Чи варто брати кредит від приватної особи? Переваги та ризики приватних позик

stoit-li-brat

Іноді здається, що позичити кошти простіше у родичів або друзів. Але чи дійсно це так і які наслідки можуть бути, якщо укласти угоду з незнайомою людиною?

Кредит від приватної особи в Україні практикується досить часто. Звичайно, здається, що взяти приватну позику без застави – легко: не потрібно ніяких документів, довідок про доходи, достатньо лише домовитися з кимось і скорегувати умови так, як це буде вигідно обом сторонам. Адже гроші беруться не в юридичної, а у фізичної особи. Позика грошей у приватних осіб - це отримання коштів на певний період з виплатою боргу частинами або одним платежем.

Однак все буде так легко, якщо домовитися з родичем або перевіреним другом, але нерідко бувають ситуації, коли позичаєш гроші у сторонніх людей, через знайомих і навіть не припускаєш, з чим доведеться зіткнутися (з шахрайством, обманом, вимаганням).

Взяти кредит у приватної особи під розписку можливо на будь-яких умовах, головне, переконатися, що у кредитора є гарантії повернення, а у позичальника - чесна переплата.

Хто і як може взяти кошти?

Отримати грошові позики від приватних осіб може будь-який дієздатний громадянин. Як правило, оформлюються невеликі суми. Основним документом є розписка, яка складається позичальником власноруч від руки або в друкованому вигляді. В ній вказується:

  • ПІБ позичальника і паспортні дані (бажано);
  • Сума;
  • Термін;
  • Спосіб оплати (повністю або частково);
  • Дата і місце складання;
  • Підпис.

Також, коли ви прийняли рішення взяти приватний кредит, можна вказати валюту, в еквіваленті перерахунку на гривні якої будете погашати; повернення готівковим або безготівковим способом. Що стосується завірення угоди нотаріусом, вона є необов'язковою, але бажаною. Проте і без неї документ має повну юридичну силу.

Законність угоди

Взяти позику під відсотки у приватної особи важливо із складанням документа, який буде мати законну силу. Юридичні відносини між позичальником і кредитором підпадають під дію глави 71 Цивільного кодексу України. Згідно ст.1046 договір вважається укладеним з того моменту, коли передані грошові кошти або інші речі, якщо вони виступають предметом угоди.

Приватні позики оформляються під відсотки, які встановлюються за згодою.

Хто може виступати кредитором?

Кредит від приватного інвестора може бути оформлений у кого завгодно. Головне, щоб кредитор був дієздатною особою. Його ім'я також вказується в розписці і бажано позичальникові взяти його паспортні дані, ІПН і номер банківського рахунку. Нерідко бувають такі ситуації, коли приватні кредити від інвесторів беруться під великі відсотки з умовою виплати готівкою на руки, а кредитор згодом навмисне зникає, тим самим відтягуючи термін виконання зобов'язань боржником. І коли він повертається, останньому нічого не залишається, як сплатити і прострочення. А якщо взяти кредит готівкою у приватної особи і мати рахунок для оплати, є можливість самостійно виконати домовленість в термін.

Крім того, є ще один вихід з першої ситуації. Згідно із законом кредитор зобов'язаний в термін прийняти виконання зобов'язання, а якщо він від цього ухиляється, боржник завжди може внести гроші на депозитний рахунок нотаріуса, який в даному випадку виступає утримувачем грошей кредитора і після з'ясування обставин віддає їх йому, тим самим підтверджує, що закриття угоди відбулося своєчасно.

Важливо бути уважним, якщо пропонують внести передоплату. Отримати приватний кредит без передоплат набагато безпечніше. Якщо все відбувається без нотаріального засвідчення, готівковим розрахунком, кредитор може взяти гроші і втекти, а після звернутися до суду і вимагати повернення боргу, якого фактично немає, а юридично в розписці підтверджується зворотне і стоїть підпис майбутнього відповідача.

Підсумуємо і виділимо основні моменти, на які слід звернути увагу:

  • Ніяких авансів;
  • Зробіть копії документів кредитора;
  • Оплату бажано проводити безготівковим розрахунком і після кожного розрахунку брати розписку про отримання коштів в рахунок сплати боргу;
  • У випадку, якщо особа відмовляється брати гроші, внесіть їх на депозитний рахунок нотаріуса;
  • Після закінчення угоди розписка повертається боржникові.

Ймовірність потрапити на шахрая або нечесну особу навіть в такій ситуації хоч і невелика, але існує. Набагато простіше і надійніше звертатися до фінансових організацій, які готові надати всі необхідні документи, наприклад, Майкредіт. У вкладці «Правова інформація» можна ознайомитися з усією необхідною документацією. Через сервіс можна всього за 20 хвилин взяти кредит онлайн до 3000 грн під 0,99% в день і самостійно обрати не тільки спосіб оплати, але й суму. Крім того, MyCredit готовий надати терміново займ онлайн на карту будь-якого банку України в будь-який час доби.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи