Як діляться борги по кредитах при розлученні?

kak-delytsya-dolgi-pri-razvode

Живе в Черкасах сім'я: квартира в хрущовці залишилася після бабусі, машина — Mazda 3 2008 року випуску — оформлена до розпису, але автозайм ще виплачується. Відразу після весілля сімейна пара оформила кредит без застави на 100 тис. грн під 16% річних, щоб зробити ремонт. Чоловік працював, дружина пішла в декрет. Отримані гроші в борг витратили за три місяці на заміну комунікацій та облаштування дитячої, щомісячні виплати по кредиту склали 2431 грн.

Через два роки — розлучення. Чоловік залишається в квартирі і з авто, дружина з однорічною дитиною на руках переїжджає до мами. Єдине питання, яке тепер пов'язує колись щасливу пару, — як діляться борги подружжя при розлученні в Україні. Формально позичальником виступав чоловік, але борг загальний.

Як погашаються загальні борги подружжя при розлученні?

Судове рішення про те, як відбувається розділ боргів по кредитах між колишнім подружжям при розлученні, приймається на підставі ч. 3 ст. 368 ЦК України, де вказано, що «...майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом». Саме через приписки «якщо» на практиці ділити майно дуже проблемно.

При шлюборозлучному процесі пари з Черкас суд постановив, що загальні борги подружжя будуть розділені між ними. На момент судового розгляду заборгованість склала 69 169 грн. При цьому:

  • Дружина відмовилася вносити платежі: ремонт робився в квартирі колишнього чоловіка, де вона більше не проживає.
  • Чоловік не хоче виплачувати аліменти на дитину, поки не погасить зобов'язання перед банком. Крім того, що чоловікові довелося розділити кредитні борги при розлученні, він ще гасить старий автокредит. Грошей на все не вистачає.

Чи зобов'язана дружина платити особисті борги чоловіка після розлучення?

Якщо буде доведено, що кредитна допомога витрачена на особисті потреби або отримана потай від «другої половинки», відповідати по ній доведеться самостійно. Розділ боргів кредитів колишнього подружжя при розлученні змінюється, якщо майнові права, забезпечені позиковими грошима:

  • нажиті до розпису;
  • отримані у спадок;
  • пов'язані з приватизацією нерухомості, земельної ділянки.

У зв'язку з цим питання про те, чи повинна дружина платити борги чоловіка після розлучення в Україні, знімається. Черкащанка має законне право не допомагати колишньому чоловікові у сплаті автокредиту після шлюборозлучного процесу, тим більше, що машиною вона не користується.

Важливий момент! Згідно до ст. 62 Сімейного кодексу України, якщо власність однієї зі сторін, набута до розпису, за час шлюбу істотно зросла в ціні за рахунок трудових і грошових вкладень другої сторони, за рішенням суду вона може бути розділена як спільна.

Пільги для батьків, які залишається з дітьми

Між бездітної парою боргові обов'язки діляться в пропорції 50/50, і суд не цікавить, що для одного з відповідачів виплати можуть виявитися непідйомними. Якщо розлучається сімейна пара, що брала гроші в борг, зобовяз'язання розподіляються нерівномірно.

Тому з батьків, хто залишився з дитиною, суд присудить значні послаблення. Якщо буде доведено, що піклувальник не має можливості робити виплати, кредитні обов'язки покладуть тільки на одного позичальника.

За рішенням суду парі з Черкас доведеться гасити заборгованість за ремонт разом в пропорції 3:1. Розділ боргу при розлученні виконано на користь дружини: на її частку в зв'язку з декретом припала третина зобов'язань, а чоловік зобов'язаний погасити все інше.

Розділ споживчого кредиту при розлученні

Щоб розподілити борги по кредиту між подружжям після розлучення, потрібно з'ясувати, в чиїй власності залишається «чесно нажите» — пралка, холодильник, ноутбук або фен. Причому доводити приналежність спірної власності доведеться тій стороні, яка не хоче вносити виплати.

Якщо на розгляд суду вагомі докази — чеки, виписки з банківського рахунку, показання свідків — надані не будуть, борги за споживчими кредитами при розлученні розподілять на загальних підставах.

Автокредит при розлученні

Авто належить до неподільної власності, і якщо воно купувалася в шлюбі, то у подружжя є кілька виходів із ситуації:

  • Продати ТС та виплатити існуючу заборгованість, а залишок розділити між собою.
  • Кому-то одному забрати машину в особисте користування, виплативши компенсацію іншій стороні суперечки та кредитора.

Якщо компромісу досягти не вдалося, потрібно звернутися в суд і виконати винесене рішення.

Поділ іпотеки та заставного кредиту після розлучення

У більшості випадків договір іпотечного кредитування оформляється на одного з подружжя, і в цьому випадку стає неважливим, чи діляться чи борги по чоловіка по кредитах при розлученні, адже питання стоїть в поділі майнових правомочностей. Тримач іпотеки після виконання умов договору стає єдиним власником нерухомості, що ущемляє інтереси другої сторони.

Справедливо розділити майно можна двома способами:

  • Замовити оцінку ринкової вартості квартири або будинку, і на підставі отриманої інформації встановити компенсацію для того з подружжя, хто не буде є власником.
  • Запросити в банку переоформлення іпотечного договору на чоловіка і дружину. При цьому співвідношення зобов'язань може бути нерівним, і позичальники не нестимуть відповідальність один за одного.

Вердикт — вам потрібно платити!

У ситуації з процесом розлучення фінансові рішення доводиться приймати швидко — в іншому випадку легко втратить частину майнових прав. Якщо грошей не вистачає і необхідно негайно вносити оплати, можна взяти кредит онлайн в MyCredit, вирішити існуючі суперечки з колишньою «другою половинкою» і погашати позику в комфортному режимі.

Сервіс MyCredit надає грошову підтримку всім, кому вона дійсно потрібна:

  • студентам, пенсіонерам, які працюють неофіційно, інвалідам, боржникам інших МФО;
  • в розмірі від 500 до 12 000 грн (при першому зверненні — до 6 000 грн під 0,01%);
  • в онлайн-режимі — гроші нараховуються відразу на банківську карту;
  • цілодобово, без перерв, тривалих очікувань і вихідних.
img
Софія Ейсмонд Редактор, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи