Чи зобов'язаний спадкоємець виплачувати кредит померлого?

credit-nasledstvo

Після смерті близького родича у спадок від нього може залишитися не тільки нажите майно, а й активна позика. Як правило, люди не готові до такого стану справ і часто просто відмовляються отримувати спадщину, не знаючи нюансів. Ми розповімо, чи зобов'язаний спадкоємець виплачувати кредит померлого батька або родича і що робити, якщо сталася така ситуація.

Як діє банк в разі смерті позичальника?

В першу чергу важливо відзначити, що банк зупиняє нарахування відсотків з дня смерті позичальника. Спадкоємцям необхідно письмово повідомити кредитора про те, що трапилося і прикріпити копію підтверджуючих документів.

Якщо позичальник кредиту помер, хто повинен платити кредит за померлу людини з'ясовується протягом півроку - за фактом прийняття спадщини. На цей час позика залишається замороженою.

Після прийняття важливо відразу врегулювати відносини з кредитором і домовитися про графік виплат.

У разі, якщо від повернення грошей явно відмовилися - згідно з законодавством України у банку-кредитора є право звернутися до суду.

Хто повинен виплачувати кредит за померлого родича?

Платити кредитні борги померлого родича згідно з законом повинні спадкоємці першої черги - чоловік або дружина, які пережили спадкодавця, діти, а також його батьки. Також зобов'язання поширюються на тих, хто був вказаний в заповіті, якщо такий наявний. Розглянемо кілька можливих варіантів:

  • Якщо людина за життя була одружена - дружина виплачує кредит померлого чоловіка або навпаки. Якщо подружжя перебувало в розлученні - зобов'язання не переходять на колишнього чоловіка або дружину.
  • Трапляється і таке, що чоловік і жінка роками не живуть разом, але офіційне розірвання шлюбу не відбулося. Тут гостро постає питання - чи зобов’язана дружина виплачувати кредит померлого чоловіка. Пояснюємо, тут ситуація така саме, якби подружжя проживало спільно - боргові обов'язки переходять на дружину.

    Однак, можна спробувати довести свої права в судовому порядку. В такому випадку краще звертатися до юристів, які допоможуть з'ясувати і нададуть консультацію з питання, хто погашає кредит померлого чоловіка, якщо подружжя не проживало разом.

  • Якщо людина не була одружена і у неї немає дітей - позику доводиться повертати батькам. Організації-кредитори йдуть на списання кредиту померлого сина, але це можливо лише в тому випадку, якщо позика була застрахована. Може трапитися, що приймачі отримають суму більшу, ніж необхідно для закриття позики. Це залежить від суми страхової виплати, прописаної в договорі.
  • Окремо розглянемо варіант, якщо в спадок надходить квартира з боргами. Комунальні борги померлого дістаються спадкоємцю разом з нерухомістю. Чи варто приймати таку спадщину, залежить від суми боргу та стану житла. Але якщо все вже оформлено - щоб уникнути стягнення грошей судом, слід в порядку передбаченому законодавством, сплатити заборгованість по комунальним платежам.

Чи є спосіб не платити кредит за померлого родича?

Найпростіший варіант, як не платити кредит за померлого родича (батька) - не вступати в спадок. Якщо людина не хоче приймати спадщину, їй не потрібно кудись звертатися і писати відмову - через півроку власність померлого переходить державі.

Як правило, цей варіант актуальний, якщо крім боргу нічого від родича не залишилося. Якщо ж є і майно і борг - потрібно зробити оцінку, проконсультуватися з нотаріусом і визначити, чи варто приймати спадщину.

Важливо знати, що банк може вимагати виплати досить недовгий час - шість місяців після того, як банк дізнався про смерть позичальника або один рік після закінчення дії договору позики.

Якщо спадкоємець не був повідомлений про позику та зазначені терміни пройшли - він має право не здійснювати жодних виплат по боргу.

Ви вирішили вступити у спадок

Прийняття спадщини є офіційним підтвердженням того, що кредит у спадок ви визнали, і зобов'язання його платити відразу лягає на вас.

Якщо борг досить невеликий, але сплатити його нічим, і не хочеться продавати майно через невелику заборгованість, ви можете оформити кредит в Україні від Майкредіт. Компанія надає послуги мікрокредитування і якщо вам потрібна сума до 10 000 - звернутися сюди буде найбільш прийнятним виходом. Ви отримаєте можливість скористатися грошима на вигідних умовах і зможете повернути банку борг, що дістався від родича.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Кредит найгірше що можна лишити близьким
Это смотря какое наследство... если одни долги нафиг надо
А мне пришлось платить кредит покойного брата. без этого не давали вступить в наследство