Як розірвати договір поручительства за кредитом?

kak-rastorgnut-dogovor

Нерідко люди, які виступили гарантом боргових зобов'язань третіх осіб, шукають можливість вийти з поруки за кредитом. Обставини можуть бути різними. Наприклад, скасування договору поруки за фактом обману або шахрайських дій, тобто суб'єкт спочатку не вступав в юридичні відносини, не підписував папери з позичальником та кредитором. Або був обманутий та введений в оману. Такі процеси доводяться в судовому органі шляхом численних засідань та розглядів. Однак передбачені й більш прості процедури зняти поручительство по кредиту.

У цій публікації розберемося докладніше, чи може поручитель розірвати договір поруки за кредитом та на яких підставах це можна зробити в Україні.

Підстави для розірвання договору поруки

Відкликати договір поруки можна в декількох ситуаціях:

  • По закінченню терміну дії, коли основний позичальник виплатив всю заборгованість.
  • Розірвання договору поруки за угодою сторін. Це найбільш мирний результат, коли обидві сторони прийшли до однакового висновку. Однак клієнт повинен надати нове обличчя, яке виконує ті ж функції.
  • Розірвання договору поручительства за кредитом в односторонньому порядку може бути після односторонніх змін в домовленостях (суми, термінів, процентної ставки і т.д.) без відома суб'єкта-поручителя.
  • У випадках передачі боргу іншій людині (спадкоємцю після смерті). Для цього необхідно перезаповнити папери, оскільки відповідач поручався за іншу людину.
  • Скасувати договір та позбутися поручительства можна, коли кредитор відмовився прийняти виконання в певний період.
  • Також є такий варіант як визнати договір поруки недійсним через виявлення факту обману, шахрайських маніпуляцій, залякування, погроз. Якщо мала місце примусова згоду, суд, найімовірніше, зніме відповідальність та визнає угоду недійсною.

Термін дії договору поручительства

Як показує практика, період виконання боргових зобов'язань встановлюється індивідуально при підписанні документів, тому в кожному випадку термін визначається по-різному. У деяких кредит-договорах взагалі не вказують цей параметр.

Так, якщо такий період не встановлено, то суб'єкт втрачає свій статус, якщо компанія-кредитор не пред'являє вимог протягом шести місяців. Це вважається законним способом оскаржити договір поруки.

Де взяти кредит без поручителів?

Практика показує, що позики до вимог поруки виявляються досить проблемними та нерідко закінчуються спорами. Набагато простіше та швидше оформити кредит без довідок та поручителів. Таку послугу пропонують мікрофінансові організації, зокрема сервіс MyCredit, що працює дистанційно через інтернет.

Перевага полягає в простоті оформлення та мінімальному наборі вимог. Так, в «МайКредіт» отримати позику можуть повнолітні українці, які проживають в межах країни без довідок з роботи, тривалої перевірки кредитної історії, заставного майна та залучення родичів, колег, друзів.

Перший мікрокредит до 6 000 гривень — безвідсотковий (видається під 0,01%), а подальші звернення дозволяють стати учасником програми лояльності, яка передбачає автоматичне прийняття заявок, збільшення ліміту до 12 000 гривень, а також знижки на продукт до 90%. Сервіс функціонує цілодобово, він доступний завжди та скрізь.

Якщо ви зіткнулися з фінансовими труднощами, не поспішайте просити про поруки — оформіть позику в MyCredit з гарантованим підтвердженням та мінімумом турбот.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи