Як не допустити суд за простроченим кредитом?

no-court

Відповідно до закону України кредитні організації мають право вимагати повернення боргу в судовому порядку. Як правило, до таких методів компанії вдаються тоді, коли позичальник має прострочений платіж по кредиту вже довгий час і відмовляється платити. Ситуації бувають різні, і може трапитися так, що повертати просто нічого, а банк відмовляється йти на поступки.

Безумовно, прострочені платежі тягнуть за собою багато неприємних наслідків. Ми розповімо, як позбутися колекторів і простроченого кредиту.

Знайти гроші

Якщо компанія-кредитор передала справу до суду, в першу чергу необхідно заспокоїтися і тверезо оцінити, хто може надати допомогу.

  • Знайомі. Ви можете звернутися до родичів або друзів, пояснити їм проблему і попросити зайняти потрібну вам суму, щоб закрити прострочений кредит. Тут важливо зважити плюси і мінуси, зрозуміти, чи готові ви поділитися фінансовими труднощами з близькими. Буде ніяково, якщо ви вже звернулися з проханням по допомогу, а у людини грошей просто не виявилося.
  • Другий варіант - кредит в ломбарді. В даному випадку вам однозначно доведеться залишити в заставу майно. Якщо закладена річ відповідає всім вимогам компанії - гроші ви отримаєте гарантовано і зможете зробити повернення заборгованості по кредиту. Однак врахуйте, що за збереження ніхто не відповідає і річ може повернутися до вас далеко не в тому стані, в якому була спочатку.
  • Банківські структури. Ви можете спробувати звернутися в інший банк - запросити позику для того, щоб повернути прострочені кредити. Недолік цього варіанту полягає в тому, що банківські співробітники завжди перевіряють кредитну історію і великий ризик того, що людині з незакритою проблемною позикою схвалення не дадуть.
  • Мікрофінансові організації. Такі структури хороші тим, що не роблять найбільший акцент на кредитній історії клієнта. Якщо у вас є прострочена заборгованість за кредитами - шанс отримати позику тут досить високий. Єдиний момент, який важливо врахувати це те, яка саме сума вам потрібна. Як правило, МФО дають позики до 15 000 гривень і якщо потрібно набагато більше - має місце зважити всі можливі альтернативи.

Ми рекомендуємо до прочитання статтю “Де взяти кредит щоб погасити прострочений кредит”. Тут ми докладно описали варіанти і розповіли про плюси і мінуси кожного.

Відстрочити виплати

Якщо клієнт довгий час знаходиться в простроченні - кредитор може запропонувати йому скористатися функцією реструктуризація заборгованості. Це має на увазі зупинку нарахування відсотків, і поділ суми позики на частини з можливістю поступової їх виплати. Дана послуга є хорошою можливістю розрахуватися з боргом і не потрапити під суд за простроченим кредитом.

У деяких компаніях ініціатором реструктуризації може бути і сам позичальник. Знадобиться заява з поясненням причини невиплати і укладається договір реструктуризації з утвердженням термінів виплат. Кредитори в такій ситуації, як правило, йдуть назустріч клієнту і дають можливість отримати відстрочку по кредиту.

Якщо домовитися про цю послугу не вдалося, є й інший варіант вирішення проблеми безпосередньо з кредитором.

Деякі банки надають послугу рефінансування простроченого кредиту. Вона передбачає надання боржнику нової позички, щоб він міг повернути попередню. Підключити таку послугу можна в тому ж банку, де було оформлено позику або звернутися до іншої установи.

Процедура перекредитування відбувається таким чином, як і отримання звичайної позики. Клієнт збирає необхідні документи, укладається договір і встановлюється графік оплат.

Варто відразу подумати про те, як ви будете здійснювати платежі за новим договором, інакше ви не зможете оплатити прострочений кредит і опинитеся в ще більших боргах.

Які наслідки прострочення?

Ігнорувати наявні прострочені позики не можна. Це може негативно відбитися на багатьох життєвих сферах.

Що стосується питання, чи можна виїжджати за кордон з кредитом - на нього складно відповісти однозначно. Якщо у вас просто активний кредит, і ви регулярно робите платежі - залишати межі країни можете безперешкодно. Якщо ж мова йде про прострочену позику - все залежить від її розміру, терміну невиплати, кредитної організації і законодавства держави, яке ви збираєтеся відвідати.

Стягнення заборгованості боргів в судовому порядку безперечно краще уникати. Якщо є тривале прострочення - не чекайте, що ситуація вирішиться сама, використовуйте всі варіанти закрити борги.

Якщо ж суд неминучий, актуальним стає питання про те, коли прострочений кредит зобов'язує заплатити суд чи потрібно платити відсотки. Відповідаємо: не платити відсотки можливо тільки в тому випадку, якщо вони були нараховані незаконно і позичальник не був обізнаний. Тобто, якщо в договорі, який ви підписали, була відсутня прописана відсоткова ставка і не були вказані штрафні санкції за прострочення.

Про інші ризики, які пов'язані з невиплатою боргу читайте в статті "Чим загрожує прострочений кредит".

Майкредіт - допоможе знайти вихід із ситуації

Якщо грошей для закриття позики знайти не вийшло, а банк не пішов на співпрацю, і відстрочити виплати не вдалося - не засмучуйтесь. Майкредіт допоможе вам не довести справу до суду.

Як правило, банки починають йти на поступки, коли позичальник починає хоч якось погашати борги. Якщо прострочив кредит на місяць і більше і відкладати вирішення проблеми вже немає часу - ви можете взяти терміновий кредит від Майкредіт за 20 хвилин і відразу погасити частину наявного боргу в банку.

У нас один з найнижчих відсотків на українському ринку і вам не доведеться багато переплачувати. Якщо трапиться, що ви не встигаєте зробити оплату - у нас є функції пролонгації і реструктуризації і ви можете завжди продовжити кінцевий термін погашення без остраху мати справу з судом або колекторами.

Ми допоможемо уникнути покарання за несплату кредиту і тим самим зберегти вашу кредитну історію.

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи