Як проходить стягнення боргів з юридичних осіб?

vzyskanije-s-jurlic

Будь-яке підприємство під час ведення цільової діяльності може стати боржником. Найчастіші причини — невиконання трудових обов'язків, непогашений кредит, відсутність оплати за товари або послуги.

Розглянемо, як відбувається витребування коштів від суб'єктів бізнесу згідно до законодавства України.

Способи стягнення заборгованості з юридичних осіб

Існує три основних способи вирішення фінансових суперечок з компаніями.

  • Проведення переговорів. Це оптимальний метод, щоб повернути борг з юридичної особи. Адже судові розгляди можуть тривати роками, а задоволення позову не гарантує, що відповідач виконає свої зобов'язання. Вирішення питання варто почати з телефонного дзвінка або надсилання претензії.
  • Реструктуризація боргу. Якщо боржник знаходиться в скрутному матеріальному становищі, варто переглянути графік та суму платежів. Адже витребувати гроші з банкрута дуже складно. Також безнадійну дебіторську заборгованість можна погасити за рахунок активів.
  • Стягнення боргу з юридичної особи в судовому порядку. Якщо мирове врегулювання спору неможливо, кредитори мають право звернутися до суду. Подавати позов проти компанії може як суб'єкт бізнесу, так і фізична особа.

Порядок стягнення боргу з юридичної особи

Умовно процес витребування грошей можна розділити на три етапи:

  • Досудове врегулювання спору. На даному етапі проводяться переговори з метою погашення фінансових зобов'язань повністю або частково. Домовлятися з боржником можна самостійно або замовити послуги колекторів. Якщо усні переговори безуспішні, то кредитор направляє претензію. Протягом 30 днів після її отримання компанія зобов'язана здійснити виплату.
  • Вирішення спору в суді. Якщо гроші від неплатника не надійшли, наступний етап — звернення до суду. Кредитор подає позов, в якому описує всі обставини справи, вказує розмір боргу та штрафних санкцій, прикріплює копії необхідних документів. Якщо суд став на бік позивача, то відповідач зобов'язаний повернути кошти протягом місяця.
  • Примусове стягнення заборгованості з юридичних осіб. Боржники не завжди погоджуються виконувати рішення суду. В такому випадку позивач може звернутися для витребування грошей за виконавчим листом. Ця процедура затверджена Законом України «Про виконавче провадження».

Фактичне погашення фінансових зобов'язань

Стягнення боргів з юридичних осіб за виконавчим листом здійснює Державна виконавча служба України (ГІСУ), а також приватні виконавці. В яку інстанцію звертатися, вирішує стягувач.

ГІСУ несе велике навантаження, тому на розгляд справи буде потрібно кілька тижнів. Якщо ситуацію із заборгованістю потрібно вирішити якомога швидше, краще вдатися до допомоги приватних фахівців.

Функції виконавчої служби

У повноваження ГІСУ та приватних приставів входять такі дії:

  • Відкриття примусового виробництва.
  • Вивчення матеріальних та нематеріальних активів, якими володіє неплатник.
  • Арешт його рахунків і майна.
  • Конфіскація та продаж майна з метою погашення грошових зобов'язань.

Повернення боргів з юридичних осіб — процес тривалий. Особливо, якщо його здійснюють державні виконавці. Приватні пристави в більшості випадків виконують свої функції більш оперативно.

Функції колекторських компаній

Для економії власного часу кредитори часто звертаються за послугами колекторів. Це можна зробити як під час переговорів, так і на етапі судового розгляду.

Агентство по поверненню боргів допомагає клієнту повернути кошти шляхом переговорів. Адже судова тяганина не вигідна жодній зі сторін. Якщо ж справа доходить до суду, юристи агентства супроводжують весь процес до повернення грошей.

Колекторські фірми проводять стягнення боргів з юридичних осіб без передоплати. Оплата послуг найчастіше здійснюється після отримання виплати від боржника.

Заборгованості можуть виникнути не тільки у підприємства, але і у будь-якої людини. Якщо вам необхідна фінансова допомога, звертайтеся в MyCredit. Всього за кілька хвилин ви отримаєте кредит онлайн та зможете витратити гроші на будь-які потреби, в тому числі закриття зобов'язань по своєму ІП.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи