Що буде якщо не платити мікропозики в Україні?

ne-plachu-mfo

Ситуації, коли гроші потрібні буквально «на вчора» — досить типові. Терміново потрібно оплатити лікування, підготувати дитину до школи, перехопити гарячу путівку, додати тисячу-другу на бажану покупку. У такі моменти зазвичай не думаєш, що буде якщо не платити мікропозики в Україні. Головне — великі суми клієнту не потрібні, в пріоритеті швидкість схвалення заявки. Побіжно оцінивши шанси на укладення договору з банком і, вивчивши відгуки про мікрокредитування в Інтернеті, приймаємо рішення.

Пропозиція взяти на полегшених умовах невелику суму і укласти договір буквально за кілька хвилин виглядає заманливо. Не кажучи вже про те, що повертати такі кредити можна довго, і взагалі вчасно не платити мікропозики законно. Звичайно, треба дізнатися докладніше, але не сьогодні.

На виручку приходять лояльні мікрофінансові установи, що пропонують бажані кошти швидко, без зайвих зволікань з довідками, визначенням поручителів і застави. Один нюанс — під час оформлення договору з онлайн-сервісом ви зобов'язуєтеся повернути гроші в точно призначений термін і справно виплачувати немаленькі відсотки. Форс-мажори і відстрочки, коли мікропозики можна не платити в призначені терміни, детально не обговорюються, не розглядаються. Ну, оштрафують, я прострочення не допущу — зазвичай міркує рядовий користувач послуги і попадається на гачок заповзятливих лихварів.

Що можуть зробити мікропозики якщо не платити?

Що відбувається далі? Старе прислів'я «хочеш розсмішити Бога, розкажи про плани» справно працює. Життєва ситуація змінюється — ви втрачаєте роботу, додаткові важливі джерела доходу, і вже за кордон не їдемо — вирішуємо, що робити якщо нічим платити по кредиту. Нехай і маленькому.

Які санкції застосовують МФО до боржників? Перша година прострочення автоматично запускає штраф,1-3% на добу. Позика 10 000 грн — 100-300 грн на добу, за тиждень несплачені відсотки можуть перевищити 2000 грн. Ось причина, чому недобросовісні онлайн-сервіси на першому етапі зазвичай не кваплять клієнта і не пояснюють йому, що буде якщо не оплатити кредит вчасно. Особливо якщо кредитна історія благополучна. Компанія сподівається зірвати великий куш — ось головна складова її роботи і основне джерело прибутку. На щастя, НБУ активно бореться з такими фірмами, і на ринку незабаром залишаться тільки добропорядні кредитори.

Сума відсотків накопичується велика, а часто вона вже більше тіла кредиту — якщо не платити мікропозики взяті через Інтернет наполегливо, справу передають колекторам. На недбайливого позичальника починається психологічний і фізичний вплив — дзвінки, погрози, несподівані побачення під дверима офісу. Прийоми можуть бути різні, і поки регулятор так і не зумів взяти колекторів під повний контроль.

Які мікропозики можна не платити?

Питання зазвичай виникає у тих, хто вже опинився в скрутному становищі, взявши гроші в борг. Відповідь проста — таких позик не існує. Заплатити все одно доведеться, і краще це зробити раніше. Ще більш розумно — добре подумати і оцінити благонадійність структури, у якій ви займаєте кошти. Прозорість і зрозумілість всіх умов, наявність на ресурсі великого блоку «Питання-відповідь» — гарантія, що установа не хоче нажитися на некомпетентності.

Інше природнє питання — чому конфлікт відправляють на розгляд в колекторські агентства, а як же суд з МФО? Не можна подати позов на боржника? Не все так просто.

Чому фінансові компанії не хочуть судитися?

Будь-який розгляд вимагає грошей. Не у всіх, хто надає мікропозики онлайн, вони є. Важливі й інші причини:

  • трата часу — результат судової тяганини з тим, хто, можливо, вибудував цілу схему як не платити кредит банку, не є передбачуваним;
  • передача справи до суду зупиняє нарахування відсотків на кредит;
  • нарахування відсотків можуть визнати незаконним і списати їх з боржника;
  • якщо у позичальника немає офіційного доходу, у нього не можуть відняти майно, навіть якщо не платити мікрокредит в Україні він вирішив усвідомлено;
  • у разі успішного завершення справи, не факт, що заборгованість повернеться в повному обсязі (судові витрати та інші нюанси).

Як не опинитися на гачку?

Щоб уникнути проблем і безпечно реалізувати фінансові плани, ретельно вибирайте компанію, яка дає швидкі кредити. У MyCredit позичальникові надають повну інформацію за процентною ставкою і термінами погашення. Перш, ніж взяти позику онлайн у нас, ви будете знати всі сценарії, які можливі при наявності фінансових труднощів і неможливості платити за договором.

Кредитний експерт Катерина Колечко зазначає: «У MyCredit ми не просто надаємо клієнтам високоякісний сервіс, але і дбаємо про ваш спокій і безпеку ваших даних. Ми не дзвонимо близьким і на роботу, не вимагаємо поруки, номерів і адреси родичів. Ми захищаємо дані клієнтів на всіх рівнях співпраці і гарантуємо повну безпеку і збереження даних».

Важливо! Як тільки у вас починається прострочення по позиці, MyCredit автоматично підключає по вашому рахунку триденний грейс-період, коли не нараховується пеня. Також, щоб уникнути покарання за несплату кредиту, ви завжди можете скористатися послугою пролонгації (продовження) позики на необмежений термін.

Щоб не було неприємностей, в будь-якій ситуації, а особливо, коли потрібні гроші, довіряйте професіоналам!

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи