Як викупити борг у МФО, колекторів або банку?

vykup-dolga

Українці, які мають проблемний кредит в банку, знають, що після допущених тривалих прострочень боржника може чекати конфіскація майна, арешт джерел доходу або визнання банкрутом.

Щоб не дати відібрати квартиру за несплату кредиту, потрібно, по-перше, не ховатися від представників кредитної структури, не ігнорувати сповіщення, повідомлення та дзвінки. По-друге, варто зайняти зацікавлену позицію та підтримувати конструктивний діалог. По-третє, зібрати всі доступні ресурси, щоб вирішити проблему мирним способом.

У цій публікації розберемося, як відбувається викуп боргу фізичної особи у банку, МФО та колекторів, та чи можливо викупити кредит іншої людини.

Тонкощі викупу боргу у банку

Згідно з національним законодавством, викуп кредиту у банку самим позичальником заборонений, але є обхідний варіант — можна викупити свій борг у банку з залученням третіх осіб. Це може бути антиколекторська служба або викуп боргу у банку фізичною особою, яка не має родинних зв'язків з клієнтом-боржником.

Подібні домовленості здійснюються за грошову винагороду, яка, як правило, є значно нижчою, ніж послуга повної ліквідації заборгованості з урахуванням всіх переплат, пені та комісій. Банківські структури всіми доступними способами прагнуть розвантажити портфель проблемних позик, щоб не ризикувати ліцензією та підтримкою НБУ, а тому їх представники охоче спілкуються з кредитопозичальниками, що йдуть на контакт.

Бувають випадки, коли цедент пропонує викупити свій кредит у банку, але варто пам'ятати, що така угода не буде вважатися законною без залучення юрособи чи фізособи. Таким чином, можна викупити чужий борг у банку, а свій без сторонньої участі — ні.

Як викупити борг у колекторів?

Щоб викупити свій прострочений кредит у колекторів, необхідно для початку перевірити, яке представництво чи агентство перекупило даний кейс. Це легко дізнатися по листу з повідомленням, що повинен мати корпоративний штамп та контакти. Якщо організація сертифікована, то можна приступати до справи згідно наведеного алгоритму:

  • Третя сторона відправляє лист з пропозицією викупити свій борг у колекторів за, припустимо, 20 % від загальної суми заборгованості. Компанія може погодитися або відмовитися.
  • Якщо прийшла позитивна відповідь, слід підписати угоду.
  • У разі отримання негативної відповіді доцільно підвищити ставку до 30 %. Швидше за все, власник кредиту змінить рішення, адже разово отримати частину боргу краще, ніж залишатися без грошей та гарантій.

Як викупити борг у МФО?

Багато українців впевнені, що мікрокредітні компанії у разі затримок кредитних виплат вимагатимуть виконання взятих зобов'язань в агресивній формі — буквально обдеруть до останньої нитки. На практиці все набагато прозаїчніше — клієнтам, що мають заборгованості, надають можливість викупити свій борг у МФО в Україні за допомогою:

  • реструктуризації — це зміна терміну та перерахунок щомісячних внесків для полегшення боргового навантаження;
  • пролонгації, що передбачає продовження договору на певний період без змін умов;
  • рефінансування — оплата старої позики за рахунок коштів нового займу.

Безумовно, страшилки про «злі мікрофінанси» давно застаріли, бо МФО набагато простіше й вигідніше піти назустріч клієнтським ініціативам, ніж брати участь в судових процесах, особливо коли мова йде про незначні суми заборгованостей.

Що робити, якщо немає грошей викупити свій борг?

Часто допомогу в погашенні кредиту доводиться шукати в інших фінансових установах, адже рідні не завжди в змозі допомогти, а більше розраховувати нема на кого.

У ситуації, коли кредитори шлють «привіти», не слід уникати повідомлень — навпаки, потрібно йти на угоду та шукати компроміс. Щоб взяти кредит для погашення кредиту, звертайтеся в сервіс MyCredit, відомий лояльним ставленням до всіх категорій населення, включаючи позичальників з зіпсованою кредитною історією та низьким рейтингом платоспроможності, а також активними борговими зобов'язаннями.

Отримати гроші в борг на нашому сайті нескладно: для цього оберіть потрібну суму, заповніть анкету, верифікуйте банківську картку та дочекайтесь схвалення. Протягом 10-15 хвилин вам на рахунок буде зарахована замовлена сума грошей, яку можна використовувати для перекредитування або особистих потреб.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи