Як шахраї можуть взяти кредит на чужий паспорт?

credit-drugoy-pasport

У разі втрати паспорту виникають не лише клопоти з його відновленням, а й серйозні проблеми. Якщо документ загублено або його вкрали, негайно звертайтеся до поліції з відповідною заявою. В іншому випадку шахраї можуть скористатися вашим паспортом та створити безліч неприємностей для вас. Про те, як можуть використати паспортні дані та чому документи варто пильнувати більше, ніж гаманець, поговоримо у цій статті.

Чи можна взяти кредит на чужий паспорт?

Так, це можливо. Злочинці добре знають, як оформити онлайн-кредит на чужий паспорт або отримати на нього позику в банку. Звичайно, за такі дії передбачено термін до 3 років ув'язнення (ст. 190 КК України). Проте, у шахраїв є чіткі схеми обману, і вони нерідко уникають покарання.

Чи можна взяти кредит на копію паспорта?

Так, зловмисники можуть спробувати оформити на вас кредит за допомогою копії вашого паспорта, але це процес не такий простий. Це вимагає змови між співробітниками банку або мікрофінансової організації, які прагнуть отримати неправомірний збиток.

Не панікуйте, якщо питання чи можна взяти кредит на чужий паспорт для вас уже не риторичне. Запам'ятайте: правда і закон — на вашому боці. Важливо якомога швидше звернутися до відділення банку або МФО, перевірити камери спостереження та вимагати відповідальності від співробітників.

Такі незаконні дії можуть призвести до звільнення осіб, які брали участь у змові, а також до кримінальної відповідальності. Ви, як потерпіла сторона, звільняєтеся від будь-яких зобов'язань перед кредитором, оскільки договір про кредит, отриманий таким чином, є недійсним. Відповідальність за такі дії покладається на осіб, що організували цю аферу.

Як можуть використати паспортні дані шахраї: поширені схеми

Ми вже з'ясували, чи можуть взяти кредит на чужий паспорт. Тепер поговоримо про прийоми, які використовують злочинці, щоб неправомірно отримати прибуток.

Зміна фото в документі або зміна зовнішності

Найпоширеніший прийом, що дозволяє злочинцям взяти позику за чужим паспортом, — зміна зовнішнього вигляду. Маючи на руках чужі документи, злочинець гримується, намагаючись бути схожим на жертву, точніше — на її фотографію.

Ваші дані можуть бути використані і без наявності оригіналу — за ксерокопією. На щастя, запросити позику без оригіналу в відділеннях компаній-кредиторів практично неможливо, але от у випадку онлайн-кредитування, коли надається тільки фото, злочинці можуть скористатися копіями.

Досвідчені співробітники фінансових установ непогано навчені ідентифікації осіб, їх складно обдурити. Чи може хтось взяти кредит без мого відома? У «перевтілення» є шанси на успіх при одному з двох умов: або працівник недосвідчений і неуважний, або він у змові зі зловмисниками.

Припустимо, фокус зі зміною зовнішності вдався, але ж для отримання позики потрібно ще поставити в договорі правильний підпис? Для досвідчених шахраїв це теж не проблема — вони чудово вміють імітувати почерк інших людей, а співробітник банку — не фахівець-графолог, і відразу розпізнати підробку напевно не зможе.

Повна фальсифікація паспорта

Іноді використовується повна фальсифікація документа. У новий бланк вводяться дані жертви, і вклеюється фото зловмисника, який потім буде «працювати» у відділенні. Втім, якісна «липа» коштує недешево.

Оформлення кредиту на товар в інтернет-магазині

Також нерідко шахраї оформляють кредит, здійснюючи покупки в інтернет-магазинах. Зазвичай для цього достатньо переслати відскановану копію посвідчення особи і вказати карту, з якої спишуться кошти.

Як шахраї можуть взяти кредит на чужий паспорт в МФО?

Онлайн-кредитування не передбачає візитів заявника в офіс, тому спроба взяти кредит онлайн за паспортом іншої людини — одна з найбільш поширених схем.

При заповненні заявки деякі кредитні компанії вимагають від клієнтів скановану копію документа, інші — просто внесення його даних. Зловмисник реєструється в особистому кабінеті на свій номер телефону, прикріплює фотографію вашого паспорта або вводить інформацію, отриману з нього.

На щастя, щоб оформити кредит в МФО, одних паспортних даних недостатньо. При подачі заявки потрібно «прив'язати» картку. Вона обов'язково перевіряється, і повинна належати заявнику.

Інакше кажучи, на питання, чи можна оформити кредит на чужий паспорт, відповідь — так. Але складніше, ніж здається на перший погляд. Для цього потрібно, як мінімум, відкрити в якомусь банку поточний рахунок, використовуючи вкрадений у вас документ і отримати картку на ваше ім'я. Або викрасти заодно банківську картку, дізнатися ІПН і встигнути отримати мікропозик, поки ви не схаменулися.

Як уберегти себе від шахрайства з кредитами: поради

Щоб гарантовано уберегти себе від неприємностей і не отримати один раз лист кредитної організації з нагадуванням про необхідність погасити борг, про який ви нічого не чули, слід проявляти пильність і пам'ятати кілька простих правил.

  • Не можна віддавати паспорт стороннім людям, навіть знайомим. Не можна залишати його в заставу.
  • Ніколи не беріть участь в схемах «кредитного донорства», коли персональні дані передаються третім особам.
  • Не дозволяйте приватним особам робити фотографії вашого паспорта. Не передавайте його дані невідомим людям по телефону або через месенджер, не залишайте їх в соціальних мережах.
  • Уникайте копіювання паспорта, якщо на те немає вагомих причин. Якщо віддаєте ксерокопію іншим людям, напишіть на ній поперек — «не для фінансових операцій» і поставте свій підпис.
  • В інтернеті вносьте особисту інформацію виключно на захищених сайтах (в адресному рядку браузера повинен бути малюнок закритого замка). По можливості, взагалі уникайте таких операцій.
  • Регулярно перевіряйте свій мобільний телефон і комп'ютер на наявність шпигунських програм.
  • Періодично перевіряйте інформацію про себе в бюро кредитних історій — чи не з'явилися там борги, яких ви не брали. Раз на рік це можливо зробити безкоштовно, потім потрібно платити, але вартість запиту невелика — всього 50 гривень.
  • Що робити якщо загубив паспорт? Відразу ж слід звернутися в поліцію. Напишіть заяву про зникнення, тоді паспорт буде офіційно числитися загубленим. При спробі іншої особи взяти на нього позику, співробітник фінансової компанії побачить в базі, що документ не дійсний. У поліції вам повинні видати відповідну довідку, вона стане в нагоді в подальшому.

Знаючи, як шахраї можуть взяти кредит на чужий паспорт, можна уникнути неприємностей і зберегти свої гроші від замахів з боку злочинців.

Що робити, якщо кредит вже оформлений на вас?

Якщо вам прийшов лист з банку, з вимогою погасити позику, про яку ви й не підозрювали, запасіться терпінням. Наполягайте на своєму і пам'ятайте — правда на вашому боці. Якщо банк вимагає погасити кредит, який ви не брали:

  • Йдіть до відділення банку, яке видало позику, з вимогою надати всі стосуються її матеріали, і відеозаписи з камер спостереження. Напишіть заяву про шахрайство і маніпуляції з вашими особистими даними.
  • Несіть заяву в поліцію, вимагайте порушити кримінальну справу за фактом підробки і незаконного використання персональних даних.

Після цього банк повинен приступити до розслідування того, що сталося. Але можливо він відмовиться списувати борг, оформлений на вас аферистами. Таке може бути, якщо ви заявили про зникнення паспорта вже після того, як шахраї використовували його для отримання позики, і доказів, що підтверджують вашу правоту немає. Тоді залишається один вихід —збирайте всі папери і подавайте на банк до суду. Посилайтеся на те, що договір підписаний іншою людиною. Природно, буде призначена графологічна експертиза, і вона зі стовідсотковою ймовірністю буде для вас сприятливим.

Коли все закінчиться на вашу користь (а ми в цьому не сумніваємося), не забудьте виправити свою кредитну історію, зіпсовану зловмисниками. Для цього потрібно звернутися до фінансової установи, яка видала позику аферистам і в бюро кредитних історій з вимогою, щоб ваша історія була виправлена, а рейтинг скоригований.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Мда, уже сколько людей попалось на этот развод... И все равно умудряются выкладывать фотки паспортов в общий доступ...
В мене колись подружка взяла тихцем паспорт і оформила кредит. Добре хоч сума невелика, бо віддавала я((
Раньше мене бісив вхід у ваш сервіс через смс а теперь розумію, що це необхідно. Як інакше захиститися від шахрайства?
Уже столько случаев кредитного мошенничества! И никто ничего не делает! Непонятно чем занята наша полиция
Блин как раз вчера паспорт потерял. Теперь стало тревожно