Що робити, якщо звільнили з роботи і нема чим платити кредит?

yvolili-s-raboty

Життя непередбачуване. Зібрався у відпустку — ось і карантин. Мріяв про повишення — потрапив під скорочення. На жаль, таких історій сотні. Може скластися й більш складна ситуація, якщо взяв кредит і звільнили з роботи. Не дивно, адже за статистикою Кабміну, через пандемію без заробітку залишилося понад два мільйони українців. Це дані без урахування неоплачуваних «відпусток».

Чи є вихід? Безумовно! У цій статті розглянемо чотири способи вирішити проблему і дізнаємося, що робити якщо звільнили з роботи і нема чим платити кредит.

Переуступка

Віддати борг другу чи родичу — ефективне рішення проблеми. Фізична особа, яка добровільно бажає допомогти, забере зобов'язання на себе і позбавить від проблем з пенею. Для цього варто звернутися у фінансову організацію і запитати, чи передбачена у них переуступка боргу. Варто взяти з собою юриста для консультації і правильного оформлення документів. Часто фірми-кредитори погоджуються на такий варіант, адже зацікавлені у своєчасному отриманні відшкодування.

Серед мінусів — трудомісткість процедури. Знайти собі «заміну», поспілкуватися з юристом, підготувати документи, провести операцію... Врахуйте, що доведеться витратити час. Зате проблема, що робити з кредитом якщо звільнили з роботи, вирішиться.

Рефінансування

Якщо заміну підшукати не вдалося, подумайте над отриманням фінансової допомоги. Її видають банки і фінансові організації для погашення позики. Новий займ використайте для покриття вже наявного. Механізм називається рефінансування кредиту. Отримувати таку допомогу варто, якщо:

  • У вас немає прострочення. Воно негативно впливає на кредитну історію, а значить — на схвалення нової позики.
  • Вигода очевидна. Фінансова допомога покликана зменшити навантаження по основному боргу. Якщо все навпаки, не варто ризикувати.
  • Час терпить. Розгляд заявки, обговорення, отримання грошових коштів... На це йде кілька днів.

А якщо виникає питання, як платити кредит якщо звільнили з роботи, часовий ресурс стає ключовим. Вадлива терміновість? Розгляньте альтернативні варіанти!

Реструктуризація

Не платити протягом року... Це не мрії, а реальна можливість. Банки надають її позичальникам в разі форс-мажорів і важких життєвих обставин. Але перш, ніж погоджуватися на кредитні канікули, врахуйте, що умови різняться. Не всі банки готові відмовитися від відшкодування на рік.

Часто в рамках реструктуризації платежі приймають за зниженою процентною ставкою. Кредит доведеться погашати, але з меншим фінансовим навантаженням. «Перепочинок» дозволить без стресу знайти нового роботодавця і зібрати суму на покриття заборгованості. До речі, звільнити з роботи за борги не мають права. Так що можна сміливо ходити на співбесіди і підкорювати вершини.

Ознаки надійного кредитора

Раптові фінансові негаразди регулярно докучають в країні з нестабільною економікою. Це потрібно розуміти, вибираючи кредитора. Наявність «поблажок», лояльність, відкритість — хороший знак. Пролонгація кредиту — чудовий!

Подовження (пролонгація) договору збільшить термін позики і вбереже від пені. Зазвичай, щоб скористатися цією опцією, потрібно погасити наявну заборгованість і звернутися до менеджера. Або ж зробити пару кліків в особистому кабінеті, якщо ви клієнт MyCredit. У пролонгації багато переваг. Ви зможете:

  • Уникнути штрафу і пені.
  • Зберегти незаплямованою кредитну історію.
  • Вчасно повідомити кредитора про проблеми і отримати консультацію.

Можливість подовжити кредит демонструє лояльність кредитора. Але не варто нею зловживати. Якщо не хочете потрапити в чорний список, виконуйте зобов'язання акуратно, дотримуйтеся терміни, не порушуйте ліміт пролонгацій. Тоді в будь-який момент зможете скористатися корисною опцією.

Якщо гроші потрібні «на вчора»

Є кредит і звільнили з роботи? Рішення можливо! Але коли часу в обріз, санкцій уникнути не вдалося, помічників поруч немає, потрібно діяти оперативно. Як варіант — отримати фінансову допомогу без переплат, черг, зайвих документів в MyCredit. Сервіс працює 24/7 і привертає увагу такими перевагами:

  • Лояльність до позичальників. Виправити це для мене можуть громадяни України від 18 до 70 років.
  • Комфорт. Взяти кредит онлайн, стежити за ним в особистому кабінеті, розраховувати відсотки на віртуальному калькуляторі — все це можна робити, не встаючи з дивана.
  • Об'єктивність. Дані позичальника беруться з відкритих джерел і оцінюються скорингової системою. Рішення готове вже через 20 хвилин!
  • Відкритість. Приклади договорів і звітність є на сайті!
  • Грейс-період, протягом якого не нараховується пеня за відсутність обов'язкового платежу.
  • Вигода: промокодом постійним клієнтам, знижки, акції.
img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи