У чому відмінність банківської гарантії від поруки?

poruchitelstvo-i-garantija

Потенційні позичальники, які планують оформити позику в банку, часто намагаються вникнути в велику термінологію, пов'язану з процесом кредитування, щоб дізнатися якомога більше і укласти договір на вигідних умовах.

Як відомо, банки-кредитори з метою підстраховки від втрати вкладень використовують такі способи забезпечення зобов'язань, як страхування заборгованості, отримання застави, угода з особою-гарантом. Якщо прості поняття (терміни, відсоткові ставки, штрафні санкції) не викликають питань, то багатьох майбутніх заявників цікавить, чим відрізняється банківська гарантія від поруки. У цій публікації ми проведемо порівняння і виявимо принципові відмінності, щоб з'ясувати першорядні моменти в цій вузькій тематиці.

Що таке банківська гарантія?

Це один з інструментів забезпечення виконання зобов'язань в кредитно-фінансових взаєминах. Оформляються, як правило, юридичними організаціями. Можуть бути в електронному або паперовому форматі.

Головна відмінність банківської гарантії від поруки по кредиту полягає в тому, що вона видається під відповідне забезпечення.

Гарантія відрізняється від поруки тим, що поширюється не тільки на договори, а й контракти, тендери, митні та туристичні угоди, в яких фігурують фінанси.

Хто такий поручитель?

Основна відмінність поруки від банківської гарантії полягає в тому, що поручителем може виступати фізособа, а не фінансова компанія (юрособа). Щоб розібратися, нагадаємо, як оформляється порука по кредиту:

  • довірена особа надає кредитору повний перелік вимог — у всіх банків він різний;
  • відповідач підписує письмову угоду зі структурою, в якій зобов'язується виконувати функції позичальника, якщо той не буде виконувати свої зобов'язання.

Зазвичай особами-поручителями виступають родичі або люди з відмінною репутацією, які хочуть заробити на комісії.

Чим гарантія відрізняється від поруки?

Отже, ми провели порівняння і помітили подібності та відмінності. Якщо не вникати глибоко в дану проблематику, можна вирішити, що поняття досить синонімічні за спрямованістю і функціоналу. Однак ж першорядна різниця поруки та гарантії — у виконавцях (фізособа чи юрособа).

Наявність довіреної суб'єкта або договору з фірмою-гарантом не завжди забезпечують позитивну відповідь, тому краще та простіше взяти кредит без поручителів та інших бюрократичних складнощів.

Так, гарантований кредит без залучення третіх осіб пропонує сервіс MyCredit, який співпрацює з усіма українцями, досягли повноліття на однакових засадах. З вимог — тільки цивільний паспорт і ідентифікаційний код, а також діюча банківська карта. Гроші зараховуються протягом 15 хвилин після звернення.

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи