Що робити якщо заблокували картку? Керівництво, як розблокувати

zablokirovali-karty

Зайшов громадянин в супермаркет, набрав повний візок продуктів, грунтовно так, — на тиждень. Почав розплачуватися, і раптом неприємність — відмова в платежі. А громадянин точно знає — грошей на його рахунку цілком достатньо.

Що трапилося? Просто в банку заблокували кредитну картку. Сьогодні цей шматок пластика з чіпом є майже у всіх, значить, теоретично, таке може трапитися з багатьма. Причому останнім часом кількість подібних випадків збільшується дуже швидко: нові нормативні документи і нові електронні системи комунікації спрощують і прискорюють арешт коштів.

Спробуємо розібратися, що робити якщо заблокували банківську карту і як зняти гроші.

Хто може заблокувати банківську карту?

  • Банк — за своєю ініціативою (якщо ви йому заборгували), на вимогу виконавчої служби або суду — якщо ви заборгували третій особі.
  • Сам власник рахунку.

Важливо розуміти: безпосередньо при блокуванні кошти з рахунку не зникають. Будуть тільки заборонені операції — переклади, перерахування, платежі, зняття готівки тощо.

Коли у нас самих виникає необхідність блокування.

  • Кредитка втрачена. Зрозуміло, що потрібно звернутися за новою, але перед цим розумно зв'язатися з оператором і попросити його зупинити операції.
  • Ви її забули. Скажімо, в магазині. Повернулися, касир або продавець вам пропажу повернув. Добре. Але краще карту перевипустити — адже на ній вказані номер, дата випуску, CVV-код, а таких даних достатньо, щоб розплачуватися в інтернеті.
  • Банкомат «з'їв» ваш «пластик». Причини — звичайна поломка або підступи шахраїв.
  • Ви виявили несанкціоновані списання зі свого рахунку.

У всіх подібних випадках слід негайно зателефонувати на гарячу лінію з проханням призупинити операції.

Як розблокувати картку ПриватБанку, Ощад, Аваль банку, Альфа банку, А банку, Пумб, Монобанк, Отп банк ми розберемо на прикладі Привату. Принципової різниці немає — у вас завжди мінімум три можливості: скористатися онлайн банкінгом, зателефонувати оператору і зайти в відділення.

Приват24

  • Увійдемо в особистий кабінет.
  • Заходимо на вкладку «Мої рахунки».
  • Натискаємо «Управління картою».
  • В опції «Блокування», встановлюємо «Розблокувати».

Дзвінок оператору Приватбанку

  • Набираємо 3700, чекаємо відповіді.
  • Просимо розблокувати заблоковану картку. При цьому доведеться відповісти на кілька запитань, що цілком природно.

СМС

Відправляємо СМС повідомлення на номер 10060. Зміст: «UNBLOCK + ХХХХ», де ХХХХ — чотири останні цифри номера вашої картки.

З якої причини можуть заблокувати банківську карту, якщо не на вимогу клієнта? Всі випадки поділяються на дві групи.

  • Банк запідозрив шахрайство.
  • Клієнт має борг (не погашена вчасно позика банку або МФО, не сплачено штраф або аліменти, утворилася велика заборгованість по комунальних послугах).

Коли можуть підозрювати шахрайство? Два найбільш типових випадка.

  • Ви тричі ввели неправильний код, намагаючись зняти в банкоматі готівку. Рахунок деактивується.
  • Вирушили за кордон, не попередивши про це свій банк. І раптом виявили, що зняти гроші зі свого рахунку не маєте можливості. Причина проста — банківські служби, не знаючи, де знаходиться клієнт, помічають перерахування коштів, скажімо, в Єгипті. А раптом кредитка в руках у шахраїв? Про всяк випадок вона блокується. Зауважте — заради турботи про клієнта.

В обох випадках, розблокувати банківську кредитну картку можливо, зв'язавшись з оператором. А щоб уникнути проблем, перебуваючи за кордоном, слід перед поїздкою:

  • перевірити, чи не закінчується термін дії кредитки;
  • повідомити в банк про прийдешнє перетинання кордону;
  • заздалегідь дізнатися ліміт на витрачання коштів, якщо необхідно, змінити його.

Як розблокувати заарештовану карту?

Все перераховане раніше — це «квіточки». Набагато неприємніше, коли ваш рахунок арештовується за борги (неоплачені штрафи і аліменти, непогашені кредити). Розблокувати карту після банкрутства — не просте, але посильне завдання.

У мережі описані десятки подібних випадків. Громадянин N забув заплатити штраф за неправильну парковку або за перевищення швидкості. Монобанк заарештував суму, рівну штрафу, а Приватбанк — взагалі все, що N там зберігав. Арешт коштів за непогашену вчасно позику — рядове явище.

Що робити, якщо рахунок арештований?

  • Дізнатися, хто саме це зробив, і за що. Краще — не по телефону, а прийшовши до відділення.
  • Зв'язатися з виконавцем, з'ясувати юридичні підстави виконання. Це може бути або рішення суду, або напис нотаріуса.
  • Прийняти для себе рішення — оплачувати заборгованість або оскаржувати блокування коштів в суді.
  • Якщо вирішили оскаржувати, — подати заяву до суду, можливо, звернувшись попередньо до адвоката.
  • Отримавши рішення суду (якщо воно буде позитивним), направити його виконавцю.

Все це потрібно робити швидко. Адже після блокування рахунку кошти з нього будуть списані. А повернути їх назад — завдання дуже складне.

Фахівці прогнозують, що число таких арештів за борги в найближчому майбутньому буде швидко зростати. У 2020 році почала роботу Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП). За її допомоги фінансові установи отримують постанови про арешт в електронному вигляді. І, згідно з наказом Мін'юсту, повинні реагувати на них негайно. Приєднання до системи добровільне, але зрозуміло, що сваритися з Мін'юстом ніхто не хоче.

Як розблокувати соціальну карту?

Що робити якщо заблокували соціальну карту? І взагалі — чи має право виконавча служба це робити?

Спочатку відповімо на друге питання. Так, має повне право. В теорії зарплатні, пенсійні та всілякі соціальні рахунки відносяться до категорії цільових. Але на практиці нам відкривають звичайні поточні рахунки, на які перераховують гроші підприємства, пенсійний фонд і т.і. Тому розділити кошти на «цільові» і «звичайні» неможливо. Таке роз'яснення регулятора — Нацбанку, опубліковане 23 жовтня 2020 року. З нього випливає, що якщо вам заблокували пенсійну картку, визволяти її доведеться як звичайну.

Правда, якщо банк відкрив окремий рахунок, для цільових надходжень, вимоги виконавця він не буде задовольняти. Однак і в цьому випадку списання коштів неминуче. Тільки схема інша. Виконавча служба звернеться в організацію, яка перераховує вам ті самі цільові кошти. Наприклад, на підприємство, яке виплачує вам зарплату. І вже воно буде оплачувати ваші борги, в свою чергу, утримуючи з вас частину заробітної плати (від 20 до 50%). Такий порядок регламентується ст. 69 Закону України «Про виконавче провадження».

Звідки ж виникла широко поширена думка, що соціальні рахунки недоторканні? По-перше, законами України дійсно заборонено чіпати кошти на рахунках спеціального режиму використання. Але мова йде про рахунки постачальників комунальних послуг — підприємств водо-, тепло-, електропостачання тощо. Їх заарештовувати не можна. По-друге, згідно з Постановою Верховного суду України від 17 січня 2020 року, не можна арештовувати рахунки підприємства, через які проводиться виплата зарплати, сплата податків та зборів. Іншими словами, в разі банкрутства, виплата зарплати співробітникам має пріоритет перед погашенням боргів кредиторам.

Як бачимо, ні в першому, ні в другому випадках мова не йде про блокування соціальних або пенсійних рахунків.

Що робити, якщо заблокували картку і немає грошей?

Як же бути, якщо, наприклад, заблокували зарплатну карту за борги? На жаль, варіантів небагато.

  • Погасити позику (штраф, аліменти).
  • Домовитися з виконавцем про виплату боргу частинами. Наприклад, через утримання із зарплати.
  • Оскаржити арешт в суді. Це ніхто не забороняє. Але і успіх ніхто не гарантує.

Якщо ви залишилися без грошей через блокування карти, але у вас є пластик іншого банку, звертайтеся в MyCredit. У нашому сервісі ви можете отримати до 15 000 грн за 15-30 хвилин без відмов і тривалих очікувань, в тому числі вночі, у вихідні дні та свята.

img
Софія Ейсмонд Редактор, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи