Переуступка боргу за кредитом: процедура передачі прав вимоги

pereustupka-dolga

Коли списати борги по кредиту неможливо, а платити нічим, на допомогу приходить чудовий інструмент регулювання боргових відносин, що дає можливість частково зберегти майнові права і розрахуватися з позикодавцем. У цій статті ми розповімо, що таке переуступка права вимоги боргу в Україні та як це працює.

Що таке переуступка кредиту?

Переуступка прав вимоги боргу за споживчим кредитом (цесія) — заміна кредитора, яка ініціюється кожною зі сторін. Така процедура здійснюється банками в разі безнадійних позик. Фінустанові не вигідно «вибивати» гроші з клієнта. Простіше перепродати його обов'язки третій особі, щоб компенсувати частину втрачених коштів. І робиться це без відома клієнта.

Якщо банк не повідомив про передачу зобов'язань стороннім особам, клієнт може:

  • Розраховуватися зі старим кредитором. При цьому нести відповідальность за витрати не прийдеться.
  • В судовому порядку довести, що угода нелегальна. В цьому випадку доведеться бігати по інстанціях, стояти в чергах, втрачати час, сили і фінанси. Тривалість процесу під питанням.

Інша справа, коли позичальник свідомо йде на рефінансування кредиту.

Обмеження цесії

Передача права вимоги боргу третім особам в Україні заборонена, якщо мова йде про аліменти, виплати при розлученні або відшкодування моральної шкоди, заподіяної шкоди людському життю та здоров'ю.

Переуступка кредиту в Україні може бути:

  • Тристороннью угодою, оформленою за участю всіх фігурантів історії.
  • Оплатною або безоплатною. Передача боржника для часткового погашення заборгованості або з метою наживи.

Переуступка боргу: що це і чим відрізняється від цесії?

Передача боргу третій особі — зміна боржника. Це поняття часто плутають з переуступкою прав вимоги. Але це зовсім інша історія. Щоб було зрозуміліше, розглянемо два приклади.

Приклад №1

Вадим взяв в невеликому банку суму в іноземній валюті під заставу автомобіля, але в якийсь момент не може виконати взяті за договором зобов'язання. Працівник банку дзвонить і каже, що знайшов покупця для авто. Ось так виглядає переуступка частини боргу за кредитом в Україні. Але така ситуація — виняток з правил.

Приклад №2

Аліна не може виплатити позику ПриватБанку. Вона знаходить покупця, готового викупити її автомобіль і виплатити взяте. Але банк відмовляє Аліні без пояснень.

Тільки з дозволу банку

Переуступка частини боргу за кредитом в Україні або його повна передача можлива двома способами:

1. За допомогою перекредитування.

Для цього складається кредитний договір з новим позичальником. Якщо раніше було оформлено іпотечне кредитування, здійснюється купівля нерухомості за довідкою БТІ на старого власника, оформлюється договір купівлі-продажу, гаситься існуюча заборгованість і всі права власності на нерухомість, разом з кредитними зобов'язаннями, передаються іншій особі.

Перед проведенням операції банк оцінює нового позичальника, оформляє пакет документів: договір купівлі-продажу, іпотеку, страховку.

Перекредитування засвідчується нотаріусом, і після внесення до реєстрів угод, іпотек або обтяжень, новий позичальник стає повноцінним господарем нерухомості.

2. Шляхом переведення боргових зобов'язань.

Банк письмово погоджується на операцію. Нотаріус оформляє угоду між позичальниками, що підтверджує, що новий учасник бере на себе зобов'язання по виплаті позики.

Якщо кошти видавалися під заставу, право власності на заставне майно може отримати новий позичальник або банк. Також колишній боржник може поручитися за фігуранта договору, залишивши своє майно в заставу.

«Підводні камені» переуступки

Перекредитування загрожує позичальникові зміною правил гри, тобто більш високою процентною ставкою.

Для встановлення платоспроможності клієнта, може знадобитися закриття частини займаних коштів. Сума обговорюється в індивідуальному порядку, залежно від ризиків операції.

Можливо, доходи потенційного позичальника будуть перевірятися, а графік погашення регулюватися.
Зверніть увагу, реструктуризація тут неможлива.

Фінустанова також може запросити комісію за проведення операції, або підвищити суму початкового внеску.

Йдемо в обхід

Оформляйте покупця рухомого або нерухомого майна як поручителя, пишіть заяву в банк, що ви більше не можете гасити кредит. При цьому поручитель захищений юридично на 100%, адже в разі чого в суді завжди можна підтвердити право власності на рухоме і нерухоме майно квитанціями та заявою про неплатоспроможність попереднього позичальника.

Якщо раптом вам буде потрібна фінансова допомога, відразу звертайтеся в MyCredit. Ми видаємо гроші без бюрократії. Якщо виникнуть труднощі з погашенням, нашим користувачам завжди доступна пролонгація кредиту — послуга, за умовами якої можна виплатити відсоток за фактичний час користування грошима й перенести дату погашення на потрібну кількість днів.

Залишилися питання? Ми на зв'язку 24 години на добу 7 днів на тиждень.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи