Що буде якщо не сплатити кредит вчасно?

ne-oplatil-kredit

Кредити — корисна послуга. Іноді вони здорово рятують, коли хочеш придбати техніку, нерухомість або відкрити бізнес. Позики вигідні і кредиторам, і позичальникам. Причому, якщо кошти повертаються в строк, то довіра до клієнта збільшується, йому видають великі суми на тривалий період.

Але в умовах непростого 2020, коли карантин руйнує плани і люди залишаються без роботи, питання як бути, якщо вчасно не сплатив кредит, особливо актуальне. При підписанні кредитного договору, позичальник в офіційному порядку підтверджує, що поверне зайняту суму до обумовленої дати з відсотками.

Але що буде, якщо не вчасно оплатити кредит? Наслідки залежать від ряду причин, але головні — нарахування відсотків, переслідування колекторів і судові розгляди. Щоб уникнути настільки неспокійних процедур, розберемося, що робити.

Позиція банку

  • Якщо не платити кредит вчасно із затримкою 2 дні, то банк сприйме це поблажливо. У житті трапляються затримки по зарплаті, нездужання, брак часу виплатити платіж. Це нормально. Хоча банк і випише штраф. Повернули його — і неприємність забута.
  • Інша справа, якщо не виплатити кредит вчасно протягом місяця. Це трапляється через втрату роботи, економічні спади, раптові сімейні труднощі. Банк починає турбуватися. Особливо, якщо клієнт навмисно уникає взаємодії, ховаючись і блокуючи дзвінки.
  • Якщо не погасити кредит вчасно за 30 днів, то кредитор почне делікатно нагадувати про затримку. Але при ігноруванні попереджень протягом 2-3 місяців, позичальник отримує статус «проблемний» і передається в спеціальний відділ банку, що займається поверненням прострочень. З цього моменту співробітники починають активно надзвонювати боржнику, близьким, поручителям; надсилають сотні листів з вимогою терміново повернути борг.

У разі, якщо не можеш оплатити кредит вчасно більше 3-х місяців, то банк, швидше за все, продасть позику колекторам. Звісно, за послугу доводиться платити, але чого не зробиш, щоб хоч якось компенсувати втрати.

Колектори — професіонали психологічного тиску. Хоча працюють за тим же принципом, що і банк: видзвонюють, пишуть, м'яко погрожують. При цьому страждає як позичальник, так і сім'я, друзі, колеги. Часто боржник не витримує і робить все, щоб покарання за несплату кредиту залишило його і рідних у спокої.

Нерідкі випадки, коли і колектори безсилі. Тоді на допомогу приходить суд. Зазвичай, судові розгляди починаються, якщо вчасно не заплатити за кредит сумою від 25 000 грн. У судовому порядку банк, рано чи пізно, отримає свої гроші.

Але подібної ситуації краще уникнути. Всі кредитні операції фіксуються в Бюро кредитних історій. До кредитної історії вільно отримують доступ всі зацікавлені особи. І якщо вона буде поганою, з великим числом затримок і невиплат, то при необхідності взяти кредит онлайн в наступний раз, клієнту, швидше за все, відмовить як банк, так і МФО.

Вихід з положення боржника

При попаданні в складне фінансове становище, зізнайтеся в цьому самостійно і щиро. Наприклад, втратив роботу — знайду нову — виплачу. Серйозно захворів — одужаю — зароблю і поверну. Це не гарантує, що банк пробачить, але на поступки піде. Адже йому вигідніше домовитися з клієнтом на мирних умовах, ніж зусиллями вибивати гроші. У таких випадках пропонується:

  • Пролонгація кредиту — послуга, що передбачає продовження періоду використання коштів на певний термін, який встановлюється за обопільною згодою сторін. Якщо пролонгацію підключити під час періоду кредитування, то штрафні відсотки не нараховуються.
  • Реструктуризація боргу — можливість розбити позику на частини і погашати поступово. Іноді банк йде назустріч і дозволяє виплачувати тільки зайняту суму без відсотків. Також можливе зменшення процентної ставки. Дану послугу пропонують не всі фінансові установи, але в індивідуальному порядку є шанс домовитися.
  • Рефінансування — отримання нового кредиту для погашення старих. Зазвичай використовується, коли є позики в декількох організаціях. Зручно, щоб не тримати в голові різні розрахункові дати, не їздити в протилежні частини міста для виплат, не віддавати запаморочливі відсотки. Покрив позики скрізь — і розраховуєшся тільки з одним банком.

«‎‎Ми видаємо гроші не для того, щоб привести клієнта в боргову яму, — зазначає Ксенія Полторацька, кредитний експерт МФО MyCredit. — У разі непередбачених труднощів пропонуємо боржникам разом знайти вихід з ситуації, що склалася через пролонгацію і встановлення індивідуального графіка виплат».

Як виплатити кредит, якщо нічим?

Несплата кредиту вчасно відбувається з різних причин, але з ситуацією слід розбиратися. Якщо можливість дозволяє, порадьтеся з юристом. Юридично підкований людина підкаже, як вирішити труднощі найкращим чином. Якщо все організувати правильно, то реально уникнути і суду, і колекторів.

Що робити якщо нічим платити кредит? Вчасно звернутися в МФО, чесно зізнавшись у неможливості віддати борг. Взяти матеріальну допомогу можна в MyCredit. Це дозволено кожному повнолітньому українцю. Перша позика — до 6000 грн під 0,01%. Наступні перетворюють вас на «‎свого»‎ клієнта, надаючи ряд переваг:

  • миттєве схвалення;
  • збільшення доступного ліміту до 12 000 грн;
  • знижки, акції, кешбек, можливість участі в розіграші призів.

Інше питання, що буде якщо не платити мікропозики в МФО. Але про це поговоримо в наступній статті. Що б не сталося, признавайтеся в цьому відкрито. Грамотні переговори і бажання вирішити проблему приведуть до позитивного результату подій.

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи