Виселення з квартири за борги по кредиту - чи можливо це?

vyselenije-za-dolgi

Історії про те, що банки виселяють з квартири за борги позичальників, які ухиляються від виконання зобов'язань за кредитним договором, приводять людей в жах та можуть стати причиною справжньої трагедії. Почасти це можливо, якщо житлова нерухомість є іпотечною, але не варто панікувати завчасно, тому що виселити навіть за кредит з великим простроченням можна тільки за рішенням суду. Ні в займодателя, ні у колекторів таких повноважень немає, а загрози з їхнього боку — маніпуляції, спрямовані на те, щоб змусити боржника погасити заборгованість, що утворилася.

Чи має право банк виселити людину з квартири?

Відносини між кредитором та позичальником регулюються Цивільним кодексом України. Фінансова установа — комерційна організація, діяльність якої спрямована на отримання прибутку. Тому кредитор буде діяти активно відносно неплатників, щоб повернути видані гроші.

Згідно чинного законодавства, конфіскація майна за борги може бути:

  • по іпотечному зестереженню;
  • за постановою суду.

Що передбачено законодавством України?

Іпотечне застереження означає, що надання грошових сум під заставу нерухомості дозволяє фінансовій установі переоформити заставне житло на себе без судового розгляду, якщо займоотримувач ухиляється від виконання договору.

Виселення власника з неприватизованій квартири за борги по споживчому займу допускається лише за рішенням суду за умови надання іншого постійного житла. На практиці це складно реалізувати, якщо на спірній квартирі проживають неповнолітні діти або особи з обмеженими фізичними або розумовими здібностями.

Виселення з власної квартири

Залежно від суми заборгованості банк подає позов про виселення та конфіскації квартири. Якщо кредит був узятий для покупки дрібної побутової техніки або ноутбука, швидше за все справа до суду не дійде. У разі, коли мова йде про покупку автомобіля або іншої дорогої речі, позикодавець не зупиниться перед тим, щоб неплатника виселити з квартири за борги по кредиту. Такий варіант можливий лише в разі, коли житлоплощу, на якій проживає боржник, є єдиною і не належить йому.

Необхідно враховувати, що заарештувати та продати нерухомість можна за умови досягнення совокупної заборгованості вартості житла.

Виселення з муніципальної квартири

Згідно законодавства виселення з муніципальної квартири за борги по кредиту в принципі неможливо. Щоб погасити заборгованість, банк повинен продати квартиру через аукціон.

Оскільки житло не приватизоване та належить органам місцевого самоврядування, суд не задовольнить позовну заяву позивача. Якщо цей орган самоврядування самостійно звернеться з позовною заявою та зажадає звільнити займану квартиру, суд зобов'яже надати позичальнику іншу рівноцінну житлоплощу. Тому на питання, чи можуть виселити з муніципальної квартири за борги, існує однозначна відповідь — не можуть, вона не є власністю позичальника.

Роль незахищених громадян в суперечці

Відповідно до Житлового кодексу України виселення допустиме в установленому законом порядку, добровільно або примусово за рішенням суду.

Якщо виселяють в судовому порядку, громадянам має бути надано інше постійне житло за винятком випадків, коли житлова нерухомість була придбана за рахунок іпотечного кредиту банку.

Якщо нерухомість купувалася за власні кошти, але стала запорукою при оформленні кредитного договору, банк не зможе забрати квартиру за борги без дозволу органів опіки, коли там проживають:

  • неповнолітні діти до досягнення 18-річного віку;
  • особи з обмеженими фізичними або розумовими здібностями;
  • матері-одиначки з малолітніми дітьми;
  • пенсіонери та малозабезпечені громадяни, які не мають іншого житла та не здатні захистити свої права.

Підіб'ємо підсумки

Виселити з неприватизованій квартири за борги в Україні не можна, але кредитне прострочення потрібно гасити, бо банк все одно зажадає повернути позикові кошти. Для вирішення питання варто звернутися до досвідченого юриста та уважно вивчити умови кредитного договору. Окремі формулювання в тексті можна витлумачити по-різному, що дозволить знайти законні підстави й уникнути арешту і конфіскації житла.

Якщо ж боржника відправляють на виселення, виходом із становища стануть:

  • кредитні канікули з відстрочкою платежу і нарахованих відсотків;
  • реструктуризація боргу, що передбачає збільшення термінів кредитування з одночасним зменшенням щомісячного внеску;
  • звернення в мікрокредітну організацію MyCredit, щоб взяти онлайн мікропозику на картуу, частково оплатити прострочення та повернути довіру займодавця.

Подати заявку на сайті сервісу та взяти кредит в розмірі від 100 до 12000 грн (при першому зверненні до 6000 грн) без застави та поручителів на термін до одного місяця може кожен повнолітній українець. Гроші будуть зараховані на карту через 15-20 хвилин після оформлення заявки. Коли прострочення буде погашене, позичальникові можна розраховувати на те, що кредитор піде на поступки.

img
Альбіна Марченко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи