Як перевірити свою кредитну історію онлайн безкоштовно?

kak-proverit-ki

Припустимо, ви звернулися до банку за позикою та отримали відмову. У чому причина? Швидше за все, у вас низький кредитний рейтинг. Інакше кажучи - погана кредитна історія.

Як перевірити кредитну історію безкоштовно, ми розповімо в цьому матеріалі.

Перевірити наявність кредитів - як це можливо?

Якщо ви задаєте собі питання, як дізнатися свою кредитну історію, потрібно звернутися до кредитного бюро. В Україні є три основні бюро кредитних історій: Українське бюро кредитних історій (УБКІ), Міжнародне бюро кредитних історій (МБКІ), Перше всеукраїнське бюро кредитних історій (ПВБКІ), Українське кредитне бюро (УКБ). Ви можете запросити кредитну звітність у будь-якому з цих бюро.

Запит безкоштовний один раз на рік. Якщо питання, як перевірити свою кредитну історію, вас цікавить частіше, це коштуватиме вам невелику суму грошей (від 25 до 50 грн за довідку).

Що таке кредитна історія і де вона зберігається?

Кредитна історія (КІ) — це таблиця, в якій зібрані дані про те, коли і які позики брала людина, наскільки акуратно розплачувалась. На їхній підставі вираховується рейтинг позичальника. КІ погіршується, коли людина не вчасно здійснює платежі.

Усі фінансові установи повідомляють інформацію про роботу зі своїми клієнтами, про дисципліну платежів у бюро кредитних історій (БКІ).

Звертаючись за кредитом, клієнт дає банку дозвіл на знайомство зі своєю КІ. Без цього кредитний договір оформлений не буде. Банк знайомиться із кредитним минулим клієнта в реєстрі БКІ і на підставі отриманих даних приймає рішення.

Як дізнатися свою кредитну історію онлайн безкоштовно?

Як дізнатися кредитну історію в Україні? Громадянин України має право один раз на рік ознайомитися зі своєю КІ безкоштовно. Це регламентується Законом. А ось за гроші запитувати свою КІ можна хоч кожен день.

Для ознайомлення зі своєю КІ слід подати до БКІ паспорт, код платника податків та відповідну заяву.

Як дізнатися про свій кредитний рейтинг по інтернету? Розберемося на прикладі Українського бюро кредитних історій (УБКИ).

  • Спочатку слід авторизуватися на порталі організації, вказавши номер свого мобільного та ІПН.
  • Система відправляє на ваш телефон СМС із тимчасовим паролем.
  • Після його введення отримуєте доступ до своїх даних.
  • Нагадуємо — безкоштовно це можливо зробити один раз за 12 місяців.

Як подивитися кредитну історію іншої людини через інтернет?

Як перевірити наявність кредитів іншої людини? Наприклад, потенційного нареченого? Це — конфіденційна інформація. Тому БКІ може дати її тільки за його згодою, за нотаріально завіреною довіреністю. Отримати чужі дані в онлайн режимі не можна.

Що таке кредитна історія і скільки коштує її перевірка? Є платні послуги з налаштування контролю за КІ:

  • за 25 грн на місяць вас інформуватимуть про зміни до вашої КІ та про те, хто її запитує («СМС-контроль»);
  • 500 гривень на рік коштує послуга «СтатусКонтроль». Вона дає повний доступ до історії та рейтингу. Крім того, у ній є опція FREEZE. Коли вона увімкнена, юр особа, яка запитує вашу КІ, побачить заборону. Це означає, що ви в даний момент кредит не оформляєте, а отже, під вашим ім'ям працюють шахраї.

Як дізнатися кредитну історію в Україні: способи

Як перевірити кредитну історію безкоштовно за прізвищем? Інформацію про свою КІ можна дізнатися на сайтах: Українського бюро кредитних історій, Першого всеукраїнського бюро кредитних історій, Міжнародного бюро кредитних історій та Українського кредитного бюро. Це безкоштовно один раз на рік, наступні звернення — за невелику плату (до 50 грн).

Про кредитний рейтинг

Кредитний рейтинг допомагає кредиторам і банкам оцінити вашу здатність повернути борг і розрахувати ймовірність заборгованості. Щоб дізнатися свою кредитну історію безкоштовно, вам потрібно звернутися до одного із бюро кредитних історій.

Для запиту кредитного рейтингу потрібно надати особисті дані (ІПН та паспортні). Ваш кредитний рейтинг буде представлений у вигляді числа в діапазоні від 200 до 1000 балів.

Чим вищий кредитний рейтинг, тим більша ймовірність, що ви можете отримати кредит з більш низькою процентною ставкою.

Що таке чорний список?

Чорний список позичальників — це список людей, які мають заборгованості перед кредиторами і не виконують свої зобов'язання. Такі позичальники можуть мати проблеми з отриманням нових позик, оскільки кредитори, які бачать їх у чорному списку, не хочуть ризикувати. Де можна подивитися кредитну історію? Читайте вище.

Чому я опинився в чорному списку?

Причин може бути кілька.

  • Найпоширеніша — у вас були прострочення при погашенні позик.
  • Ви поручилися за ненадійну людину. На жаль, але її недобросовісність відбивається на вашому рейтингу.
  • Ваша недбалість або помилка співробітника банку. Наприклад, при остаточному погашенні кредиту ви залишилися винні банку пару гривень.
  • Ви стали жертвою шахраїв.

Ми наполегливо рекомендуємо бути уважними: документи не втрачати, платежі за позиками здійснювати не в останній момент, з'ясовувати всі деталі в кол-центрі банку і після закриття кредиту брати відповідну довідку. Ну, і пам'ятайте, що подивитися кредитний рейтинг безкоштовно можна в будь-який час, і періодично потрібно це робити.

Що робити, якщо ви опинилися в чорному списку?

Коли ви розумієте, що помилка сталася з вини банку, звертайтеся туди і вимагайте її виправлення. Дізнатися кредитну історію за паспортом ви можете, звернувшись до БКІ.

Варто враховувати, що вчасно погашена «свіжа» позика частково нівелює минулі «гріхи». Існують фінансові організації, що надають позику навіть людям з неідеальним кредитним минулим. До них відноситься фінансовий сервіс MyCredit. У нас гроші може отримати будь-який громадянин України, який має банківську картку:

  • в онлайн режимі, 24/7, за 5 хвилин;
  • на прозорих умовах, без прихованих комісій.

Звертайтеся, допоможемо.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
У банков свои черные списки должников. И они не всегда совпадают с БКИ. Это я точно знаю
какая полезная статья, воспользуюсь советом и подам запрос в БКИ
Всім раджу час від часу перевіряти свою кредитну історію. Я саме так дінався шо хтось взяв на моє ім'я позику. Розбиратися довго довелось
Я не знала, что кредитную историю так легко проверить! Уже воспользовалась этой инструкцией, все чистенько! Спасибо!!!
Я пользовалась вашим сервисом пару раз. Было страшно что долги останутся висеть на мне. проверила через приват24 в БКИ, все ок. буду знать что за денежку тоже можно проверить