Кредит під розписку

kredit-pod-raspisky

Здавалося б, взяти гроші в борг у знайомих - куди простіше, ніж у банку. Не переживаєш, що будуть дзвонити родичам, залякувати повернути борг, та й домовитися з людиною, ніж з банком легше. Але не все так просто. Слід знати, чому варто бути уважним.

Кредит під розписку - 10 разів подумай перш, ніж взяти

Багато хто стикався з ситуацією, коли терміново потрібні гроші і найчастіше це невелика сума - 1000-3000 гривень. При думці про банк виникають сумніви, що це довго, дорого і всі друзі, знайомі будуть знати, що ви позичаєте, адже співробітники часто дзвонять родичам з питаннями «А ви знаєте цю людину? Він хоче оформити у нас кредит, і ми хочемо знати, чи дійсно він у вас працює?»

Тому багато хто думає, що взяти кредит під розписку простіше і швидше. Ніхто про це не знатиме, завжди можна домовитися про те, коли зручніше повернути гроші, а в разі чого, можна попросити людину почекати ще пару днів. Але такий варіант можливий, якщо ви вирішили взяти гроші в борг під розписку у батьків або перевірених друзів. А ось з малознайомими людьми може вийти зовсім по-іншому.

Що значить взяти кредит під розписку?

Процедура може і повинна бути оформлена згідно із законом. Згідно ст. 1046 ЦК України займ грошей під розписку - це зобов'язання, за яким кредитор передає боржнику гроші (майно) на час, а останній повинен повернути їх власникові в обумовлений термін. Договір укладається в довільній письмовій формі і на практиці прийнято це називати розпискою, яка обов'язково повинна включати:

  • ПІБ сторін;
  • Суму;
  • Термін виплати;
  • Спосіб виплати (по частинах або одним платежем);
  • Факт підтвердження отримання грошей;
  • Дату і місце складання;
  • Підпис.

Кредит у приватної особи під розписку може оформити дієздатна особа, в іншому випадку угода може бути анульована через суд.

Про що мовчать кредитори?

Такий вид угоди може бути свого роду обманом і це стосується 2-х випадків:

  • Прохання внести передоплату;
  • Виплата відсотків.

Взяти позику під розписку у особи, яка вимагає внесення передоплати може бути небезпечно, так як гроші передаються до укладення договору. І якщо це юридично ніяк не фіксується, кредитор може просто зникнути.

А що стосується відсотків, слід також вказати в тексті розписки, що займ безвідсотковий, тому що згідно зі ст. 1048 ЦК України кредитор має право на виплату відсотків на рівні облікової ставки НБУ.

Як не потрапити на гачок кредитора?

Коли берете позику під розписку, важливо бути уважним і юридично грамотним, тому детально обговорюйте умови угоди, кожен крок і кожну внесену оплату документально фіксуйте, вимагайте повернення розписки після сплати боргу.

Але найкраще звертатися до перевірених кредиторам - юридичним особам, наприклад, в онлайн-сервіс MyCredit.

Оформити заявку на кредит тут можна швидко і без побоювання обману, тому що позичальник отримує всі необхідні юридичні гарантії, а саме:

  • Укладається договір;
  • На сайті Майкредіт в розділі «Правова інформація» можна ознайомитися з випискою з ЄДР юридичних осіб;
  • Немає прихованих комісій і платежів;
  • Всі оплати відображаються в особистому кабінеті.
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи