Як не платити кредит колекторам в Україні

kak-ne-platit-kredit

Коли починають дзвонити співробітники колекторської компанії, починаєш думати про те, наскільки законні їх дії і чи варто їм платити? Чи має банк право «підключити» до роботи 3-х осіб, якщо процес стягнення стане ефективніше?

Стягнення боргів з боржника може проходити в двох варіантах:

  • Внутрішнім колекторським відділом банку;
  • Незалежної фірмою.

Куди потрапить проблемний кредит, залежить від організації роботи кредитора, суми боргу та кількості днів прострочення. Як правило, проблемні кредити, де немає оплати протягом 3-12 місяців, навіть з мінімальною сумою боргу (менше 1000 грн), передають колекторським фірмам. Тому в будь-якому випадку про борг кредитор не забуде і якщо боржникові вже надходять дзвінки, важливо знати, як правильно розмовляти з колекторами.

Щоб позбутися від колекторів, є один варіант - заплатити борг. Всі інші «хитрощі» (не відповідати на дзвінки, не реагувати на СМС і листи, поміняти номер мобільного або заблокувати всі номера фірми) не допомагають - контакти все одно знайдуть або подзвонять з абсолютно нового для клієнта номера.

Платити кредит частинами або не платити зовсім?

При першому ж дзвінку слід дізнатися, на якій підставі вам дзвонять, проданий борг повністю або переданий тільки на опрацювання. Якщо при дзвінку співробітник представляється від імені банку, значить, шанс виправити ситуацію ще є. Тоді слід відразу звернутися в банк, дізнатися актуальну суму боргу і продовжувати оплачувати борг, вказаний в кредитному договорі. Реструктуризація боргу може бути виходом із ситуації.

Якщо ж борг проданий повністю, боржник повинен бути сповіщений банком про заміну кредитора і йому мають вислати відповідні документи. Якщо документів немає, напишіть заяву колекторській фірмі з вимогою їх надати, щоб розуміти, що і куди оплачувати, а також як списати борги у колекторів, що також можливо. Досить часто кредитор йде на поступки і пропонує повернути хоча б тіло кредитора в обмін на списання пені і штрафів. Але такій інформації можна вірити, тільки якщо вона представлена в офіційному документі або листі за підписом кредитора. Рекомендуємо також прочитати статтю «Як позбутися від боргів по кредитах».

Як аргументувати неплатоспроможність?

Якщо хтось порадив, як не платити кредит колекторам в Україні, зрозумійте, єдиний варіант - платити банку, якщо він ще є законним кредитором. У будь-якому випадку потрібно буде піднімати питання про розстрочення платежу (якщо сума велика) і намагатися аргументувати причини несплати, щоб позбутися від колекторів і простроченого кредиту. Причини можуть бути різні, головне, щоб всі вони зводилися до бажання заплатити борг:

  • Проблеми зі здоров'ям;
  • Невиплата зарплати;
  • Скорочення на роботі;
  • Банкрутство в бізнесі;
  • Відсутність в Україні;
  • Ліквідація банку, де був депозит (джерело доходу);
  • Арешт майна за судовим рішенням з 3-м особою і т.п.

Як захистити себе і своє майно?

Ніяких погроз боятися не варто, поки не прийде повістка з суду. Чи можуть виселити з квартири за борги представники колекторської фірми? Ні, тільки за рішенням суду можна забрати майно, заарештувати рахунки, навіть якщо мова йде про заставні кредиті. Тільки державний виконавець має право прийти додому і провести опис. Спроби зробити це іншими особами будуть незаконними.

А навіщо платити, якщо банк лопнув?

Всі активи банку, який проходить процес ліквідації, переходить до Фонду Гарантування Вкладів і Національного Банку України. По суті, відбувається заміна кредитора, а сам борг не зникає. Як позбутися від боргів по кредитах в банку, який закрився? Тільки дізнатися нові реквізити та рахунки і продовжувати платити на них.

Як не платити кредит за законом?

Неповернення кредитних коштів повинен бути передбачений або законом, або договором. Згідно із законом невиконання зобов'язань боржником допустимі тільки за обставинами, які сталися не з його вини. Але ті чи інші труднощі, перераховані вище - тимчасові і виплатити борг - обов'язок боржника.

Підіб'ємо підсумки

Від заборгованості не можна позбутися, єдиний варіант - оплатити її. Тому якщо почали дзвонити колектори, банк, не відмовляйтеся від оплати, намагайтеся знайти рішення, отримати відстрочку і хоча б частково оплачуйте борг. На часткове закриття або повне (якщо сума невелика), можна взяти кредит терміново, наприклад в Майкредіт. Тут всього за 15 хвилин можна отримати кредит без довідки про доходи до 3000 грн і вирішити проблеми вже сьогодні.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи