Куди звертатися якщо дошкуляють колектори?

kyda-obrashatsya

Досить довгий час кредитні організації самостійно намагаються вирішити питання з недобросовісним клієнтом: пропонують розбити позику на частини або скористатися послугою пролонгації - продовжити термін користування кредитом. Однак, регулярне невиконання зобов'язань кредитного договору, тривале прострочення платежів по кредиту і відмова погашати позику призводять до того, що рано чи пізно клієнт потрапляє в руки колекторських фірм.

Робота співробітників колекторських організацій полягає в тому, щоб будь-якими способами переконати боржника повернути позику. Чому дзвонять колектори і як правильно поводитися в такій ситуації, розповімо нижче.

Причини дзвінків колекторів

В першу чергу, варто відзначити, що колектори, як правило, дзвонять не просто так. Причиною цих дзвінків є прострочений на довгий час кредит або відмова його виплачувати. Але бувають ситуації, коли колектори можуть дзвонити і з інших причин.

В основному, банки і небанківські фінансові організації передають борг в колекторські компанії після 30 днів прострочення платежу. Тому, якщо вчасно не сплатити кредит або не скористатися послугою продовження кредиту, борг позичальника буде переданий в колекторську фірму, домовитися з якої набагато складніше ніж з кредитором.

Більшість банків і небанківських фінансових організацій пропонують клієнтам можливість продовжити кредит - оформити послугу пролонгації на певний період. Наприклад, в Майкредіт можна продовжити період користування позикою на 7, 15 або 30 днів, потрібно лише сплатити відсотки за бажаний період пролонгації, при цьому клієнт ще й отримає знижку 10%, 15% або 30% в залежності від періоду пролонгації.

Такої логіки дотримуються багато фінансових організацій, оскільки передача боргу в колекторську фірму не входить в їх інтереси. Крім пролонгації фінансові установи пропонують неплатникам і можливість реструктуризації - борг розбивається на частини і оплата відбувається поступово.

Звідси випливає, що уникнути передачі боргу в колекторську фірму можливо, причому не докладаючи для цього великих зусиль і не витрачаючи велику суму грошей відразу. Але що робити, якщо у вас немає простроченого кредиту, а колектори продовжують турбувати?

Що робити, якщо дзвонять колектори по чужому боргу?

Якщо дзвонять колектори по кредиту, який брали не ви, слід уточнити, чи потрібен їм за вашим номером особисто боржник або вам телефонують як третій особі.

Можливо, ви просто купили СІМ-карту з номером, який був раніше у боржника і після невикористання її перевипустили. В такому випадку спробуйте пояснити, що ви купили номер телефону недавно і не маєте до боржника ніякого відношення. Ви можете зв'язатися з фахівцями технічної підтримки вашого оператора і передати їх відповідь колекторам, як доказ своєї правоти.

Але може бути й інша ситуація - позичальник при оформленні кредиту вказував неправдиві дані і замість свого номера телефону вказав ваш. Якщо ви потрапили саме в таку ситуацію, це повинно було стати відомо раніше - вам повинні були приходити смс або надходити дзвінки від безпосереднього кредитора. Але якщо це розкрилося саме після передачі боргу колекторам, спробуйте пояснити їм в яку ситуацію ви потрапили. Якщо ви знаєте позичальника - зв'яжіться з ним і попросіть змінити вказані номери телефону.

Якщо дзвінки до вас надходять як до третьої особи, краще говорити колекторам, що з боржником ви давно не спілкуєтеся, не бачитеся і не збираєтеся його шукати, щоб передати інформацію. Якщо ж ви підтримуєте стосунки з боржником, вимагайте від нього зв'язатися з ними і видалити ваш номер з бази. Ви маєте право звернутися до правоохоронних органів і написати заяву за надання вашої особистої інформації третім особам.

Погрожують колектори - наскільки це правомірно?

Як правило, всі нюанси стосовно простроченого кредиту докладно описані в кредитному договорі. Це стосується і передачі договору в колекторські фірми. В умовах договору повинно бути чітко зазначено, чи передається прострочений борг в колекторську фірму, і якщо так, то через якийсь час це відбувається. Ми рекомендуємо перед підписанням договору уважно прочитати його і вникнути в зміст, щоб потім не опинитися в незручному становищі через те, що спочатку упустили важливу інформацію.

Що робити, якщо колектори турбують вас вдома і на роботі?

Дзвінки від колекторів можуть надходити в будь-який час доби і день тижня. Ми пропонуємо кілька порад, які навчать, як спілкуватися якщо дзвонять колектори::

  • В першу чергу варто заспокоїтися та оцінити ситуацію тверезо. Звичайно, краще не потрапляти в такі ситуації й не доводити прострочений кредит до етапу передачі колекторам, але лояльне спілкування з ними і спроба домовитися може принести свої плоди. Рекомендуємо прочитати статтю "Як позбутися від боргів по кредитах, якщо нема чим платити";
  • Спробувати домовитися про поетапне погашення невеликими частинами. Реструктуризація боргу по кредиту - вигідний компроміс для обох сторін. Колектори часто погоджуються на погашення боргу частинами або самі його пропонують, але краще використовувати можливість реструктуризації безпосередньо в кредитній організації - як правило, там ця послуга пропонується на більш вигідних умовах, до того ж вдасться зовсім уникнути спілкування з колекторами;
  • Взяти гроші для погашення кредиту в іншому банку. Ви можете спробувати оформити новий кредит в банку або небанківській кредитній установі для того, щоб погасити існуючу прострочену позику. Але врахуйте, що в банку це зробити буде непросто;
  • Оформити кредит онлайн від Майкредіт і внести хоча б частину оплати;
  • Звернутися до юристів і доручити їм процес роботи з колекторською фірмою. Безумовно, це спричинить додаткові витрати, але в ряді випадків звернення до юристів буде єдиним ефективним методом.

Підведемо підсумки

На закінчення, хотілося б відзначити, що краще уникати прострочених платежів і використовувати для цього всі пропозиції кредитних організацій.

Наприклад, сервіс онлайн-кредитування Майкредіт пропонує продовжити термін користування кредитом на вигідних для клієнта умовах: оформивши пролонгацію ви отримуєте знижку на відсотки по кредиту. Пролонгація дозволяє зберегти свій кредитний рейтинг і не впливає на кредитну історію негативно.

Також кредитні організації йдуть назустріч і тим клієнтам, які вже потрапили в прострочення, пропонуючи методи вирішення цієї ситуації. Наприклад, реструктуризація боргу у безпосереднього кредитора буде коштувати вам набагато менше, ніж у колекторів.

Але якщо борг вже потрапив до колекторів, потрібно розуміти, що сам по собі він не закриється і про нього ніхто не забуде. Поетапне погашення протягом обумовленого терміну - єдиний вихід із ситуації, який допоможе уникнути суду і докучливих дзвінків.

Якщо грошей на перший платіж немає, а домовленість внести його вже на сьогодні-завтра, зверніть увагу на онлайн-кредитування, наприклад, Майкредіт, де навіть без офіційного доходу можна отримати від 3 000 до 10 000 грн і вирішити проблему хоча б частково.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи