Коли банк подає до суду на боржника за несплату кредиту?

kogda-bank-podaet-v-sud

Будь-які фінансові взаємозв'язки підтверджуються за допомогою укладення угоди, яка чітко визначає права та обов'язки сторін. Головне завдання банку - дати гроші в борг. Головна задача споживача - вчасно їх повернути. Якщо користувач припиняє виконувати обов'язки згідно з договором, настає момент, коли банк подає до суду на боржника в Україні. Судовий розгляд — черговий етап у розглядах з неплатниками. До цього кредитуюча сторона пропонує вирішити розбіжності полюбовно, не залучаючи третіх осіб. Але якщо боржник не йде на розмову, його закономірно очікує покарання за несплату кредиту.

У цій статті ми розглянемо, коли і на якій підставі можна отримати повістку в суд через борги.

В яких випадках банк може подати до суду

Щоб зрозуміти, в яких випадках банк може подати до суду, важливо розуміти, що у кожної структури є свої внутрішні правила. Але в цілому процедура схожа. Якщо не внести гроші вчасно, починає налічуватися пеня за прострочення, а також штраф за недотримання умов. Якщо перестати вносити оплати, то співробітники фінансової структури починають дзвонити та надсилати листи клієнту. На цьому етапі є шанс домовитися про пролонгацію або реструктуризацію заборгованості. Але якщо ігнорувати свої боргові зобов'язання, тоді банк подає до суду по кредиту на позичальника. Це відбувається в таких випадках:

  • Позичальник не вносить належні платежі вже певний час;
  • Заборгованість зросла до максимально встановленого бар'єру;
  • Він не виходить на зв'язок зі співробітниками компанії.

Через скільки днів прострочення банк подає до суду

Людині з нестабільним доходом слід знати, через який час банк подає до суду за несплату кредиту. Будь-який кредитор встановлює фіксований ліміт. Одні орієнтуються на кількість пропущених оплат, другі - на накопичений борг. Дізнатися, які умови конкретно у вашого позикодавця можна виключно прочитавши договір. Проблема полягає в тому, що текст може бути незрозумілим для простої людини або умови написані розмито.

Щоб дізнатися точно, через скільки днів прострочення банк подає до суду, потрібно прийти на консультацію та обговорити свою проблему з менеджером в тій компанії, в якій ви взяли кошти. Як правило, через невеликі споживчі позики кредитодавцеві не вигідно витрачати час на розгляди та судовы тяганини. Проте, продовжують нараховуватися відсотки, до яких плюсуються пені та штраф. Сума зростає і досягає певного розміру, після чого цілком можливий варіант, що ви отримаєте повістку.

Які банки України подають до суду на боржників?

Тепер розберемося, чи може ваш банк подати в суд за несплату кредиту. У будь-якому контракті прописуються правила та наслідки, якщо одна зі сторін не виконує свої завдання. Згідно із законодавством нашої країни, кожна організація залишає за собою право вирішити питання з необов'язковим клієнтом за допомогою судової системи. Серед них:

  • Комерційні банки;
  • Державні;
  • Великі регіональні.

На відміну від перерахованих вище фірм, у яких є ресурси та цілі команди юристів, які працюють у штатному режимі, МФО не подають в суд на своїх боржників. Так склалося по ряду причин:

  • Практика показує, що користувачі досить легко справляються з позиками через невеликі суми і терміни кредитування;
  • Невеликі суми позик рідко стають предметом спору;
  • Не всі МФО мають в штаті професійних юристів, а витрати на наймання таких фахівців нерентабельні;
  • Виконавчий орган зажадає від боржника виплатити лише “тіло” кредиту без нарахування пені, що є також недоцільним для компанії.

Як довго триватиме судовий розгляд?

Щоб домогтися справедливого рішення, потрібно ознайомитися з тим, як правильно судитися з банком і скільки це займає часу. Відповідач може зайняти одну з позицій:

1) Ігнорувати засідання. Це означає, що він згоден з виставленою сумою і не має наміру її оскаржувати. Тоді рішення буде озвучено вже на другому засіданні;

2) Захищати свою позицію (самостійно або заручитися професійною підтримкою вузькопрофільного фахівця). Це означає, що він не згоден із сумою, готовий її оскаржувати, надавати докази на підтвердження своєї правоти. Такий процес може затягнутися на довгі місяці, оскыльки повторні засідання призначають нескоро. Залежно від кожного конкретного випадку, розгляд затягується від пари тижнів і до невизначеного терміну.

Важливо віддавати собі звіт в тому, що такий варіант, як боротися з банком у суді, вимагає підтримки профільного адвоката, бо без нього шанси на успіх помітно знижуються.

Якими можуть бути ваші дії?

Якщо подібна ситуація трапилася з вами, і ви не знаєте, що робити, якщо банк подав до суду за невиплату кредиту, варто обміркувати всі можливі шляхи вирішення.

Для початку варто спробувати залагодити конфлікт до того, як кредитор подасть позов. Ховатися та ігнорувати листи і дзвінки - не найкраща тактика. Краще з'явитися у відділення та написати заяву на реструктуризацію, пролонгацію, рефінансування. Менеджер підкаже, який із способів вам доступний.

Варіант взяти кредит в банку готівкою, щоб оплатити заборгованість за старою позикою - класичне рішення. Однак ускладнення полягає в тому, що таким клієнтам не схвалять позику. Але вихід є - звернутися за грошима в МФО. Наприклад, сервіс онлайн кредитування MyCredit дозволяє оформити кредит через Інтернет за 15 хвилин без відмов через погану КІ та поточних заборгованостей.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи