Чи можуть посадити до в'язниці за борги по кредитах?

tyurma-dolgi-po-kreditam

Кредитна угода являє собою угоду між кредитором та позичальником, згідно якої перший надає грошові кошти, а другий зобов'язується своєчасно вносити виплати.

Практично кожен позичальник задає собі питання про те, які заходи можуть бути вжиті по відношенню до нього в разі несплати. Садять чи в тюрму за борги по кредитах в нашій країні?

Відповідно до угоди, виплата коштів обов'язкова, але залишаються сумніви, що договір, тим більше електронний, — не більше, ніж папірець, який не має правової сили. Якою є ситуація насправді та за яку суму боргу по кредиту можуть посадити, спробуємо розібратися разом.

Борг є — гасити нічим

Що робити, якщо немає можливості погасити заборгованість? Будь-яка людина може потрапити в складну ситуацію, в умовах якої загрожує покарання за несплату кредиту. До таких життєвим неприємностей можна віднести:

  • хворобу близьких родичів;
  • скорочення або втрату роботи;
  • форс-мажори — затоплення або пограбування квартири, угон машини, поломку робочого обладнання.

Які б складні обставини не склалися, вони не можуть служити підставою для відмови від внесення виплати, якщо ви вирішили взяти гроші в борг та не хочете їх повертати. Взяті зобов'язання необхідно виконати — будь-яким способом.

У разі прострочення кредитор зможе негайно виконати активні дії щодо неплатоспроможного клієнта — стягнути пеню, розсилати прохання та дзвонити в робочий час для з'ясування ситуації. При цьому посадити за кредитні борги в Україні можливо лише на словах.

Яким може бути покарання за несплату кредиту?

У вітчизняній фінансовій практиці часто трапляються ситуації, коли на позичальника, який має заборгованість, чиниться психологічний тиск. Щоб не довелося йти на відкритий конфлікт і вести нескінченну полеміку, варто:

  • Проінформувати свого кредитора про складну фінансову ситуацію. Повідомити про скрутне становище можна особисто, якщо ви маєте справу з банком або приватним кредитором, по телефону або електронною поштою в разі співпраці з мікрокредитами. Посадити людину за борги по кредитах перед МФО нереально, тому не варто боятися й відкладати цей важливий крок.
  • Розглянути варіанти, як погасити заборгованість: взяти підробіток, скоротити витрати, попросити про допомогу рідних або близьких. Якщо ви резонно турбуєтеся, чи можуть посадити за неуплату аліментів, то і в цій ситуації розслаблятися не варто: тюремне ув'язнення, звичайно, не загрожує, але адміністративну відповідальність ще ніхто не відміняв.
  • Погодитися на рефінансування та перестати турбуватися, що за борги посадити до в'язниці можуть кожного. Рефінансування передбачає припинення штрафних нарахувань і розбивку суми заборгованості на частини, які варто виплачувати згідно графіку. Здійснюючи щомісячні платежі, ви доведете, що ховатися від відповідальності не збираєтеся й перебуваєте в пошуку вирішення фінансової проблеми. Природно, при реструктуризації питання, за яку суму боргу по кредиту можуть посадити, виникати не буде.

Як швидко позбутися від прострочень?

Незважаючи на те, що посадити за прострочення в Україні не можуть, відкладати вирішення фінансових питань не варто: зобов'язання будуть накопичуватися, як снігова куля. Працюючі в рамках правового поля мікропозики не подають до суду на боржників, але все одно вимагають повернути взяті кошти.

Якщо активи тимчасово відсутні, а кредитор не йде на рефінансування, можна звернутися в MyCredit, де:

  • кредитують всіх повнолітніх українців, в тому числі студентів, пенсіонерів, інвалідів, боржників інших мікрокредитних компаній;
  • можна оформити кредит онлайн за двома документами — паспортом та ІПН;
  • оформлення заявок здійснюється в онлайн-режимі, без черг та утомливих очікувань;
  • просто попросити грошові нарахування на картку будь-якого українського банку.

Завдяки системі скорингу в сервісі схвалюється 90% клієнтських запитів. MyCredit вигідно відрізняється інформаційною відкритістю, не стягує додаткові комісії та не приховує процентну ставку, надаючи фінансову допомогу всім, кому вона дійсно потрібна.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи