Як розраховується процентна ставка по кредиту?

kak-rasschituvaetsya-procent

Перед тим, як звертатися до банку, важливо знати, на що слід звернути увагу. Банківська позика може виявитися дорогою не лише через високу відсоткову ставку, а й через інші дрібниці, про які піде мова у даній статті.

На що потрібно звернути увагу, перш ніж взяти кредит: складові позики

Річна ставка — це відсоток, який доводиться сплачувати за користування кредитом. Проте, це не єдиний фактор, який важливо враховувати при оцінці позики. Як розрахувати процентну ставку по кредиту? Окрім відсоткової ставки, він має такі складові:

  • щомісячні, щорічні або одноразові комісії;
  • вартість страхування;
  • плату за інформаційні повідомлення;
  • витрати на обслуговування картки та рахунків.

Ці фактори також впливатимуть на загальну суму, яку доведеться повертати банку при користуванні кредитними коштами. Тож, ретельний аналіз всіх аспектів допоможе як порахувати відсотки по кредиту, так і зробити більш обґрунтований вибір при взятті позики.

Звісно, у банківських договорах передбачаються різні умови. Іноді клієнт може зіткнутися з вибором між банками, де один пропонує знижену річну ставку у 3%, але з дорогими комісіями, а інший — річну ставку у 15%, але без додаткових переплат. Для людини, яка не знає всіх тонкощів банківського кредитування, розрахувати справжню ефективну ставку (загальну суму переплати) може бути досить складно.

Що стосується недостатньої інформації від банків про реальну переплату, то українське законодавство про споживче кредитування постійно змінюється в цьому напрямку. Тепер кредитори зобов'язані використовувати реальну процентну ставку у своїх рекламних матеріалах.

Це допоможе споживачам більш об'єктивно порівнювати кредитні умови та зробити більш обізнаний вибір при отриманні кредиту. Такі зміни мають сприяти більшій прозорості на ринку кредитування та захисту інтересів клієнтів.

Формули нарахування відсотків по кредиту

Продукти в банках різняться настільки, що за ставкою 17% реально клієнт може виплатити до 135%. Проте, оскільки відсотки — найважливіший орієнтир у виборі кредитора, важливо знати, як рахується процентна ставка по кредиту та скільки складе переплата. Формула розрахунку відсотків по кредиту: (Sc *% (p + 1)) / (24 * 100%) = %%, де Sc - сума кредиту; % - ставка; р - термін кредитування в місяцях.

Наприклад, ви вирішили взяти 10000 грн на 6 місяців під 17%. Підставляючи дані під формулу, отримаємо: (10000 * 17 * (6 + 1) / (24 * 100%) = 495,83 грн.

Як відбувається нарахування відсотків при різних видах розрахунку?

Формули, які використовують кредитори, різняться в залежності від виду продукта, що пропонується. Проте, дізнатися, як нараховуються відсотки по кредиту, цілком реально — і для цього не потрібна ступінь професора з вищої математики.

Розрахунок відсоткової ставки при ануїтетних платежах

Ануїтетний платіж є одним з найбільш поширених способів виплат за кредитами, який використовують майже всі банки та мікрофінансові організації. У цьому виді платежу розмір сплати за кредит залишається постійним протягом усього періоду позики: частина платежу покриває відсотки за кредит, а інша — основний борг.

Формула кредиту для коректного розрахунку суми щомісячного платежу:

S = (Sp × Y / 12) / (1 - (1 / (1 + Y / 12)) ^ (W-1)), де:

  • S — щомісячний платіж;
  • Sp — початкова сума кредиту;
  • Y — річний відсоток;
  • W — загальна кількість платежів.

Розрахунок відсотків при диференційованих (класичних) платежах

Диференційований платіж поступово зменшується протягом терміну кредиту. В цьому типі платежу основний борг розділяється на рівні частки, а відсоткова складова зменшується кожен місяць в залежності від суми залишку.
Для розрахунку розміру виплат за основний борг, вартість кредиту ділиться на 12 місяців, застосовуючи наступну формулу:

Сума відсотків = (залишок тіла × процентна ставка × кількість днів користування) / (100 × 365)

Вона працює для всіх позик з диференціальною системою платежів і може використовуватися як для споживчих, так і для інших видів фінансових послуг.

Як правильно порахувати відсотки по кредиту самостійно?

Загалом, формули для розрахунку відсотків досить складні, і розраховувати їх для кожного платежу займе багато часу. Якщо ви прагнете зекономити зусилля, рекомендуємо розрахувати відсотки по кредиту онлайн. Для цього потрібно всього на всього скористатися кредитними калькуляторами. Вони присутні майже в усіх кредитних каталогах.

Ці зручні інструменти дозволять вам швидко та точно розрахувати відсотки за вашим кредитом, що значно спростить процес планування платежів і допоможе уникнути недоліків у ваших розрахунках. Знайти кредитний калькулятор онлайн можна на фінансових сайтах, сайтах банків або онлайн-сервісах.

rasschet-procentov

Розрахувати відсотки по кредиту онлайн

Онлайн калькулятор, звісно, не відповідає на питання як розраховується процентна ставка по кредиту, зате миттєво і безпомилково видає результат розрахунку. Процес надзвичайно простий: достатньо ввести необхідні дані у відповідні поля, натиснути кнопку «Розрахувати» і отримати результат.

Також в інтернеті можна розрахувати реальну суму переплати, враховуючи всі комісії та платежі. При виборі кредиту варто звернути увагу на продукти, де комісія залежить від залишкової суми, що дозволяє зменшити її щомісяця пропорційно до основного боргу.

Тому, якщо ви збираєтеся брати кредит за будь-якою процентною ставкою, незалежно від банку або кредитної організації, обов'язково перед отриманням розрахуйте відсотки, які вам доведеться повернути. Якщо ви не маєте повної впевненості у своїх можливостях зі своєчасною погашенням кредиту, не ризикуйте!

img
Дар'я Навроцька Керівник відділу Customer Care, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи