Види банківських карток: особливості використання та типові відмінності

bankovskie-carty

Пластикова картка стала невід'ємним атрибутом життя сучасної людини. У гаманці або кишені кожного пластикова картка завоювала почесне місце, і без неї ми вже відчуваємо себе некомфортно.

Стипендії, зарплати, пенсії та інші соціальні виплати - все зараховується на банківський рахунок, і розпоряджатися грошима можна за допомогою картки. Ми вирішили з'ясувати, які бувають види і особливості використання банківських карток, і хочемо трохи розповісти про кожну з них.

Види банківських карток

Отже, ми зібрали всі існуючі типи і види банківських пластикових карток, і їх застосування:

  • Розрахункові (дебетові). Основне призначення - оплачувати товари і послуги, отримувати готівку в банкоматах. Тут немає кредитного ліміту і можна використовувати тільки особисті фінанси.
  • З дозволеним овердрафтом. Більш функціональний варіант попереднього типу. Призначення залишається таким же, як і дебетової, відрізняються тим, що тут можна встановити кредитний ліміт. Як правило, він невеликий і його розмір обмовляється при отриманні.
  • Кредитні. Розрахунок і операції по даній картці здійснюються грошима наданими банком-кредитором. Ліміт встановлюється в залежності від платоспроможності клієнта. При оформленні заключається кредитний договір.
  • Картки розстрочки. Такі види міжнародних банківських карток застосовуються для оплати товарів і послуг за безпроцентне розстрочення в мережі магазинів або компаній, які є партнерами банку, який видав носій.
  • Попередньо оплачені. Функція - здійснення операцій від імені банку-кредитора, а не безпосереднього власника.
  • Картки локальних платіжних систем (локальні). Застосовуються виключно в банкоматах і терміналах банку, якому належить картка, а також в тих магазинах і ресторанах, де встановлений термінал потрібного банку.
  • Картки міжнародних платіжних систем (міжнародні). Можна використовувати в платіжних системах усього світу. Наприклад, всі види банківських карток Visa та MasterCard, American Express. Найбільш популярні і затребувані серед них - Visa Classic, а також MasterCard Standard. Вони представлені дебетові та кредитні, і дають можливість оплачувати покупки в мережі інтернет.
  • Крім реальних, існують віртуальні картки. Електронне засіб для оплат через інтернет, матеріальний носій не передбачається. Для здійснення платежу використовуються тільки реквізити, коди CVC2 або CVV2 і дата випуску.

Таким чином, види електронних банківських платіжних карток відрізняються між собою за сферою і особливостям застосування. Далі ми розповімо, які з них є найбільш функціональними і простими у використанні.

Особливості використання: зручності та недоліки різного типу карток

Типи і види банківських карток України - це, як правило, дебетові картки з дозволеним овердрафтом і кредитки. Оформити кредитну картку і овердрафт можна запросто в будь-якому банку при наявності паспорта та ідентифікаційного коду.

Будьте уважні при знятті готівки з кредитки - як правило, банки встановлюють великі відсотки. Також звертайте увагу на комісію, знімаючи готівку в банкоматах не свого банку.

Варто відзначити, що картки без ліміту банки видають неохоче. Їх оформити можна при наявності офіційного працевлаштування або регулярних соціальних виплат.

Застосування банківських карток

Ми розповіли, які бувають банківські пластикові картки. Прийшов час сказати пару слів про їх застосування. Можна здійснювати наступні операції:

  • отримувати готівку в банкоматі;
  • розплачуватися в магазинах;
  • оплачувати товари і послуги через інтернет;
  • на картки нараховуються зарплати і соціальні виплати;
  • перераховувати гроші на мобільний рахунок;
  • поповнювати іншу картку;
  • здійснювати комунальні платежі.

Крім названих сфер, платіжна картка стане в нагоді і для онлайн-кредитування. Щоб запросити кредит онлайн, вам буде потрібно реальна картка, видана будь-яким банком України на ваше ім'я. Ви отримаєте суму на зазначену картку вже через 15 хвилин з моменту початку реєстрації.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи