ТОП-3 агентства з повернення боргів в Україні

agentstvo-vozvrat

Економічна криза, викликана пандемією коронавируса, ускладнює взаємини банків та мікрофінансових організацій з їх клієнтами. Багатьом, хто з тих чи інших причин не повертає грошові позичи, доводитися на особистому досвіді дізнатися, що таке агентство з повернення боргів в Україні. Давайте розберемося і ми.

Хто такі колектори?

Для банків і МФО стягнення грошей зі злісних неплатників — тривала й дорога процедура з непередбаченим результатом (в кінці кінців, суд може стати на сторону позичальника). Тому вони охоче продають безнадійні позики в бюро стягнення боргів, іншими словами — колекторським фірмам.

Важливо! Згідно до ч. 1 ст. 516 Цивільного кодексу України, кредитор не зобов'язаний повідомляти тримачу позики про передачу прав третім особам, якщо інше не передбачено умовами договору. Тобто новина про те, що необхідно розплатитися з іншою організацією, боржник дізнається вже після факту зміни займодавця.

До топ-3 таких бюро стягнення заборгованостей експерти відносять:

  • «Європейське агентство з повернення боргів» (м.Київ). Створено в 2007 році зі статутним фондом в 4 мільйони доларів з метою повернення фінансовим та нефінасовим організаціями проблемних активів. У штаті — близько 130 операторів call-центру.
  • Бюро повернення боргів «Вердикт» (м.Київ). Згідно з інформацією з офіційного сайту компанії, в їх управлінні знаходиться понад 4 млрд гривень, а частка ринку колекторських послуг в Україні — близько 25%. Більше 40 співробітників мають досвід колекторської роботи в Європі.
  • Колекторське агентство по стягненню боргів фізичних осіб та юридичних «Укрборг» (м.Київ). В управлінні — більше 3 млрд грн боргів. Спеціалізується на стягнення іпотечних позик. Використовує унікальне програмне забезпечення.

Діяльність і таких грандів, і невеликих колекторських фірм не може виходити за рамки правового поля.

Що можна, а що заборонено колекторам?

Колекторське бюро по стягненню боргів у своїй діяльності має керуватися:

  • Цивільним та Господарським кодексами України;
  • Законами України «Про банки і банківську діяльність», «Про фінансові послуги», «Про споживче кредитування» та іншими регуляторними актами.

Згідно до них, агентства по стягненню боргів мають право виключно на нагадування про заборгованість, прохання її погасити або інші пропозиції щодо врегулювання питання, але ні в якому разі не:

  • загрожувати;
  • залякувати;
  • надавати будь-моральний тиск.

Якщо боржник не повертає позику, колекторські послуги зводяться до передачі справи в суд.

Що робити, якщо колектори загрожують або ображають?

У разі, якщо ви зіткнулися з неправомірними діями колекторів, варто перш за все взяти свої емоції під контроль і діяти за чіткою схемою:

  • Якщо брали кредит онлайн або просто отримували суму на руки, попросіть всі грошові претензії висловити в письмовій формі — на офіційному бланку, з мокрими печатками та підписами посадових осіб. Не звертайте уваги на ксерокопії, кольорові роздруківки і т.д.
  • Ігноруйте будь-які повідомлення про нібито «поруку», якщо ви і справді офіційно, з внесенням паспортних даних, не виступили поручителем по якомусь кредитним договором. Не можна також вимагати сплати боргу з родичів, друзів, сусідів, колег, якщо вони не є офіційними поручителями.
  • Якщо загрози, шантаж, образи тривають, запишіть телефонні розмови, збережіть смс-повідомлення, електронні та звичайні листи і з цими доказами вирушайте в поліцію — пишіть заяву про порушення приватного життя, вимаганні. Прослідкуйте щоб ваше заяву було внесено до Єдиного реєстру кримінальних впроваджень.

Що говорить юридична та судова практика

У МФО передбачена пролонгація кредиту — послуга, що дозволяє за скромну доплату продовжити дію договору. Небанки, що зіткнулися з несплатою за позикою, переважно обмежуються пропозиціями з нагадуваннями про борг, оскільки стягнення невеликих сум в суді невигідно — занадто великі витрати часу й грошей на судові збори, сплату юридичних послуг.

Ще один варіант, який може запропонувати мікрофінансова організація — реструктуризація боргу, якщо його несплата викликана поважними причинами - хвороб, втратою роботи, нещасним випадком.

Мікропозик - простий, надійний і безпечний спосіб швидко отримати гроші на вирішення нагальної проблеми. Так, в MyCredit дають до 6 тисяч грн під 0.01% тим, хто звернувся вперше. Для постійних клієнтів діють знижки та промокодом.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи