Чи зобов'язаний поручитель виплачувати кредит позичальника?

poruchitel-ne-platit-credit

Ті, хто зв'язуються зобов'язаннями і беруть на себе гарантування платоспроможності іншої людини, переживають про можливі розвитки подій. Виникає закономірне питання: чи повинен поручитель виплачувати кредит, якщо позичальник відмовляється платити. Ситуації можуть бути різними, і близький друг, якому довіряли як собі, може обдурити, що спричинить невизначені наслідки. Враховуючи, яким майном відповідає поручитель (нерухомістю, автомобілем). Тому необхідно розібратися, що робити поручителю якщо позичальник не платить кредит, і чи можливо не платити кредит якщо ти поручитель.

Коли поручителю можна не виплачувати кредит?

Цивільний кодекс України чітко описує умови, як поручителю не платити за кредитом позичальника. Стаття 559 ЦКУ гарантує:

  • Були внесені зміни процентної ставки /періодів без відома сторони, що відповідає;
  • Угода визнана недійсною;
  • Вимоги не були пред'явлені вчасно в строк;
  • Повинність була передана третій стороні;
  • Ще спосіб, як відмовитися від поруки, довести, що при підписанні було надано тиск, загрози, обманні схеми, шахрайство.

В яких випадках поручитель зобов'язаний виплатити?

Відповідальність поручителя за несплату кредиту настає після того, як основна фігура перестає платити за рахунками:

  • Втрата працездатності, працевлаштування, місця роботи;
  • Банкрутство;
  • Приховування від структури;
  • Повне ігнорування застережень, повідомлень від компанії;
  • Смерть.

Простіше кажучи, всі інші випадки, крім тих, що вказані в законі.

Назріває дилема: чи зобов'язаний поручитель виплачувати кредит позичальника? Так, адже він підкріпив згоду підписом і несе повну/солідарну поруку за родича/друга/колегу. Тому юристи настійно рекомендують виконувати належне, щоб уникнути проблем з банком.

Як стягнути борг по кредиту з позичальника?

Отже, вам довелося погасити чужі борги своїми силами, але є позитивний момент - предмет позики тепер у вашій власності. Тепер слід взяти всі виписки, довідки, папери, що підтверджують це, і подати позов до суду на стягнення коштів від позичальника. До основної суми додаються штрафи, пеня, комісії та судові витрати.

Перш гарант ставить до відома винуватця про прийдешню процедуру та її наслідки. Це останній шанс для боржника прийняти правильне рішення.

Подібні судові розгляди вирішуються швидко і, як правило, виграє позивач.

Де взяти гроші на виплату кредиту?

Вже очікуєте стягнення боргів за сторонню людину, а в кишені порожньо? І щоробити, якщо колектори погрожують? Вихід є, причому він вирішить всі труднощі одним махом.

Кожен українець, який досяг повноліття, може взяти кредит без поручителів за 15 хвилин в сервіс онлайн-кредитування MyCredit. Не мають значення активні позики в інших конторах, КІ. Скористатися онлайн-платформою можуть безробітні, з невеликою зарплатою, пенсіонери, студенти.

Для отримання фінансів потрібно вказати номер паспорта, ідентифікаційного коду, банківської картки. Імовірність схвалення становить 95%.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи