У кого можна позичити гроші

zanjat-deneg

Всім відомо, що потрібно відкладати 10-20% від доходу на «чорний день, але так виходить не завжди. Рано чи пізно кожен стикається з проблемою, у кого зайняти грошей на терміновий ремонт, лікування або на продукти і проїзд до зарплати.

Вихід зі складної фінансової ситуації є — звернутися до знайомих, в банк, ломбард, кредитний сервіс. Питання в іншому: де взяти в борг терміново і без клопоту, щоб не довелося виплачувати зобов'язання місяцями, витрачати нерви на суперечки і тим більш спілкуватися з колекторами.

Зайняти у знайомих або родичів

Очевидний спосіб вирішити грошове питання — звернутися до близьких. На словах все просто, але на ділі виникає маса сумнівів:

  • Якщо просиш зайняти грошей, чи потрібно розповідати про свої проблеми? А якщо родич, друг наполягає на цьому?
  • Чи варто писати розписку? А завіряти її в нотаріуса?
  • Як бути, якщо прийде час повертати взяте, а ви все ще будете без грошей? Віддавати частинами? Перепозичати?

У мережі є безліч історій про дружні позики, які стали прикладом взаємовиручки або закінчилися конфліктом. Якщо зважитеся просити допомоги у близьких, будьте готові відчувати себе зобов'язаним навіть після того, як повернете борг.

Кредит у банку

Коли виникає питання, у кого зайняти грошей під відсотки, логічна відповідь — йти в банк. На початок 2021 року в Україні зареєстровано 74 банки, і багато хто з них (OTP Bank, Альфа-Банк, Idea Bank, UKRSIBBANK, Credit Agricole) пропонують отримати готівкою:

  • від 5000 до 500 000 грн, і навіть до 1 000 000 грн;
  • на термін від 6 до 60 місяців;
  • під реальний відсоток 50-100% річних.

Банки обіцяють дати гроші за паспортом та ІПН, але ця пропозиція поширюється тільки на їх клієнтів з хорошою кредитною історією. Незважаючи на гучні рекламні кампанії, банківська бюрократія досі жива, а перевірка потенційних позичальників проводиться за 20-30 критеріями в ручному режимі.

Що це означає для вас? Якщо захочете позичити кошти в банку до зарплати, процедура оформлення буде виглядати наступним чином:

  • Подаєте заявку — по телефону або онлайн.

З десяти банків, перевірених експертами MyCredit, на цьому етапі розрахувати вартість угоди пропонує лише OTP Bank. Ми взяли мінімальні значення за всіма параметрами і отримали розрахунок із застосуванням реальної процентної ставки 105,28%:


  • Чекаєте відповідь — від декількох годин до декількох днів. Банківські службовці перевірять ваш вік (від 25 років), рівень доходу, рух коштів по картці, наявність офіційного працевлаштування, майна і, звичайно ж, кредитну історію. Критеріїв перевірки небагато, тому банківський скор виходить жорстким. Шанси зайняти грошей в банку у фрілансерів, працевлаштованих неофіційно, жінок в декреті, пенсіонерів — мізерні.
  • Якщо заяву схвалено, приходите до найближчого відділення з паспортом і кодом і підписуєте договір. Розраховуйте, що доведеться чекати в черзі, заповнювати анкету і проходити відеоверіфікацію, це займе приблизно годину.

Чи є сенс просити гроші до зарплати в банківській організації? З урахуванням тимчасових витрат — немає. Можливо, з часом ситуація зміниться, але поки процедура виходить стомлюючої. І це тільки саме оформлення, за яким послідує щомісячний розрахунок і закриття угоди.

Оформлення кредитної картки

Щоб не довелося роздумувати, у кого можна позичити грошей при черговій затримці зарплати, можна замовити кредитну картку. Як правило, банки самостійно оформлюють кредитки власникам зарплатних карток і самовільно піднімають ліміти, орієнтуючись на рух коштів по рахунку. Але є ситуації, коли запитувати таку картку немає сенсу:

  • У вас є активні кредити. У такому випадку загальна боргове навантаження буде занадто велике, ви гарантовано витратите час і отримаєте відмову.
  • Кредитна історія зіпсована простроченням.
  • Ви довгий час розраховувалися готівкою, позичали під відсоток у приватних кредиторів і в ломбардах. Тобто у вас немає кредитної історії, а значить — і шансу пройти банківський скор.

Враховуйте, що сам факт отримання кредитки ще не означає, що ви можете брати в борг коли завгодно і скільки завгодно. З початком коронакризи клієнти популярних українських банків почали масово скаржитися на урізання лімітів, і це при відсутності прострочень. Навіть лояльний Монобанк, який обіцяє до 100 000 грн, надає новим клієнтам 2-3 тисячі гривень і збільшує ліміт дуже обережно.

Ще один неприємний момент — доведеться платити 4% при кожному знятті кредитних грошей. Для безготівкових операцій це значення не має, але якщо потрібна готівка, краще пошукати інший варіант.

Кредит в МФО

Незважаючи на думку скептиків, кредитні онлайн-сервіси в Україні привертають все більше клієнтів. З 2020 року діяльність таких компаній контролює Нацбанк, а стандарти обслуговування в провідних фінансових сервісах, в число яких входить MyCredit, давно зрівнялися з банківськими і навіть перевершили їх.

Якщо потрібно взяти гроші в борг на короткий термін, швидкий онлайн-кредит стане кращим рішенням по ряду причин:

  • Можна взяти потрібну суму на будь-який період. MyCredit пропонує до 15 000 грн на термін від 1 до 30 днів, а ще — довгостроковий кредит на 64 дні.
  • Оформлення повністю відбувається в онлайні і займає 15-20 хвилин. У нашому сервісі верифікація клієнтів відбувається через систему BankID НБУ, тому всі дані користувачів надійно захищені.
  • Заявки схвалюються в 95% випадків. Наш скоринг враховує більш 200 параметрів, роблячи гроші доступними.
  • При першому зверненні видаємо до 6000 грн під 0,01%. Це реальна ставка, розмір переплати становить всього 18 грн!
  • Кредит нецільовий, його можна витрачати на будь-які потреби.
  • Гроші доступні 24/7: вночі, у вихідні та свята. Все, що знадобитися — доступ в інтернет зі смартфона або комп'ютера і банківська картrа, оформлена на ваше ім'я.
  • Погасити позику легко: через інтернет-банкінг, в терміналі самообслуговування, касі банку. Ви самі вирішуєте, як виплачувати борг — частинами або однією сумою.
  • Якщо немає можливості розрахуватися в строк, просто продовжуєете договір і не сплачуєте пеню.

Щоб не було сумнівів, вибирайте надійного кредитора: перевіряйте статутні документи, умови договору та відгуки. Або просто беріть гроші в MyCredit — тут і зараз!

img
Софія Ейсмонд Редактор, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи