Що таке ефективна ставка по кредиту?

chto-takoe-effectivnaya-stavka

У більшості випадків клієнт при виборі кредиту звертає увагу на відсотки, однак таке поняття як «ефективна ставка» дозволяє реально оцінити вартість продукту і визначити переплату.

Ефективна ставка по кредиту - повна вартість позики, яка включає:

  • Тіло;
  • Комісію (первісну, щомісячну, щорічну);
  • Відсотки;
  • Страховку;
  • Додаткові платежі (СМС-банкінг, інтернет-банкінг і т.п.).

Обирати займ, орієнтуючись на відсотки - помилково. Навіть при 13% річних загальна переплата може скласти до 135%, що призводить до більш ніж подвійний переплати.

Як правило, інформація про повну переплату не афішується в рекламі банків, не оголошується менеджером поки про це не запитає сам клієнт, тому рекомендується перед оформленням детально ознайомитися з текстом договору і попросити додаткову консультацію у фахівця, який допоможе зробити розрахунок.

Як проводиться розрахунок ефективної ставки по кредиту?

Ефективна процентна ставка по кредиту для українців розраховується згідно з правилами, затвердженими Постановою №168 в 2007 році НБУ. Розраховується за формулою ntЧСК = E --------, t = 1t * (1 + d), де n - загальна кількість днів або місяців на дату розрахування; t - період за порядковим номером; E - сума; d - реальні %%; ЧВК - тіло кредиту.

Але розібратися з формулою складно, тому краще використовувати кредитний калькулятор онлайн, в який потрібно лише занести необхідні дані і отримати готовий результат.

Ефективна процентна ставка за споживчим кредитом в банках України

Щоб зрозуміти, в якому банку вигідніше взяти кредит, пропонуємо порівняти розрахунок ефективної ставки (ЕС) на прикладі 4-х банків. За основу візьмемо 10000 грн на 12 місяців, 15% річних:

  • ПУМБ: щомісячна (ЕМК) - 1,4% і одноразова комісія (ЄРК) - 16,8%. ЕС - 77,03%;
  • КредіАгріколь: ЕМК - 2,3% і ЄРК - 4,6%. ЕС - 74,45%;
  • Кредобанк: без комісій; ЕС - 69,99%;
  • ІдеяБанк: ЕМК - 15% і ЄРК 1,65%. ЕС - 79,25%.

Виходить, найвигідніший займ є в Кредобанку. Однак, для оформлення потрібно буде подати довідку про доходи. В цілому процедура оформлення займає близько 2-3 днів, тому якщо потрібно отримати невелику суму (до 3000 грн), можна розглянути можливість оформити кредит онлайн від Майкредіт.

На даний момент сервіс надає одну з найнижчих процентних ставок в Україні. Позичальник повинен надати тільки паспорт і код.

Проведемо порівняння Майкредіт з іншими сервісами.

Кредитна організаціяПроцентна ставка (%)Умови отримання
Topcredit 1,9 Паспорт та ІПН; банківська картка; особистий мобільний номер
Moneyveo 1,7%
MyCredit 1,5%
Бистрозайм 1,4%

Зрозуміти, що таке ефективна ставка по кредиту - просто, а ось розрахувати самостійно без допомоги спеціального калькулятора - складніше. Щоб не заплутатися в обчисленнях і чітко розуміти, скільки складе переплата, краще користуватися онлайн-кредитуванням. Наприклад, на сайті Майкредіт при подачі заявки клієнту доступний онлайн розрахунок. Прозорість угоди дає впевненість в її надійності, а мікрокредит - швидко вирішити питання.

Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи