Які банки дають кредит безробітним?

В якому банку краще взяти споживчий кредит?

Брати гроші до зарплати — нормально. Багато з нас беруть позики на ремонт, відпустку, оплату навчання, лікування, термінові потреби на кшталт купівлі дитячого харчування, оплати комуналки.

Фінансові установи воліють видавати гроші офіційно працевлаштованим людям. У той же час статистика говорить, що в 2020 році в Україні налічувалося понад 2,5 млн працюючих неофіційно, тобто формально безробітних. Що робити в такому випадку і чи реально швидко отримати кредит?

Чи може безробітний отримати кредит?

Статус безробітного носить не тільки людина, що не має постійного місця роботи, але і працевлаштований неофіційно. Таких в країні чимало: навіть великі компанії хочуть заощадити на податках, різноробочих оформлюють вкрай рідко, плюс багато хто працює проектно, заробляє фрілансом. Статистика називає тільки приблизну цифру — від 2,5 до 2,8 млн осіб.

Щоб видавати позики без поручителів, банки орієнтуються на портрет ідеального клієнта:

  • офіційно працевлаштована людина 30-50 років,
  • «біла» зарплата вище середньої по місту,
  • працює не менше року на останньому місці роботи,
  • одружений/одружена,
  • виховує дітей,
  • має будинок і машину, бажано куплені в останні 5-7 років.

Такий клієнт може справно платити, а при появі проблем йому є до кого звернутися. Зрозуміло, що фінустанова вважатиме за краще його замість студента, пенсіонера, жінки в декреті.

Банк може дати кредит безробітному, але є нюанси:

  • краще надати поручителя або заставу,
  • мати хорошу кредитну історію,
  • взяти виписку з банку, що підтверджує операції на картах/рахунках,
  • підтвердити факт додаткового доходу.

У багатьох банках пропонують кредит для пенсіонерів: потрібно тільки підтвердити факт отримання пенсії. Правда, не варто розраховувати на суму понад 10 000 гривень.

Що потрібно безробітному, щоб отримати кредит?

Українські банки пропонують різні програми кредитування: цільові, нецільові, для фізичних, юридичних осіб. Якщо ви працюєте неофіційно, навряд чи вам схвалять іпотеку або автокредит.

Зате банки дають кредити безробітним на ремонт, будівництво, оплату навчання дітей і ін. Озвучимо декілька порад, як отримати позику:

  • Надавайте достовірну інформацію. Вказуйте максимально повні дані (в тому числі місце роботи), мету позики, наявність додаткового доходу. Дайте номер телефону родичів, колеги, начальника, які зможуть підтвердити вашу особистість та платоспроможність. Тільки заздалегідь їх попередьте.
  • Перевірте кредитну історію. Банки дають кредити безробітним, не довіряють боржникам, інформація про фінансові операції, боргах, штрафах, простроченнях довго зберігається в Бюро кредитних історій. Перевірити свою історію можна в Приват24 (розділ «Мої рахунки» — «Кредитний рейтинг»), замовити на ubki.ua, подивитися в додатку «Кредитна історія». Раз на рік послуга доступна безкоштовно, повторна виписка коштує 50 гривень. Дізнатися місце в кредитному рейтингу коштує 50 гривень.
  • Просіть невелику суму. Навіть найбільш лояльний банк дасть кредит безробітному на суму до 10 000 грн. Зате якщо показати себе відповідальним клієнтом, можна розраховувати на збільшення ліміту в подальшому.

Список фінустанов, що видають кредит безробітним

Банки які дають кредит безробітним, роблять це на свій страх і ризик. Тому вони просять зібрати пакет документів, надати заставу, підтвердити платоспроможність будь-яким способом. У списку невелика кількість організацій:

  • ПриватБанк. Видає кредитні картки (в тому числі студентам, пенсіонерам) з невеликим лімітом — до 5 000 грн. Клієнти з позитивною історією можуть з часом збільшити ліміт до 20 000 грн без застав.
  • Монобанк. Посилив скоринг (пару років тому клієнт міг отримати до 100 000 грн), але видає кредитки з лімітом до 10 000 грн відразу або після активного користування дебетовою карткою.
  • Альфа Банк. Банк дає кредит безробітним готівкою за умови хорошої кредитної історії. Якщо потрібна велика сума, доведеться брати гроші під заставу нерухомості.
  • ОТП. Оформляє позики на споживчі потреби, покупку товарів (побутової техніки, будматеріалів, меблів). При цьому умови співпраці досить жорсткі.

Отримати кредит без довідки про доходи складніше, тому намагайтеся зібрати максимум інформації, яка підтвердить вашу чесність, платоспроможність.

Чи допоможуть безробітним МФО?

Не кожен банк видає кредит безробітним: якщо з ним не вийшло, зверніться в мікрофінансову організацію. Це небанківської установи, які є повноцінними гравцями кредитного ринку.

Умови отримання позики прості: клієнт бере суму до декількох тисяч гривень на 1-30 днів. Формально, отримує фінансову допомогу до зарплати на термінові потреби. Мікрофінансові компанії видають позички повнолітнім громадянам України:

  • студентам,
  • пенсіонерам,
  • безробітним,
  • жінкам в декреті.

МФО мають більший відсоток схвалення заявок. Щоб не довелося шукати, в якому банку дадуть кредит безробітному, звертайтеся в MyCredit. Процедура оформлення позики в нашому сервісі максимально спрощена: потрібен паспорт, код, карта українського банку. Анкета заповнюється на сайті або в додатку, сервіс працює 24/7. І ще: звернення в MyCredit дає можливість отримати хорошу кредитну історію, щоб в майбутньому отримувати великі суми в банку.

img
Софія Ейсмонд Редактор, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи