Як визнати договір поруки недійсним?

kak-priznat-poruch-nedejsvit

Порука — один із способів забезпечити виконання зобов'язань з погашення кредиту. Даючи згоду стати поручителем, людина укладає з банком письмовий договір, в якому обумовлені розмір та терміни виплат, процентна ставка, штрафні санкції та інші дані. Якщо позичальник перестав вносити платежі, фінансова організація може звернутися до суду та вимагати стягнути борг з доходу поручителя або з належного йому майна. Тому людині, який виступає гарантом повернення позики, необхідно знати, як визнати договір поруки недійсним.

Підстави для визнання договору поруки недійсним в Україні

Коли позичальник повністю погасить борг з нарахованими відсотками та штрафами, з поручителя знімається вся відповідальність. Але чинним законодавством України передбачено, що договір поруки вважається недійсним, якщо кредитор вніс в нього корективи, в результаті чого збільшилася боргове навантаження, а саме:

  • підвищилася ставка по позиці;
  • був продовжений термін дії договору, за який нараховуються додаткові відсотки;
  • збільшилися штрафні санкції.

Зміна умов кредитного договору

Нерідко займодавець в односторонньому порядку змінює порядок обслуговування позики, тому у гаранта виникає питання: як розірвати договір поруки? Справа в тому, що в результаті нової угоди може збільшитися термін виконання боргових зобов'язань, змінитися ставка, суми штрафів. У зв'язку з цим можуть послідувати інші негативні наслідки. Згідно законодавства, при перегляді заявленого порядку фінансування поручительство втрачає силу.

Збільшення процентної ставки

Підставою для того, щоб визнати недійсність договору поруки, є збільшення нарахувань. Таке рішення може бути прийнято через корективи кредитно-грошової політики в Україні або кризові явища в економіці, на які позичальник не має ніякого впливу, або погіршення фінансового стану клієнта. Якщо така можливість не відображена в укладеній угоді, гарантія скасовується.

Відстрочка платежів

Надання кредитних канікул або реструктуризація боргу призводять до того, що період фінансування збільшується. Протягом цього часу будуть нараховуватися відсотки за користування позикою, й відповідальність поручителя зросте. У таких випадках визнання договору поруки недійсним в Україні настає після дати, зазначеної в документі. Якщо її немає, то зобов'язання вважається припиненим, якщо банк протягом шести місяців не пред'являє ніяких вимог.

Встановлення неустойки

Неустойка у вигляді штрафу або пені нараховується при зриві термінів внесення виплат. Розмір стягнень визначається нормативними актами або змістом договору, стягується з боржника або поручителя та залежить від термінів виконання та суми боргу.

Щоб не було приводу шукати людину, яка виступить гарантом повернення грошей, краще взяти кредит без поручителів в мікрофінансової компанії MyCredit. Сервіс пропонує:

  • позики на будь-які потреби до 6000 грн. при першому зверненні і до 12000 грн. в подальшому на період від одного до тридцяти днів;
  • можливість оформлення заявки в будь-який час доби в режимі онлайн;
  • переказ грошей на зарплатну, пенсійну чи студентську картку будь-якого українського банку протягом 15 хвилин після подачі заяви;
  • знижки та кешбек для постійних клієнтів;
  • видачу кредитів пенсіонерам, безробітним, студентам, особам з поганою КІ.

Для отримання позики достатньо заповнити заяву на сайті компанії, вказавши серію, номер паспорта та ІПН, та максимально точно відповісти на питання анкети, що збільшить ймовірність позитивного рішення.

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи