Як відбувається стягнення дебіторської заборгованості?

vzyskanije-deb-zadolzh

Кредитор, будь-то приватна особа або фінансова установа, може зіткнутися з недобросовісним позичальником, який не вчасно або не в повному обсязі сплачує позику. У позикодавця виникає дебіторська заборгованість, і він має право вживати заходів щодо повернення коштів.

Процедура стягнення дебіторської заборгованості

Повернення грошової допомоги від неплатників в Україні регламентується:

  • Господарським, Цивільним та Адміністративним кодексами. Їх застосовують, коли відбувається стягнення дебіторської заборгованості без договору (по розписці), або коли сторони налаштовані на «мирне» вирішення питання.
  • ЗУ «Про фінансові послуги», «Про споживче кредитування», «Про банки та банківську діяльність», якщо позика була взята у фінансовій організації.
  • ЗУ «Про суди і статус суддів», ЗУ «Про виконавче провадження», Кодекс України про процедури банкрутства та іншими законодавчими актами, що регламентують дії судових інстанцій, якщо позикодавець не зміг домогтися повернення позики самостійно та здійснює примусове стягнення дебіторської заборгованості в судовому порядку.

Способи стягнення дебіторської заборгованості

Залежно від реалій ситуації, займодавець може:

  • Діяти самостійно — за допомогою листів, повідомлень на телефон, дзвінків та особистих зустрічей нагадувати про правові наслідки несплати. Якщо боржник готовий до конструктивного діалогу, йому можуть запропонувати індивідуальний план заходів щодо погашення позики — пролонгацію, тимчасову «заморозку» або реструктуризацію, особливо якщо мова йде про скромнішу суму.
  • Діяти через колекторські фірми, передавши інформацію або продавши їм борг. Єдиною законною функцією таких фірм є інформування про необхідність повернути позику, але не загрози, залякування, моральний тиск, наприклад, звернення до сусідів, колег, родичів і з проханням вплинути на ситуацію. Якщо досудове стягнення заборгованості не принесло результатів, то справу передають до суду.
  • Ініціювати судовий розгляд. Порядок дій наступний: збір документації, пред'явлення претензії, якщо вона передбачена договором, підготовка та подача позову, участь в засіданнях, винесення рішення на користь кредитора.

Навіть якщо позичальник-фізична особа або ФОП оголосили себе банкрутом (а така можливість з'явилася в Україні з 2019 року), є спеціальна процедура — судове стягнення дебіторської заборгованості при банкрутстві фізособи:

  • суд оголошує позичальника банкрутом (за його заявою) та призначає арбітражного керуючого;
  • протягом 30 днів висувають вимоги;
  • далі протягом 120 днів арбітражний керуючий разом з позикодавцем розробляють схему внесення виплат та затверджують її в суді;
  • якщо власник позики не погашає її згідно до плану реструктуризації, його майно продається, а виручені активи розподіляються між зацікавленими сторонами.

Стягнення дебіторської заборгованості при ліквідації юрособи відбувається за схожою схемою, але план погашення зобов'язань розробляє ліквідаційна комісія, яка описує та реалізує активи підприємства, а виручені кошти розподіляє між позикодавцями, які подали вимоги і підтверджують наявність невиконаних зобов'язань.

Альтернатива суду — стягнення дебіторської заборгованості через нотаріуса. Кредитор діє так:

  • письмово сповіщає боржника про звернення до нотаріату;
  • подає нотаріусу свідоцтва, що заборгованість є;
  • нотаріус перевіряє дані, готує виконавчий напис та сповіщає позичальника;
  • якщо власник позики не згоден з написом, він може опротестувати її в суді;

Займодавець з нотаріальної записом на руках звертається до приставам — так само, як би відбувалося стягнення простроченої дебіторської заборгованості через суд.

Терміни стягнення дебіторської заборгованості

Час, протягом якого власник простроченої позики повинен погасити її, залежить від способу її повернення:

  • Якщо справа не дійшла до суду, то все залежить від наполегливості і терпіння колектора — скільки часових ресурсів він готовий витратити.
  • Стягнення дебіторської заборгованості в Україні через судові інстанції обмежена чіткими термінами.

Коли суд стає на сторону кредитора, то на руках у нього буде виконавчий лист, термін юридичної сили якого — 3 роки. За цей час позикодавець передає лист приставам або приватним виконавцям виконавчого провадження — арешту банківських рахунків, арешту та реалізації майна.

Якщо кредитор не вклався в трирічний період, він може звернутися до суду з проханням продовжити термін дії постанови.

Документи на підставі яких можливе стягнення дебіторської заборгованості

Досудовий розгляд по боргах не вимагає підготовки певного пакету документів, а для повернення грошової допомоги через суд або нотаріуса знадобляться:

  • розписка, якщо мова йде про передачу грошей від фізособами;
  • кредитний договір у разі видачі позики МФО фізичній особі. У ньому може бути розписаний і конкретний порядок стягнення, наприклад, спочатку — виставлення претензії, наступний крок — звернення до суду;
  • виписки з банківського рахунку, що підтверджують факт ненадходження коштів в обумовлені договором строки;
  • квитанції про листи з повідомленням. Особливості звернення в цьому випадку — регулярність, наявність в листі повної інформації про суму до повернення, правові наслідки несплати;
  • квитанція про сплату судового збору/нотаріального тарифу за розгляд справи;
  • заяву в суд/нотаріуса;
  • довіреність, якщо інтереси кредитора представлятиме третя сторона.

Дебіторська заборгованість неможлива до стягнення

Навіть при наявності всіх документів є нереальна до стягнення «дебіторка». До такої відносять:

  • Борги, за якими минув термін позовної давності. Вона виникає, якщо під час банкрутства або ліквідації підприємства, кредитор не висунув вимоги в терміни, передбачені законом.
  • Позика, яку просто нічим гасити через відсутність доходів, коштів на банківських рахунках, цінного майна. Наприклад, законодавчі методи стягнення не дозволяють заарештовувати єдине житло.
  • Борг померлого, якщо спадкоємці відмовилися від спадщини у вигляді як майна, так і обов'язків. У них є півроку після смерті боржника, щоб вивчити справи покійного і прийняти рішення. Порядок стягнення з офіційних спадкоємців такий же, як і з померлого — шляхом переговорів або через суд/нотаріуса.

У цих випадках позика визнається безнадійною і це відображається в бухгалтерському та податковому обліку.

Але що робити, якщо терміново знадобилися гроші, щоб погасити позику, за якою банк погрожує нарахувати велику пеню та подати на вас до суду? Швидким та надійним рішенням може стати кредит онлайн від MyCredit. Сервіс працює цілодобово, а заявка розглядається не довше 10 хвилин. Онлайн-калькулятор гарантує відсутність прихованих платежів — все прозоро.

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи