Хто такі заставні кредитори?

zalog-kreditory

Часто перед нами майорить реклама про великі позики із закликами відкрити свою справу або втілити мрію. Звичайно, така позика буде видана під заставу. Заставою може виступати як рухоме, так і нерухоме майно (наприклад, машина, квартира, земельна ділянка або дорогий антикваріат). Як тільки позичальник оформив кредит під заставу, він не має права проводити жодних угод з цим об'єктом (ні продати, ні обміняти).

Заставними кредиторами є ті, які можуть конфіскувати предмет застави в разі неплатоспроможності клієнта. Видаючи гроші в борг, кредитор страхується закладом на той випадок, якщо користувач не зможе повернути гроші вчасно. У такій ситуації відбувається стягнення боргу.

Як працюють заставні кредитори?

Коли людина не в змозі здійснювати виплати, заставний кредитор має право вимагати погасити кредит за допомогою продажу заставного майна. Кредитодавець може подати клопотання до суду, за рішенням якого починається процедура реалізації заставного майна, якщо суд визнає доводи прийнятними.

Кредитор реалізує заклад на спеціальних торгах, терміни яких визначає він сам. На реалізацію застави може впливати тільки заставний кредитор і ніхто інший.

Торги визнаються не здійсненими, якщо заставну річ двічі не вдалося реалізувати. В цьому випадку, права на власність переходять саме заставному кредитору. Але якщо кредитодавець відмовляється приймати це майно у власність, воно буде реалізовано через публічну пропозицію.

Після проведення торгів, розподіляються фінансові кошти. Стягується сума боргу і накопичені відсотки, оплачується організація торгів, залишок коштів покладається повернути боржникові на його особистий рахунок. Як правило, кредитор має близько 70% від суми, якщо майно успішно реалізовано на торгах. Сума може змінюватися в залежності від кожної конкретної ситуації.

Що отримує заставний кредитор, якщо ви банкрут?

На сьогоднішній день в Україні звичайна людина може оголосити себе банкрутом. Звичайно, не самостійно, а через суд. Якщо суд визнав боржника банкрутом, в такому випадку призначають арбітражного керуючого, який розробляє план реструктуризації боргу або реалізації майна. Якщо прийти до компромісу з банком не виходить, арбітражний керуючий займається продажем майна, щоб покрити його борги. Важливий момент: якщо боржник має заставні кредити, він може отримати статус банкрута тільки в тому випадку, якщо вартість застави не перевищує його заборгованості.

Отже, що має кредитор, якщо позичальник визнаний банкрутом? Заставні кредитори при банкрутстві боржника мають першочергову можливість задовольнити свої вимоги.

З чим залишаєтеся ви?

Відповідно до Закону України «Про заставу», якщо після реалізації застави, отримана сума перевищує розмір боргу, різниця повертається клієнту. На практиці все дуже індивідуально і залежить від безлічі різних критеріїв.

Як уникнути неприємностей?

У будь-якому випадку, ніхто з нас не хоче розлучатися з дорогими речами. Як же уникнути подібних неприємностей? Наведемо кілька порад нижче:

  • Зайняти велику суму грошей під заставу - значить бути впевненим у своїй платоспроможності на 200%. Але, на жаль, в період нестабільної економічної ситуації може трапитися всяке (несподівано втратити джерело доходів або "прогоріти" в бізнесі). Тому краще оформити споживчий кредит, щоб в непередбачуваній ситуації не залишитися без даху над головою або без свого транспортного засобу.
  • Якщо позика вже оформлена, важливо своєчасно робити внески, плануйте бюджет ретельно і заздалегідь.
  • Якщо ж проблема вже виникла, і банк висуває вам претензії, не вичікуйте час, постарайтеся прийти до компромісу, попросіть про реструктуризацію, проконсультуйтеся з юристом. Але ні в якому разі не пускайте все на самотік.

У нестабільній обстановці кращим рішенням буде звернутися в МФО. Це позбавить вас від постійного страху залишитися ні з чим. Оптимальне рішення - запросити кредит без застави в Майкредіт. Це більше 150 000 задоволених клієнтів, які здійснили свої маленькі мрії або вирішили свої проблеми завдяки оперативності та прозорості цього сервісу. Співпрацюючи з Майкредіт, ви можете бути спокійні і не боятися за своє майно.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи