Строк позовної давності по кредиту в Україні

sroc-ick-davn

Багато хто чув про таке поняття, як термін позовної давності за невиплаченим кредитом поручителів або фіз осіб, що звільняє від фінансової відповідальності перед банківськими структурами. Дійсно, законодавством регламентований такий порядок, проте в питанні є ряд нюансів, в яких слід детально розібратися. Далеко не завжди можна врятуватися від боргів, посилаючись на цю статтю, адже в кредитному договорі зазначаються персональні обставини, які стають на заваді.

Ми розповімо, скільки становить строк позовної давності боргу за банківським кредитом в Україні, а також з якого моменту починає текти термін позовної давності за простроченим кредитом фізичної особи.

Що таке строк позовної давності за кредитом?

Простіше кажучи, строк давності щодо невиплачених кредитів в Україні - часовий проміжок, протягом якого банк-кредитор не може вимагати повернення позикових коштів через судовий орган, або іншими можливими шляхами (банк продав борг колекторам, після чого регулярно колектори телефонують з погрозами). Тобто, якщо закінчився термін позовної давності заборгованості по кредиту громадянина, той звільняється від зобов'язань і стягнення заборгованості по кредиту статися не може.

Важливо розуміти, що термін позовної давності за банківськими споживчими кредитами для спадкоємців та інших категорії - це не панацея. Обумовлене правило діє, якщо:

  • Клієнт не намагався виправити становище і не йшов на конструктив;
  • Сторона, що кредитує, не робила спроб стягнути гроші;
  • Не було зафіксовано спілкування між суб'єктами (попереджувальні листи, повідомлення, переговори з фахівцями).

Скільки триває термін давності по кредиту і як його скоротити?

Період налічує 36 місяців. Однак існує багато суперечок, з якого моменту рахується термін позовної давності по кредиту для фізичних осіб. Одні стверджують, що зі дня укладення угоди, інші - по закінченню терміну дії угоди. На практиці, відповідь на питання, з якого моменту починається строк позовної давності за непогашеним кредитом МФО - після виплати останнього платежу або контакту з представником компанії. Поштове повідомлення про подачу позову розцінюється також як контакт.

А ось з якого моменту відраховується термін позовної давності по кредиту померлого родича (чоловіка), рахується за іншим принципом. Кредитор зобов'язаний пред'явити вимоги до дружини/нащадків за 6 міс зі дня підписання права спадкування.

Варто враховувати, що організація-кредитор може законно продовжувати вимагати погашення, адже термін позовної давності за споживчим кредитом після рішення суду в Україні — це лише аргумент на користь відповідача при судових розглядах.

Що перериває термін позовної давності по кредиту та дає можливість не виплачувати?

Цивільним кодексом встановлено випадки, коли строк позовної давності щодо стягнення боргу та процентів за кредитом у банку після рішення суду може перерватися. Цим каталізатором служать абсолютно будь-які дії, що підтверджують згоду боржника з наявністю боргу. Прикладом виступають заяви про реструктуризацію, пролонгацію, письмову відповідь на претензії.

Ще один фактор - зарахування коштів у рахунок заборгованості підтверджує знання про неї. Цей факт однозначно зіграє на користь позивача, коли справа вирішується через суд. Слід зауважити, що до виконавчої служби можуть подавати позовний запит у будь-який момент, навіть через три роки (і більше). Неплатникам залишається завжди бути готовими захищати свою позицію. До того ж, виникають складнощі з виїздом за кордон, адже відомості потрапляють в міграційну/митну контору.

Колектори вимагають повернути борг, а грошей немає. Що робити?

Отримали разом з квартирою кредит у спадок, але не знаєте, як його закрити? Очікувати, поки пройде час - не найкращий спосіб. Ви будете нервувати, турбуватися і постійно відчувати себе "на голках". Кращий варіант - розлучитися з обов'язками законним способом.

Взяти кредит з простроченнями для погашення поточної позики в сервісі онлайн-кредитування MyCredit можуть українці, які досягли повнолітнього віку. У цьому МФО пропонують лояльні умови:

  • Швидкість прийняття заявки (15 хв);
  • Співпраця з усіма категоріями населення (студентам, безробітним, багатодітним, пенсіонерам, з зіпсованою кредитною історією та активними позиками-простроченнями в інших установах);
  • Просте кредитування фізичних осіб - знадобитися паспорт, ідентифікаційний код і телефон з виходом в мережу.
img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Приват бомбит за полностью выплаченный кредит шестой год. Уже и в суд подавал. Все бесполезно((
четвертый год жду пока спишут и нифига
Мне в свое время удалось закрыть просроченный кредит. Договоривался с кредитором. Все равно пришлось платить, но меньше. Часть процентов списали
кто то списал кредит по сроку давности? уже просто интересно
Я бы не особо рассчитывала на срок давности. ну не верю, что у нас в стране могут списывать кредиты