Чи можуть звільнити за борги по кредитах?

uvolit-za-dolgi

Сьогодні фінансові установи повсюдно пропонують вигідні позики, тому складно втриматися від спокуси та не взяти гроші на покупку авто, побутової техніки або меблів, проведення ремонту, весілля та інші цілі. Труднощі з поверненням позики можуть виникнути у будь-якого позичальника незалежно від статусу й матеріального становища. У зв'язку з цим у боржників виникає питання: чи можуть звільнити за борги по кредитах з роботи?

Як борги по кредитам можуть позначитися на трудовій діяльності?

Більше половини громадян України мають відкриті кредити в банках та мікрофінансових компаніях. Кредитна історія працівника є одним з показників, на якому акцентують увагу фахівці служби безпеки підприємств. Наявність кредиту не є підставою для того, щоб звільнити з роботи за борги, але дозволяє судити про дисциплінованість позичальника та дотримання платіжної дисципліни.

При систематичному невиконанні боргових зобов'язань банк може дзвонити співробітникам й начальнику, що доставляє певні незручності та змушує виправдовуватися, а також передати в бухгалтерію виконавчого листа для утримання з зарплати штрафів і пені з метою подальшого перерахування в виконавчу службу. Працівника не можна звільнити за борги перед банком, але наявність боргу та прострочень може вплинути на рішення керівника при:

  • підвищенні співробітника на посаді;
  • визначенні коефіцієнта ефективності його діяльності;
  • призначення на роботу з товарно-матеріальними цінностями;
  • підвищення заробітної плати.

Чи можуть звільнити за борги перед банком згідно з законом України?

У Трудовому кодексі немає статті, що дозволяє звільняти працівника через борги фінансовим установам на законних підставах. Незважаючи на погрози, що надходять від банку та колекторів, також не можна водія позбавити прав за борги по кредиту.

Однак роботодавець може перевірити кредитну історію в УБКІ та при наявності численних прострочень відмовити в прийомі на роботу або запропонувати злісному неплатнику звільнитися за власним бажанням. Особливо це стосується матеріально-відповідальних осіб.

Як вирішити питання з боргом та не втратити роботу?

Як позичальник вирішить проблему з простроченням і що робити, якщо звільнили з роботи й нема чим платити кредит, він повинен вирішувати самостійно. Щоб не втратити роботу та мати можливість отримувати зарплату й погашати борг, потрібно:

  • Пояснити керівництву ситуацію, що виникла. Позичальник може виявитися не єдиним боржником, тому найчастіше начальство з розумінням ставиться до таких проблем.
  • Не ухилятися від розмов з банком та подати письмові докази причин, через які виникли затримки з виплатами (листки непрацездатності, довідки з бухгалтерії).
  • Вносити мінімальні суми для оплати нарахованих відсотків та штрафів як покарання за несплату кредиту. Навіть невеликі внески заспокоять співробітників служби фінансової безпеки банку, й дзвінки припиняться.

Існують інші способи уникнути конфлікту з банком та швидше вирішити питання з заборгованістю. Для цього варто звернутися в мікрофінансову організацію MyCredit та взяти гроші в борг на картку без дзвінків і відмов (видаємо в 9 випадках з 10). Сервіс лояльно ставиться до клієнтів і допомагає вирішувати фінансові питання боржникам банків і особам з поганою кредитною історією без довідок про доходи, застави та поручителів.

Щоб оформити кредит онлайн, слід вказати в заявці прізвище, ім'я та по батькові, ІПН, реквізити банківської карти і номер телефону. Рішення про видачу мікропозик приймається протягом 15-20 хвилин після оформлення заявки на сайті. Компанія видає мікропозики в розмірі від 100 до 12000 грн (при першому зверненні до 6000 грн). З такою сумою позичальник зможе легко перекрити фінансовий розрив, сплативши прострочений платіж банку.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи