Що таке BankID?

bankid

Дистанційне отримання фінансових, юридичних та адміністративних послуг стає все більш популярним. Це комфортно, безпечно, економить купу часу. Головне питання, чи безпечна реєстрація користувачів, яку сайти і мобільні сервіси організовують самостійно.

Щоб навести лад в онлайні і знизити кількість шахрайських схем, регулятор настійно рекомендує отримати BankID в Приватбанк, гарантувавши можливість безпечної передачі персональних даних. Справа залишилася за малим — з’ясувати, про який інструмент йде мова, наскільки він затребуваний і наскільки часто використовується.

Як працює технологія?

BankID — своєрідний провідник між сервісом послуги і вашим банком. Технологія дає можливість підтвердити (верифікувати) особу дистанційно, без надання документів.

Взяти BankID собі на озброєння варто для того, щоб при необхідності залишити заявку на субсидію, замовити довідку про зарплату, внести особисті дані до Державного реєстру і навіть зареєструвати петицію на сайті Президента України. Виходить, що це універсальний інструмент, який полегшує життя.
Щоб скористатися благом цивілізації, потрібна верифікація по BankID, до якого повинні бути підключені і необхідний сервіс, і ваш банк.

Які банки підтримують?

BankID в Україні підтримують десятки фінансових установ, їх називають абоненти-ідентифікатори. Список постійно поповнюється. Серед них Приватбанк, Кредобанк, Ощадбанк, Правекс, Універсал (МоноБанк), Укрсиббанк, Акордбанк, Форвард, Грант, А-Банк, Конкорд, Альянс, Альфа банк, МТБ Банк, Акціонерний банк Південний, ОТП, Пумб, Асвіо Банк, Схід, Радабанк, Аваль.

Існують і списки комерційних і некомерційних структур, що підтримують надання послуг через електронну ідентифікацію користувача, її забезпечує система BankID НБУ. На сайті кожної установи є відповідна кнопка, і в процесі замовлення послуги вас обов'язково повідомять про можливість відправити дані дистанційно.

З чого почати?

Зареєструватися в BankID просто — необхідні дані ви передали, коли відкривали банківську картку:

  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • дата народження;
  • телефон;
  • адреса прописки;
  • копії паспорта, ідентифікаційного коду;
  • електронна пошта (e-mail).

Інформація надійно зберігається банком, а при спробі користувача зробити BankID, автоматично перевіряється і уточнюється системою.

Як підключити систему?

Одна з головних переваг онлайн-інструменту безпеки — одноразове підключення. Досить витратити 10-15 хвилин на внесення необхідних даних, щоб в майбутньому, коли буде потрібна чергова довідка або виникне необхідність взяти кредит через BankID, провести процедуру швидко і без ризику для безпеки персональних даних.

Розглянемо на прикладі. Припустимо, треба було взяти кредит в MyCredit. Рекомендуємо діяти наступним чином:

  • Перейти на сайт або в мобільний додаток сервісу, вибрати потрібну суму і термін позики.
    При заповненні заявки вибирайте значок BankID.
  • Коли система запропонує вибрати банк, знайдіть в переліку той, клієнтом якого ви є, і натисніть на його назву.
  • Ви потрапите на сторінку фінансової установи, де буде потрібно ввести логін і пароль. При роботі з Приват24 запропонують вислати ще й перевірочний код, який банк відправить в повідомленні на ваш номер телефону.
  • Після цього необхідні дані автоматично відобразяться в анкеті MyCredit.

До речі, Privatbank передбачає також ідентифікацію за допомогою Android-смартфона з NFC-чіпом. Буде потрібна ID-картка-паспорт громадянина України останнього покоління у вигляді пластикової картки.

А це безпечно?

Багатьох користувачів, які бажають заощадити час і отримати послугу в Інтернеті за допомогою ідентифікації через банк, хвилює питання, наскільки безпечна така реєстрація. Нацбанк запевняє, що система не збирає і не зберігає дані — тільки передає їх ресурсу, на якому ви замовляєте послугу, наприклад, мікропозики онлайн. Шахраям просто нема чого перехоплювати.

BankID працює на тому ж протоколі, що використовують Google і Facebook. Перш ніж з'явитися в Україні, система електронного аккаунта успішно дебютувала в Швеції, Фінляндії, Естонії та Латвії. Цю ідею взяли за основу і в нашій країні. Спочатку для віддаленої верифікації користувачі могли використовувати BankID тільки в Приваті. Пізніше НБУ, за підтримки Ощадбанку, розробив власний аналог, який тепер став єдиним в країні.

MyCredit суворо дотримується вимог регулятора, тому в нашому сервісі вже реалізована можливість безпечної реєстрації користувачів. Якщо вам терміново потрібна позика онлайн на картку, авторизуйтесь в сервісі за допомогою BankID, щоб отримати максимум переваг:

  • пройти процедуру авторизації в кілька кліків;
  • отримати до 12 000 грн на картку будь-якого банку без ризику передачі даних шахраям;
  • витратити на оформлення фінансової допомоги 15-20 хвилин.

Якщо потрібна грошова підтримка, не шукайте компроміси — вибирайте безпечну реєстрацію в MyCredit!

img
Ксенія Полторацька Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи