Чи може банк забрати квартиру за борги по кредиту в Україні?

mozhet-li-bank-zabrat-kvartiru

Сьогодні велика кількість українців звертається до фінансових установ, щоб оформити споживчий кредит на придбання автомобіля, дорогої техніки, меблів або нерухомості. Потрапивши в складну ситуацію, більшість припиняє платити за зобов'язаннями, не замислюючись про те, чи може банк забрати квартиру за несплату кредиту в Україні. Насправді заборгованість буде зростати, оскільки на залишок по тілу нараховуються відсотки, пеня, штрафні санкції. Коли розмір боргу істотно збільшиться, фінансова установа може вжити заходів, щоб заарештувати квартиру за борги та конфіскувати майно, яке належить боржнику.

В яких випадках банк може забрати квартиру за борги?

Коли пропуск термінів сплати досягне двох-трьох тижнів, співробітник банку почне дзвонити боржникові та нагадувати про невиконані фінансові зобов'язання. Якщо ніякої реакції від позичальника не буде протягом року, дії банка при несплаті кредиту можуть бути такими:

  • Фінансова установа звернеться до колекторів, які почнуть чинити моральний тиск на боржника з погрозами, що відберуть житло або можуть посадити за кредитні борги. Насправді останнє неможливе, оскільки суперечить законодавству України.
  • Кредитор подасть позовну заяву до суду про примусове стягнення заборгованості. При отриманні повістки в суд слід пам'ятати, що не можна забрати єдине житло (будинок, квартиру) за борги по кредиту. Після перших смс-повідомлень або дзвінків від співробітників банку слід звернутися до досвідчених юристів, які оцінять ситуацію, що склалася.

Чи може МФО або банк забрати квартиру за борги в Україні? Відповідь на питання легко отримати, вивчивши умови кредитного договору, де вказано, що позикодавець має право задовольнити претензії до позичальника, ініціювавши стягнення його власності. Це стосується і житлової нерухомості.

Кредитор не може самостійно з'явитися до клієнта додому тв виселити з квартири через борги по кредиту. Відчуження житлової площі, в тому числі арешт частки, можливе лише за рішенням суду, якщо борг більше двадцятикратного розміру мінімальної зарплати.

Реалізація судових рішень — завдання виконавчої служби. Стягнення припускає порівняння суми заборгованості та вартості житла, яким володіє займоотримувач. При невеликому розмірі невиконаних зобов'язань кредитор не має права відняти квартиру за борги, але виконавець може накласти арешт на:

  • заробітну плату та інші доходи;
  • депозити та банківські вклади;
  • активи та цінні папери;
  • автотранспорт.

Коли заборгованість перевищує двадцять мінімальних зарплат, виконавець має право провести арешт квартири за борг по кредиту. З урахуванням того, що переважна більшість українців живуть сім'ями, в переважній кількості випадків загрожує арешт частини квартири, якою володіє злісний неплатник.

Чи може банк забрати приватизовану або дарчу квартиру?

За рішенням суду погасити заборгованість можна за рахунок майна боржника, тому багатьох хвилює питання, чи може банк забрати дарчу квартиру за борги? Можливі два варіанти:

  • Якщо нерухомість є власністю займоотримувача, який не погасив зобов'язання і не встиг оформити договір дарування, кредитор має право звернутися до суду та забрати приватизовану квартиру за борги по кредиту. При цьому можливі складнощі, якщо житло є єдиним або в будинку проживають неповнолітні діти. Якщо воно не перше і там прописані малолітні діти, вилучення квартири за борги неможливе без згоди органів опіки.
  • Якщо нерухомість була подарована до оформлення кредиту, боржник перестав бути її власником, тому її подальша передача житлової площі в рахунок невиконаних зобов'язань неможлива.

В яких випадках банк не зможе відібрати квартиру за борги?

Згідно закону не можна проводити відчуження житла при значному простроченні, якщо воно не є заставним, але банки часто ігнорують це правило. Тому на питання, чи можуть забрати квартиру за борги по кредиту перед банком, якщо там прописані діти, які не досягли 18-річного віку, юристи відповідають: не можуть. Не можна заарештувати квадратні метри, якщо у позичальника:

  • відсутнє право розпоряджатися нерухомістю (оренда житла і прописка не є підставою для вилучення житлоплощі);
  • житловий об'єкт перебуває в заставі;
  • в квартирі прописана людина з обмеженими фізичними або розумовими здібностями.

Відібрати квартиру за борги по кредиту, якщо це єдине житло, також неможливо, і кредитору доведеться шукати інші законні способи впливу.

Як не допустити арешт квартири за борги?

Яким би складним не було матеріальне становище позичальника, не варто доводити ситуацію до моменту, коли конфіскація майна за борги стане реальністю. Фінансова установа видає кредити, щоб заробляти. Її не цікавлять труднощі боржника, пов'язані з втратою роботи, проблемами зі здоров'ям, необхідністю оплачувати навчання. Щоб не відібрали квартиру за борги, потрібно вносити щомісячні платежі в рахунок погашення позики.

Якщо справа дійшла до судового розгляду, і позичальник потрапив у чорний список боржників по кредиту, він не зможе отримати рефінансування в іншому банку, але варто спробувати:

  • попросити позикодавця про надання кредитних канікул;
  • подати заяву про реструктуризацію боргу в місці, де був оформлений договір;
  • звернутися в мікрофінансову компанію MyCredit, де готові оформити кредит для погашення прострочення по відкритому займу.

При частковому поверненні грошей велика ймовірність, що банк піде назустріч займоотримувача і відкличе позов на стягнення боргу по кредиту.

Останній варіант є найбільш вигідним та доступним, оскільки сервіс працює за принципом 24/7. Компанія допомагає клієнтам у вирішенні фінансових проблем та видає мікропозики в розмірі від 100 до 12000 грн (при першому зверненні до 6000 грн) на термін до 30 днів без підтвердження доходу, надання поручителів або застави.

Щоб взяти кредит з поганою кредитною історією, знадобиться 20 хвилин для подачі заявки, після чого гроші надійдуть на картку. У формі на сайті необхідно вказати паспортні дані, ІПН, номер банківської картки та мобільного телефону. Гроші можна використовувати не тільки для погашення прострочення, але і на інші цілі: оплати лікування, покупку меблів, ремонт та просто на поточні потреби, щоб дотягнути до зарплати.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Вот сейчас у нас заработала ипотека и по ней реально кредитные квартиры будут забирать
Я для себя поняла, если долг, надо идти с кредитором договориваться. но только если он адекватный конечно
За звичайний споживчий кредит просто так нічого не заберуть. Це я як юрист кажу. Лише через виконавчу службу