутися від боргів за кредитом назавжди, коли є ризик втратити все, закономірно. Але виправити фінансову ситуацію за 3 дні не вийде, особливо якщо борги накопичувалися багато місяців.

Ксенія Полторацька, кредитний експерт MyCredit, вважає, що реальні способи виходу з боргової тупика наступні:

  • Припинити створювати борги. Поки становище не покращиться, варто мінімізувати витрати.
  • Точно визначити, кому і скільки винен. Щоб позбутися від заборгованості по кредиту, Олександру важливо не лише систематично розраховуватися за спадок, а й якомога швидше погасити зобов'язання по кредитці, щоб не працювати на відсотки.
  • Вносити додаткові платежі, коли з'явиться можливість. Якщо відкладати розрахунки на завтра, швидко позбутися від кредитів і боргів в МФО не вийде.

Найбільша помилка, що допускається в умовах високого боргового навантаження, — шукати легкий спосіб виходу із ситуації. У нашій країні не перший рік орудують шахраї, які пропонують позбутися від простроченого кредиту та грошових боргів шляхом фіктивного списання. Але на ділі «посередники» просто виманюють комісію і пропадають, а боржник залишається без останніх заощаджень в безвихідній ситуації.

Чи можна позбутися від кредиту не порушуючи закон?

З 2019 року у фізосіб і підприємців з'явилася можливість швидко позбутися від кредиту законним способом, керуючись Кодексом України про процедури банкрутства. Для цього потрібно звернутися в заявою до Господарського суду за місцем проживання та ініціювати початок виробництво. Але є нюанси.

Згідно Кодексу, законними методами позбавитися від кредиту по карті не виплачуючи його можна, якщо дотримані наступні умови:

  • Розмір боргових зобов'язань перед кредитором складає більше 30 розмірів мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2021 мінімалка становить 6000 грн, відповідно мова йде про розмір проблемного кредиту від 180 000.
  • У фізособи відсутні майнові права, і вони не можуть бути вилучені в ході виконавчого провадження.
  • Існують інші обставини, через які позичальник не може вносити виплати в звичному обсязі. Наприклад, позбутися від оплати кредиту при настанні інвалідності 2 групи можна, якщо мова йде про втрату здоров'я в зв'язку з нещасним випадком.

При цьому помилково думати, що законно позбутися від онлайн кредиту в Україні можна абсолютно безкоштовно. Крім судових витрат, оплачуються послуги арбітражного керуючого. Це п'ять прожиткових мінімумів на місяць, причому заплатити необхідно наперед відразу за три місяці. З урахуванням того, що прожитковий мінімум з січня 2021 складає 2189 грн, сума витрат буде стартувати від 32 835 грн. Крім того, необхідно підготувати план реструктуризації боргів, що робить законний спосіб зниження боргового навантаження безперспективним.

Чи можна позбутися від кредиту після підписання договору

Боржникам, що вже назбирали чимало зобов'язань, фактично закритий шлях до банку, тому багато хто звертається за допомогою в МФО. При цьому якщо мова йде про мікропозики, що оформлювалися в онлайні, виникає помилка, що вони «несправжні», а значить гасити борги не обов'язково.

Насправді:

  • Кредитний онлайн-договір, підписаний електронно-цифровим підписом, рівноцінний паперовому аналогу. Це підтверджує Закон України «Про електронні довірчі послуги».
  • Законно позбутися від боргів в МФО по мікропозиках після підписання договору можна за умови, що кредитор недобросовісно виконує свої обов'язки: наприклад, в односторонньому порядку, без попередження, змінює відсоткову ставку.
  • Якщо клієнт підтвердив право на обробку персональних даних, потрапив в прострочення і відмовляється від взятих швидких кредитів, компанія має право передати справу колекторському агентству.

Чи можна позбутися від кредиту змінивши прізвище

У мережі не перший рік гуляє міф, що можна позбутися від боргу по кредиту просто змінивши прізвище. Дійсно, в Бюро кредитних історій, куди вносяться всі відомості по виданих позиках і порядку їх погашення, інформація формується по прізвищу, а оновлення інформації в публічних реєстрах при зміні паспорта — турбота громадянина. Але у випадку з боржниками діють інші правила.

Кредитори, особливо приватні, старанно охороняють свої активи. Тому в разі повної відмови позичальника від своїх обов'язків і свідомого «виходу з радарів» банк або фінкомпанія почнуть активно діяти.

Замість того, щоб позбутися від фінансових боргів, позичальник з новим прізвищем отримує серйозні проблеми. Добре, якщо вдасться укласти угоду, а якщо немає, доведеться відповідати за шахрайські дії по ст. 190 Кримінального кодексу. Як мінімум — виплатити від 34 000 до 51 000 грн в якості штрафу.

Що робити, якщо нема чим платити кредит?

У ситуації, з якою зіткнувся Олександр, немає сенсу допускати прострочення — в іншому випадку доведеться працювати на банківські відсотки. Щоб «перекрутитися», в цьому місяці потрібно виплатити 10 300 (458 — розстрочка за холодильник, 5572 — обов'язковий платіж по кредитці, 4000 — знайомому) при доході в 9000.

Виручити може отримання безвідсоткового кредиту від MyCredit: взявши до 6000 грн під 0,01%, Олександр збереже пільговий період в Приваті і дочекається компенсації.

У MyCredit надають грошову допомогу на вигідних умовах:

  • вночі, у вихідні дні та свята;
  • без довгих очікувань та утомливих процедур;
  • кошти нараховуються на карту будь-якого банку;
  • при першому зверненні даємо до 6000, при наступних — до 15000 грн за ставкою 1,99%;
  • даруємо промокоди на знижки (шукайте в смс, листах розсилки та в соцмережах);
  • кредитуємо на термін від 1 до 30 днів на стандартних умовах;
  • доступна довгострокова позика на 64 дні з аннуїтетним графіком погашення (чотири фіксовані виплати кожні 16 днів).

Якщо ви опинилися в скрутному становищі, звертайтеся в MyCredit, де фінансова допомога надається на першу вимогу.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи