Які банки продають борги колекторам?

kakie-banki-prodayut

Коли починають дзвонити співробітники колекторської фірми, це може бути перший сигнал про те, що борг проданий і ви більше не є клієнтом банку. Але перш ніж розмовляти з представниками фірми і вносити оплати, важливо розібратися в ситуації.

Навіть якщо ви взяли споживчий кредит в банку, який вже закрився, дзвінки з вимогою повернути борг можуть надходити. В Україні ця ситуація особливо актуальна, тому що за останні 3 роки закрилося більше 100 банків і кожен з них займався кредитуванням юридичних або фізичних осіб.

Передача боргу здійснюється тоді, коли клієнт-боржник не вносить оплати тривалий термін і, як правило, якщо сума боргу невелика (найчастіше - до 30000 грн). Продати такий договір за невелику ціну банку дешевше, ніж намагатися «вибити гроші» самостійно через суд і розтягнути процес стягнення виконавчою службою ще на кілька років.

Тому відповідь на питання про те, які банки продають борги колекторам, складно отримати, так як співпрацюють з факторинговими компаніями практично всі банківські організації.

Проаналізувавши інформацію форумів, отриману зі слів українських боржників, можна підвести підсумки про те, які банки практикують факторинг (в тому числі і закриті банки, за кредитами яких продовжують дзвонити в 2017):

  • Дельтабанк;
  • НадраБанк;
  • ПлатинумБанк;
  • АвальБанк;
  • Альфа Банк;
  • ПриватБанк;
  • Фінанси та Кредит.

У яких випадках банк продає борг колекторам?

Якщо у вас є кредит і виникло прострочення, важливо не допустити ситуацію продажу договору колекторської компанії. Дошкуляти колектори будуть в будь-який час, причому не тільки клієнту, але і найближчим родичам і друзям, телефони яких не вказувалися як контактні на момент подачі заявки. Співробітники активно шукають знайомих боржника в соціальних мережах і дзвонять їм з метою передати інформацію, дізнатися актуальний мобільний клієнта, попросити закрити борг - все, щоб поставити боржника в незручну ситуацію.

Ситуації, коли банки передають борги колекторам:

  • Систематичне відсутність оплат більше 3-х місяців;
  • Відмова від оплати;
  • Шахрайські дії (брав кредит для 3-ї особи);
  • Жителі Донецької та Луганської області, Криму і т.п.

Чи має право банк продати борг колекторам в Україні?

Юридичною мовою це називається договір факторингу (ст. 1077 ЦК України), коли право вимагати борг переходить до 3-го особі. Однак і тут виникає суперечка: Нацкомфінслуг вважає, що передачу прав вимоги не можна вважати законним, вона не підпадає під поняття факторингу, крім того, суперечить пп.2 п.1 Розпорядження Держфінпослуг №231/2009. Неправомірність продажу боргу по відношенню до фізичних осіб підтримав і Вищий адміністративний суд України. Однак прецедент не є джерелом права в Україні, а всього лише рекомендацією, тому поки продаж боргу можна вважати законним.

Що робити, якщо банк передав борг колекторам?

Готуйтеся до маніпуляцій і погрозам (колекторська фірма не використовує лояльного ставлення), дзвінків, які будуть надходити по 20-30 разів на день, СМС-повідомлень, листів, дзвінків на роботу і начальнику особисто. Намагайтеся не вестися на провокації, аргументувати прострочення і ні в якому разі не відмовлятися від оплати. Про борг ніхто не забуде, тому відмовлятися - не в ваших інтересах. Спробуйте домовитися про розстрочку і попросіть надати офіційний документ із зазначенням:

  • Юридичної адреси та назвою колекторської компанії;
  • На якій підставі проданий борг;
  • Копію договору, що засвідчує передачу права власності вимоги і заміну кредитора;
  • Суми заборгованості на певну дату (деталізовану);
  • Нових реквізитів.

Краще вести саме офіційне листування, а не спілкуватися в телефонному режимі, так як борг «на словах» можна закривати вічно і платити тільки відсотки, штрафи.

Підіб'ємо підсумки

Закон не визначає, на що мають право колектори. Але передача прав кредитора дає право застосовувати всі юридичні інструменти (маніпуляції дзвінками, звернення до суду, арешт майна через виконавців і т.п.). Навіть якщо правильно розмовляти з колекторами, дзвонити вони будуть до тих пір, поки заборгованість не закриється, тому важливо позбутися від неї якомога швидше.

Можна спробувати взяти кредит для погашення в іншому банку, але з поганою кредитною історією на видачу можна не розраховувати. Тому якщо борг невеликий або ви домовилися на часткову оплату, залишаються небанківські кредитні організації - взяти кредит онлайн від Майкредіт, де за 15-20 хвилин видається до 3000 грн без довідки про доходи і зайвих дзвінків. Тут одна з найменших комісій серед інших українських сервісів, а значить, по грошах ви практично нічого не втратите і зможете частково вирішити проблему по кредиту вже сьогодні.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи